Reklama

Reklama

Režisér Marty DiBergi sa rozhodne nakrútiť dokument o "najhlasnejšej rockovej skupine sveta" Spinal Tap. Rozhovory s jednotlivými členmi kapely, pohľady do zákulisia, i záznamy so samotných koncertov postupne skladajú mozaiku komplikovaných vzťahov v kapele. Výsledkom je kultová mystifikačná komédia, parodujúca filmy o slávnych kapelách i samotnú éru hard rocku sedemdesiatych a osemdesiatych rokov. (RTVS)

(více)

Recenze (107)

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený fiktivní dokument o neexistující kapele Spinal Tap, ve které byste ale bez problémů poznali řadu skutečných heavy metalových muzikantů 80. let. Ačkoli je to celé myšlené jako parodie, mnoho hudebníků se nechalo slyšet, že je tento snímek až "děsivě pravdivý". Myslím, že nejvíce se u toho pobaví lidé, kteří buď v nějaké skupině sami působili nebo mají alespoň nakoukanou hromadu reálných hudebních dokumentů. Osobně nepatřím ani do jediné kategorie, ale i tak jsem si Spinal Tap výborně užil. "Our drummer died in the bizar garden inccident.." :-D ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Hehe, chtěla bych vidět Ozzyho, jak se na to dívá a myslí si, že to je skutečný dokument. Taky by mě zajímalo, jestli nápad o spontánním vzplanutí v hudebním mockumentary sebral Zelenka tady. Plus osudem bubeníků se prý Rowlingová inspirovala při prokletí postu učitele obrany proti černé magii, že nikdo z nich nevydrží ani rok. Ano, tento komentář vám z větší části přinášejí zajímavosti z IMDB, já osobně nemám moc co dodat. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Sledujeme smůlou provázené turné legendární kapely Spinal Tap - skupina zabloudí na cestě ze šatny a netrefí na podium, musí hrát na večírku vojenské základny, problémy s rekvizitama ... :-) Pro fanoušky osmdesátkového rocku a metalu je to strašná prča, i když je pravda, že ti muzikanti jsou jaksi slušní v porovnání s takovými Motley Crue, jejichž biografii jsem nedávno četl :-) Nechybí ani blonďatá "Yoko Ono" :-) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Myslel som, že najnebezpečnejšie povolanie na svete je rybár na aljaške. Ale kdeže, byť bubeníkom v kapele Spinal tap zaručuje 100% úmrtnosť. Ale aspoň si užijete zopár dobrých koncertov a nedožijete sa jej úpadku. Našťastie majú v Japonsku radi sex na farmách. Mám pocit, že sa po pozretí tohto mystifikačného dokumentu poučili Bon Jovi, Kiss, Europe, Poison, alebo Van Halen, akou cestou sa hudobne neuberať, ako trafiť včas na pódium, ako vychytať technické muchy na pódiu a ako sa vyhnúť ponorkovým problémom s ostatnými členmi kapely. Pokiaľ máte kapelu, na ktorú kedysi chodilo 150 ľudí a dnes je to už iba 15 v pondelok v Randali, neznamená to, že strácate popularitu, ale že je vaše publikum viac selektívne. Takže hlavu hore, určite to nie je váš koniec, pretože vesmír je nekonečný! ()

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Takovou porci geniálních hlášek jsem teda nečekal. Ačkoliv se to na první pohled nezdá, je ten film absurdní jízda, u které se musíte hystericky smát, jste-li trochu víc hudebně znalí. Všechno tady je naprosto k smíchu, dokonce i "emotivní" "rozpad" kapely a jiná klišé většiny opravdových rockových kapel. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (20)

  • Po premiéře pár lidí oslovilo režiséra s tím, že se jim film líbil, ale měl si vybrat pro zdokumentování nějakou známější kapelu... (hot_spot)
  • Ozzy Osbourne tvrdil, že sa pri premiére narozdiel od ľudí v sále nesmial, pretože naozaj veril v reálnu existenciu skupiny Spinal Tap. (gogo76)

Související novinky

Jak to vypadá s pokračováním Spinal Tap?

Jak to vypadá s pokračováním Spinal Tap?

30.11.2023

O pokračování kultovní americké komedie Hraje skupina Spinal Tap z roku 1984 se mluví už nějaký ten pátek. Potvrzení, že bychom se ho měly přeci jen dočkat, přišlo přibližně před rokem a půl a… (více)

Skupinu Spinal Tap čeká velký comeback

Skupinu Spinal Tap čeká velký comeback

13.05.2022

Hraje skupina Spinal Tap, legendární komediální snímek režiséra Roba Reinera (Stůj při mně, Pár správných chlapů) patří mezi díla, které lze bezpečně označit jako naprosto kultovní. Film vyšel v roce… (více)

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Reklama

Reklama