Reklama

Reklama

Clint Eastwood jako nemilosrdný polda na stopě zločinu, jehož nejlepším parťákem je ráže 44 Magnum. Neznámý střelec ohrožuje San Francisco. Žádá výkupné, jinak bude dál zabíjet. Policie nemá zpočátku proti šílenci žádnou šanci. Vyšetřování přebírá Harry Callahan, který je schopen použít jakékoli metody, jen když protivníka zneškodní. Jde po vrahovi brutálně a naprosto nekompromisně. Mimořádný divácký úspěch filmu veterána americké žánrové kinematografie, Dona Siegela (Invaze lupičů těl, Zářivá hvězda, Cooganův styl), podnítil výrobu hned čtyř pokračování s detektivem Harrym Callahanem, jehož nezapomenutelným způsobem ztvárnil Clint Eastwood. Kriminalista vyzbrojený suchými hláškami a revolverem Smith & Wesson 29 .44 Magnum proslavil typ antihrdinského policisty, který ačkoliv stojí na straně zákona, nikdy neváhá při honbě za spravedlností mantinely zákona překročit. Scénář inspirovaný dobovým případem sériového vraha zvaného Zodiac se sice odehrává v New Yorku, avšak půdorys thrillerového vyprávění nezapře vyostřenější parafrázi na klasické westerny i noirové detektivky 40.–50. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (476)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4miliónovTržby USA $35,976,000Tržby Celosvetovo $36,130,000Clint Eastwood a jeho klasické herecké polohy pištoľníkov 60.-70.rokov sú tu rázne poznať, aj keď tu zastáva zákon ako policajt v uliciach San Francisca, stále to je ten neotrlí sekáč čo pred ničím neustúpi. Dej filmu sa inšpiruje vtedajším incidentom s kriminálnymi činmy psychopata s prezývkou Zodiac, tu premenovaní na Scorpion a mierne pretvoreným príbehom, teda charakterom tohto vydierača na chlapíka čo by rád prišiel k rýchlim peniazom cez páchanie vrážd. Film si zakladá trošku na brutálnosti, či dokonca na obscénnosti čo ma prekvapuje na tú dobu, film ma slušný spád, aj keď podobných detektívnych prevedení tu už bolo neúrekom ale dá sa to stráviť. Trošku mi to pripadalo miestamy ako taký predchodca série Smrtonosná zbraň, hlavne keď Drsný Harry ide na výsuvnej plošine pre samovraha na strechu budovy. /70%/ ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Poctivá detektivka z omlazené staré školy. Clint Eastwood jako ten nejnekompromisnější policejní důstojník pod sluncem se zarputilostí sobě vlastní loví nebezpečného psychopata, který si z obyvatel San Francisca udělal živé terče. Drsný Harry stojí někde mezi akčním Bullitovým případem a realistickou Francouzskou spojkou, ve výsledku je však ještě lepší než oba jmenované. Je přímý jak rána z Harryho Magnumu 44, neřeší osobní život hlavního hrdiny (-vaši ženu to neničí? -ne -to znamená, že si zvykla? -nikdy si nezvykla -a co tedy? -zemřela) a má vynikající soundtrack. A ještě jedna věc mi na filmu byla sympatická – upřímně a zcela nelítostně pohřbívá veškeré ideály o práci amerických poldů. Jenom poslední třetina působí příliš roubovaně a násilně, to, co nám chce sdělit nemuselo být tolik rozmělňováno. Méně doslovnosti má obvykle větší údernost. Ideologicky se mi reaganovsky reakcionářské pravičáctví Drsného Harryho příčí, ale jeho styl je zkrátka cool. 80% Zajímavé komentáře: Lima, Visáč, B!shop, jondzavid ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

Je nekompromisní, je to frajer, bere právo do svých rukou, před zbytečnýma "kecama" dává přednost hrubé síle, je zatraceně cool, má nevyčerpatelnou zásobu hlášek a velikost jeho ega se odráží v jeho pověstném magnumu 44 - ano, to všechno je nestárnoucí legenda, policejní kovboj Harry Callahan, Dirty Harry! Tahle postava i tenhle film jsou prostě absolutní klasikou, ikonickou a perfektní!!! ...you've got to ask yourself..."Do I feel lucky?" Well, do you, punk? ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Drsnej Harry. Polda, kterej nejdřív střílí a až teprv pak se ptá. Autorita je pro něj absolutně neznámý slovo, takže je mu šum a fuk, pokud se komukoliv z nadřízenejch nelíbí jeho pistolnický umění. Ale rozhodně ho dokáže vytočit, když grázly, který se mu připletou do cesty a maj to štěstí, že neputujou rovnou na pitevnu, někdo pustí z basy na svobodu. To se v něm pak krve nedořezá a stane se z něj pověstná osina v p*deli, která už jen čeká na vhodnou chvilku vytáhnout na světlo boží svůj Magnum, aby si s ním trošku pohrál .. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Eastwood je prostě borec. Dneska už si nikdo nedovolí zastřelit během dvou minut trio černochů, vtipkovat před sebevrahem odhodlaným skočit z baráku či mučit podezřelého přímo na místě činu. A je to škoda. Jen víc takových policajtů. V době, kdy akční žánr měkne a jedním z mála nefalšovaných drsňáků zůstává televizní Jack Bauer, se vždycky vyplatí oprášit starý dobrý Magnum 44, nejlepší zbraň na světě. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (80)

  • Když režisér Siegel onemocněl, převzal jeho místo Eastwood a natočil dvě scény: Harryho záchranu sebevraha v noci a setkání s homosexuálem. (Kulmon)
  • První měl hrál roli zabijáka Škorpióna Audie Murphy, ale zemřel při leteckém neštěstí dříve, než stihl na nabídku kývnout. (Kulmon)
  • Ve scéně, kdy Harry (Clint Eastwood) běží přes celé město, aby se setkal se Škorpionem (Andrew Robinson), proběhne kolem zdi, na níž je graffiti "Kyle", což je jméno Eastwoodova syna. (Stegman)

Související novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno