Reklama

Reklama

K2

  • Velká Británie K2 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Druhá nejvyšší hora světa si začala vybírat krutou daň. Co čeká odvážné horolezce na jejím vrcholu? Jeho hrdiny jsou dva kamarádi, lehkomyslný advokát Taylor Books a univerzitní profesor Harold Jamison, kteří jsou oba vášnivými horolezci a právě se spolu připravují k pokusu překonat rychlostní rekord ve výstupu na horu McKinley. Když se jim však naskytne příležitost připojit se k výpravě, která se chystá zdolat K2 (Čhogori - 8611 metrů), druhou nejvyšší horu světa a jednu z nejnebezpečnějších, změní své plány. Nebezpečná hora si velmi brzy začne mezi účastníky výpravy vybírat krutou daň. Přesto se její účastníci nevzdávají a s nasazením života se pokoušejí horu pokořit. Horolezecká expedice je atraktivní podívanou plnou napětí sama o sobě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (135)

jasse 

všechny recenze uživatele

"Jo, co se týká horolezení ve vztahu k hercům, tak jen sekvence, kdy jsou zabírány jejich tváře jsou s herci. Jinak jsou to všechno profesionální horolezci" - napsal uživatel monolog, který viděl kanadskou nesestříhanou verzi. Já jsem zas viděla pracovní záběr, kde přinutili Majkla Biehna přelézat jakési třímetrové skalisko a viditelně bylo poznat, jak se můj akční hrdina klepe strachem. Já bych se taky klepala, nikdy bych se do takových končin nevydala, a proto mě tyhle filmy nechávají celkem chladnou. V daném žánru ale K2 považuju za velmi zdařilý film. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jestliže nějaký film o horolezectví tak určitě tady a teď. Zapomeň na Clifhangera, tohle je realita a né horolezecká exhibice, kde se horolezec drží výklenku dvěma prsty. Příběh o odhodlanosti jen někam vylézt. Pár tisíc metrů nad moře. Určitě to musí být zážitek stát nahoře na hoře, ale...no ale jo. Užite si to kluci, ikdyž jak na konec sami vidíte nahoru to jde, ale dolů je to horší. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Moje amatérské horolezectví spočívá ve sledování filmů z velehor, jsou TAK nádherné...ale možná je to jen zástěrka pro skrytý sadismus, protože v těchto filmech vždycky někdo útrpně umře. VŽDYCKY! A většinou u toho předtím dost hnusně promrzne. Velmi často si taky nějak nešťastně poláme haxnu, někdy dokonce i obě! Nepohrdnu ani všemi těmi komplikacemi v zoně smrti, edémy mozku, krvácení z tělních otvorů, chcrchlání krve, ztráty vědomí, halucinace..no a do toho ještě většinou ti lidé hrozně zhubnou, vyčerpají se, ztratí, nebo je zavalí lavina, někam spadnou a když už vůbec nic, tak všechno dokáží zkomplikovat pákistánští cikáni, co vám najednou mrdnou z bagáží do sněhu a že dál nejdou. To jednoho taky nasere, když tu expedici plánujete deset let. No potíž na potíž, to prostě musí každého škodolibého diváka bavit! ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Nemôžem síce hovoriť o výraznejšom sklamaní, ale zo všetkých kvalitnejších a známejších horolezeckých filmov je práve K-2 určite najslabší. Spočiatku je všetko v poriadku, hlavné postavy si ma získali, mám jednoducho rád tieto dobrodružné typy, ktoré si idú za svojim, nech to stojí čokoľvek, veril som im aj to priateľstvo, ktoré tu je veľmi dôležité a nájde sa tu viacero štýlových scén, ako lezenie na panelák alebo visenie pod previsom. Ale čiastočným problémom je práve samotná expedícia na K-2, ktorá je tu samozrejme najhlavnejšia, ale neprišla mi moc kvalitne prevedená, teda aspoň ani zďaleka tak, ako by si táto slávna a nebezpečná hora zaslúžila. Aj tak sa mi na to pozeralo celkom dobre, predsa len stále je tu prvoradý výstup a pre nevzdávajúcich horolezcov mám slabosť, no zvyšné zložky ma skôr sklamali. Vôbec sa mi nepáčilo, ako to fungovalo celkovo v tíme, každý si robí len to, čo je najvhodnejšie pre neho, čakal by som aj trochu tej obetavosti pre priateľov, no sklamaním je predovšetkým tá horolezecká stránka. Je mi samozrejme jasné, že herci v skutočnosti nevyjdu na vrchol reálnej K-2, ale tento výstup sa na to vôbec v ničom nepodobá. Toto prostredie nemalo s osemtisícovkami a ani Himalájami absolútne nič spoločné. Tu bolo neustále vidno, že sú horolezci v omnoho jednoduchších podmienkach a v neporovnateľne nižšej nadmorskej výške, takže som z toho ani na okamih nepocítil to pravé napätie, ktoré je v tomto žánri potrebné. Trochu sklamaním sú aj postavy, hlavné duo je síce bez problémov, Michael Biehn a Matt Craven vytvorili sympatickú dvojicu a v menšej úlohe poteší aj Julia Nickson, ale inak ma postavy vôbec nezaujímali. Inak vizuálne to nie je zlé, poteší točenie v reálnom prostredí, len jednoducho tú atmosféru Himalájí sa tu absolútne nepodarilo vytvoriť. A plusom je aj hudba. Takže K-2 určite nie je zlý film, dokonca som ho videl už viackrát, len jednoducho zlyháva v niekoľkých dôležitých žánrových faktoroch a v konkurencii sa ľahko stratí. 66% ()

Galerie (33)

Zajímavosti (18)

  • Hans Zimmer není uveden v titulcích jako autor hudby k filmu, protože jeho hudba je použita pouze v evropské verzi. Místo nej v titulcích figuruje Chaz Jankel, který složil hudbu pro americkou verzi. (radik92)
  • Vrchol K2 ve skutečnosti není viditelný z žádného obydleného místa, pro jeho záběry je nutné se dostat do vyšších nadmořských výšek. (cheyene)
  • Sousední vrcholky hory K2 byly v 19. století pojmenovány podobně (K1 až K5), ale pouze u druhé nejvyšší hory světa se název udržel. "K" je zkratkou pro Karakoram. (cheyene)

Reklama

Reklama