Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá polovina 60. let byla ve Spojených státech ve znamení rozsáhlých protestů proti establishmentu, které se projevily s určitým časovým odstupem i v hollywoodské filmové produkci. Jedním z prvních takových filmů byl Frajer Luke (premiéra 1. 11. 1967), i když se jeho děj vůbec neodehrává v současnosti, ale na sklonku 40. let. Byl natočen podle stejnojmenného románu Donna Pearce (poprvé vydaného v roce 1966) a jeho hrdinou je vyznamenaný válečný veterán, který je za ničení obecního majetku v opilosti odsouzen na dva roky nucených prací. Nezdolný frajer Luke je ztělesněním svobody a volnosti a jako takový je v nápravném zařízení vysoce nežádoucí. Musí být zkrocen anebo zlikvidován. Luke nakonec raději volí tu druhou možnost... Film je jednou z životních hereckých kreací Paula Newmana, ale i další představitelé tu podávají přesvědčivé a plnokrevné výkony, ať už jsou to spoluvězni (George Kennedy jako Drak, J.D. Cannon jako Kavalír, Lou Antonio jako Koko, Anthony Zerbe jako Pejskař či Dennis Hopper jako Vopičák) nebo jejich hlídači, mezi nimiž vynikají Strother Martin (kapitán) a zejména Morgan Woodward ve výrazné němé roli vrchního dozorce s tmavými brýlemi. Klíčovou postavu Lukeovy nemocné matky Arletty, která figuruje v jediné scéně snímku, vytvořila významná divadelní herečka Jo Van Fleetová (první kandidátka na tuto úlohu Bette Davisová ji odmítla jako příliš malou). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (709)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Název samotný nechť hovoří za vše. Obsadit do role Luka právě Paula Newmana byl geniální tah. Snímek se díky němu stal legendou světové kinematografie, který má jen na ČSFD mezi oblíbenými každý druhý uživatel. Zvlášť nezapomenutelný je sestřih Newmanových úsměvů, u kterých se dodnes i já sám usmívám jako malé dítě... ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Vždy budem mať slabosť pre filmy z väzenského prostredia. Nestarnúca klasika aj dnes dokáže učarovať svoju rýdzosťou a štýlovosťou. Určitý ľudský charakter sa jednoducho nedá zlomiť nech sa deje, čo sa deje a Paul Newman takú osobnosť stvárnil najlepšie ako to len šlo. Ako by mu bola rola napísaná priamo na telo. Snímka je natočená tak s podmanivou väzenskou atmosférou a hlavne emóciami, že sa jeden nestačí diviť. Z filmu dýcha atmosféra doby a človek, hoci vlastne nerád, spoznáva a sympatizuje s odsúdenými, ktorí sa správajú ako obyčajní ľudia v obyčajnom živote. Na to, že sa film odohráva vo väzení dá sa o ňom povedať, že je celkom optimistický, pohodový a chvíľami aj zábavný. Len ma mrzelo, že ku koncu sa z filmu ona pohoda vytráca. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Útěk z vězení- to je v Hollywoodu určitě jedno z nejhojněji využívaných námětů, které by se dalo nazvat skoro sázkou na jistotu. Ovšem Frajer Luke si s touto velkou konkurencí poradil raz dva a svůj status nehynoucí legendy si jednoznačně zaslouží. Samozřejmě hlavní zásluhu má fenomenální Paul Newman, který to ani nemusí hrát, a stejně je to frajer jako blázen. Ostatní herci by klidně mohli běhat po place úplně nahatí a tančit přitom kozáčka, ale přes ten lišácký úsměv a jasně modré oči by si toho stejně nikdo ani nevšiml. Navíc režisér Rosenberg za kamerou diriguje své životní dílo plné touhy po svobodě, přátelství, vytrvalosti a krutosti s takovou jistotou, že už začínám tušit, koho měl Frank Darabont za svůj filmařský vzor. Na Shawshank redemption to sice opravdu nemá, ale i tak je to FAKT SÍLA. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Neumím si představit tento film bez Paula Newmana. Ten tu roli prostě nehrál, on se do ní uplně položil a působil fakt jako hypersympatickej nezkrotnej chlapák. Ten film je skvěle natočenej a navíc má asi nejmíň klišé co jsem kdy viděl. Kromě Newmana je také skvělý herec co hrál toho dozorce killera v brejlích co uměl hrozně dobře střílet, vypadal fakt jak hroznej zabiják. "Frajer Luke" je jeden z filmů co se kvůli té nezapomenutelné atmosféře dnes už prostě natočit nedají. 9/10 ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Kvalitní dílo světové kinematografie s výbornými hereckými výkony a skvěle napsanou postavou ztvárněnou Paul Newmanem. Poutavá režie a parádní ač trochu jednodušší scénář mě dokázal udržet až do trochu překvapivého konce. Nezapomenutelné scény pojídání 50 vajec, přeseknutí sekyrou řetěz a následné posypání země kořením kvůli dezorientaci psů. [7,5/10] (Jalem, Warner Bros.) (Technicolor /// Produkce: Gordon Carroll, Carter De Haven Jr. /// Scénář: Donn Pearce a Frank Pierson podle románu Donna Pearceho /// Kamera: Conrad L. Hall /// Hudba: Lalo Schifrin /// Oscar: George Kennedy (herec) /// Nominace na Oscara: Donn Pearce, Frank Pierson (scénář), Paul Newman (herec), Lalo Schifrin (hudba)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Galerie (108)

Zajímavosti (39)

  • Původně byl vybrán do role Luka (Paul Newman) Jack Lemmon, ale po přečtení scénáře viděl, že Paul Newman by byl lepší. Rozhodl se tedy, že ho bude místo toho produkovat. (Hans.)
  • Aby lépe vystihl chlapské prostředí, zakázal režisér Stuart Rosenberg přítomnost manželek při natáčení. Mezi herce neměla rovněž přístup Joy Harmon, vnadná blondýnka z pověstné scény mytí auta. Po příjezdu na místo zůstala na hotelu a ostatní protagonisté ji viděli až přímo při natáčení slavné scény. (Hans.)

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama