Reklama

Reklama

Režisér Marty DiBergi sa rozhodne nakrútiť dokument o "najhlasnejšej rockovej skupine sveta" Spinal Tap. Rozhovory s jednotlivými členmi kapely, pohľady do zákulisia, i záznamy so samotných koncertov postupne skladajú mozaiku komplikovaných vzťahov v kapele. Výsledkom je kultová mystifikačná komédia, parodujúca filmy o slávnych kapelách i samotnú éru hard rocku sedemdesiatych a osemdesiatych rokov. (RTVS)

(více)

Recenze (107)

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Hudební kritika o nich napsala - "retardovaná sexualita a špatné básnictví" a sami kluci nevidí rozdíl mezí tím být sexy a sexista :) Nadčasový fiktivní rockument, který je opravdový, jak jen to je možné...Volume doprava až k jedenáctce :) ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Nic, nebudu na tom hledat mouchy. Místy to byla neskutečná prča, a pokud jsem se něčemu nesmál, pak to byly buď ryze národnostní (US, UK) nebo muzikantský džouky. Ale chvilkama jsem u toho i brečel smíchy, což se mi nestává tak často, a musím za to ty tvůrce nějak odměnit. Ještě mě napadají 2 věci, a sice že to kouzlo fungovalo až tak od poloviny filmu, do té doby nic moc, a taky chci pochválit herce za jejich muzicírování- občasný zpěv, hra na klavír a tak podobně- v hudební branži by nemuseli být úplně marní. ()

matthew.d 

všechny recenze uživatele

Pokud hrajete v nějaké rockové kapele, musela se vám stát alespoň jedna příhoda z filmu. Skvělý pseudodokument o kapele, která zažila snad všechna klišé v dějinách rock´n´rollu. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"It's your f*cking wife!" "She's not my wife." "Whatever f*ck she is, you can't concentrate."   Zábavný pohľad na vývoj rockovej hudby od 60. rokov po 80. roky formou mystifikačného dokumentu (čo zároveň znamenalo aj uvedenie nového žánru, nazývaného tiež "rock mockumentary"). Dobre som sa bavil na dokonalých londýnskych prízvukoch členov kapely (Christopher Guest a Michael McKean nemali chybu) a aj na množstve vtipných odkazov na skutočné osobnosti rockovej hudby. Je tam v podstate všetko možné okolo toho rocku, snáď len samotná rocková hudba chýba, ale zato je tu celkom pôvabná paródia na ňu.  "Have a good time all the time. That's my philosophy."  "We're lucky. People should be envying us." "I envy us." "Me too." ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si konečně doplnil vzdělání a paráda. Sice to chvílemi drhne, ale to bývá normální i u opravdových dokumentů z tour, ale ve finále velmi zábavné. A písničky hodně povedené. ()

Balet 

všechny recenze uživatele

13. 01. 2009 - Milion hvězdiček pro tuhle vykutálenost. Pro člověka orientujícího se v dějinách hudby neskutečné množství odkazů odrážejících se ve skutečnosti. Od vtipné analogie s Yoko Ono, až po lehce nevkusnou narážku na Johna Bonhama. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Originálnímu mystifikačnímu dokumentu vévodí skupina sice slabšího rozumu, ale o to vtipnější s texty krásně parodující sama sebe. Opravdu to celé působí velice věrohodně, ovšem po čase mě to přece jen přestalo bavit, není to zrovna hudba pro moje uši. ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

Sambergův Popstar pro mě možná v tomhle ohledu nastavil laťku trochu moc vysoko, ale stejně jsem si i tohoto rockového předchůdce fakt užil. Členové kapely jsou tak akorát debilní, ale zároveň nikdy nezačnou být příliš nesympatičtí, a přestože jsem se u žádné scény neválel smíchy, spousta momentů upřímně pobavila - obzvlášť neotvírající se kokon či bloudění cestou na pódium. 7/10 ()

Leoric 

všechny recenze uživatele

Pozóór, Lumbáálka! Aneb nejlepší hudební film o nejlepší kapele na světě. Sakra, chlapi, v téhle kapele bych asi nechtěl bubnovat! :D ()

spofford 

všechny recenze uživatele

O tomto filmu hovoří i sama encyklopedie Heavy metalu, jsou mu věnovány dokonce tři strany (tento rozsah je srovnatelný jen s takovými velikány jako je Metallica, Judas Priest či Iron Maiden). Uvádí se, že se promítala rockovým hvězdám jako jakési varování s tím, že tohle se opravdu občas v reálu stává a tak by to asi být nemělo.... Jinak zajímavá kultovní podívaná, kterou stojí za to zhlédnout, byť jen ze zajímavosti. ()

m4xp4yn3 

všechny recenze uživatele

Výborná komedie bez slabých míst, parodující řadu směšných rysů osmdesátkového rocku a metalu. Ze scén bych vypíchl debatu nad "příliš malým chlebem, který musím pořád překládat, ale pak to nefunguje, protože to bude přelomený". ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Fiktivní dokument, který se nadčasově strefuje do všech pseudo metalových kapel 80. let. Stále aktuální hláška: "Je toto konec Spinal Tap, nebo budete ještě pár let dojit Evropu?" mě opravdu odrovnala (a nebyla jediná). ()

kraval 

všechny recenze uživatele

Spinal Tap je skvělý fiktivní dokument se super fórky. “Většina kytarovejch aparátů má maximálně desítku, ale tenhle... jedenáctku”. ()

Související novinky

Jak to vypadá s pokračováním Spinal Tap?

Jak to vypadá s pokračováním Spinal Tap?

30.11.2023

O pokračování kultovní americké komedie Hraje skupina Spinal Tap z roku 1984 se mluví už nějaký ten pátek. Potvrzení, že bychom se ho měly přeci jen dočkat, přišlo přibližně před rokem a půl a… (více)

Skupinu Spinal Tap čeká velký comeback

Skupinu Spinal Tap čeká velký comeback

13.05.2022

Hraje skupina Spinal Tap, legendární komediální snímek režiséra Roba Reinera (Stůj při mně, Pár správných chlapů) patří mezi díla, které lze bezpečně označit jako naprosto kultovní. Film vyšel v roce… (více)

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Reklama

Reklama