Reklama

Reklama

A.I. Umělá inteligence

  • USA A.I. Artificial Intelligence (více)
Trailer 1
USA, 2001, 146 min

Obsahy(1)

Svět budoucnosti se změnil. Ledovce roztály, miliony lidí přišly o půdu pod nohama a jejich životní prostor se radikálně zmenšil. Situace si vyžádala absolutní kontrolu nad růstem populace. Chybějící místo zaplnili roboti. Jsou lidem k nerozeznání podobní a rok od roku jsou dokonalejší. Ten poslední, kterého sestrojil profesor Hobby, je tak dokonalý, že je schopen milovat, snít a cítit stejně jako člověk. Má podobu jedenáctiletého chlapce, jmenuje se David a společnost ho předala manželům Henrymu a Monice Swintonovým. Jejich syn Martin leží v nemocnici, kde v umělém spánku čeká, zda bude objeven lék na jeho smrtelnou nemoc. Manželé mají Davida vyzkoušet, a pokud se rozhodnou, mohou aktivovat jeho emoce. Profesor však manžele varuje, že si to mají dobře rozmyslet, protože je to krok nevratný. Žena to přesto po čase udělá a chlapec k ní začne cítit lásku. Dostane plyšového medvídka Tedyho, který patřil Martinovi. Stane se však to, co nikdo nečekal a Martin se uzdraví. Velmi záhy se ukáže, že pro dva chlapce není v rodině místo a Monica malého, vroucně milujícího robota odveze do lesa daleko za město, kde ho vysadí a odjede. Šokovaný David se rozhodne najít pohádkovou vílu Modrovlásku, která dokázala proměnit dřevěného Pinocchia v opravdového chlapce. Doufá, že jako skutečný chlapec se bude moci vrátit k mamince... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (914)

Melies 

všechny recenze uživatele

8 / 10 Dojem z úchvatného začiatku trochu pokazila futuristicky temná a mne veľmi nepríjemná vízia budúcnosti, ktorá pripomínala čierny fľak na snehovobielej čipkovanej zástere - krásnu a s typickým Spielbergovým citom pre svetlo ušitú atmosféru v jednom momente rozpáralo stádo robotických príšer šľahajúcich oheň a iskry a ja som len smutne sklonil hlavu - viem, pre dej filmu sú tieto scény podstatné, no mne tam vyslovene prekážali. Našťastie, emočne zdrvujúci finiš sa so svojim vyznením oblúkom vracia späť na začiatok a servíruje nám takú lahodnú zmes smútku, radosti a sĺz, že jedno oko nezostane suché. A v momente, keď sa bude Davidov deň chýliť k smutnému koncu, budete si želať, aby sa stal zázrak. Či sa stane, alebo nie, vám už, samozrejme, neprezradím, ale poviem vám jedno : verím, že Kubrick by bol so Stevenovým dielom spokojný. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka a podobenství o lásce, která věky přetrvá... Ona je to totiž opravdu nejvíc pohádka! Škoda, že to trumberové nepochopili. Ale to je vlastně fuk... Ještě že na tom dnešním světě je nějaký americký Spielberg, co má na to (ducha, fantazii i peníze), aby natočil takovouhle úžasnou, krásnou a v pravém slova smyslu nadčasovou pohádkovou podívanou... I když je to >jenom< fantazie... ()

Reklama

Anthony 

všechny recenze uživatele

Tento film se skutečně jakoby rozpadá na několik částí. Nejvíce se mi přitom líbila ta část první, kdy je malý David ve své rodině. Tato část končí scénou v lese, která měla velice silný emocionální náboj a pokud vás tohle nedojme, tak už nic. Pak ale přichází Davidovo putování za modrou vílou a film začíná trochu váznout. Závěr mi na rozdíl od mnohých nepřišel hloupý – Spielberg to udělal poněkud uslzený, ale já mu na to přistoupil. Vadil mi tam ovšem hlas vypravěče. Jinak k diskusi na téma, zda by to udělal Kubrick lépe, musím říct, že Kubricka považuji za přeceňovaného a většina jeho filmů mi přišla nudná (např. Osvícení, Barry Lyndon) – kdyby to natočil on, tak na to ani nejdu. Zato Spielberg je filmový král a pokud řekneme, že toto je v jeho filmografii spíše slabší film, tak jde pořád o docela slušnou podívanou. Velkou zásluhu na tom má skvělá hudba Johna Williamse a především fantastický výkon malého Haleyho – jeho obličej ve scéně, kdy mu matka říká heslo, nebo právě již zmíněná scéna z lesa – to byl výkon skutečně úctyhodný bez ohledu na věk herce. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je podle mě hodně rozporuplný. Je to určitě zajímavé sci-fi ale musím se přiznat, že mě to občas i docela pěkně nudilo. Některé scény jsou ale opravdu výborné a hodně citlivé, kdy jsem jen sledoval obrazovku a dojatě kroutil hlavou jak je něco takového možné. Úplně nejlepší je ten konec.Nemám slov, totálně mě dojal a ve výsledku zvednul můj celkový dojem z tohoto Spielbergova díla. Být to o puůl hodiny kratší byl by to pro mě jeden z nejlepších filmů. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Po Blízkém setkání s třetím druhem, které mě uchvátilo svým vizuálním zpracováním a atmosférou, jsem si říkala, že A.I. Umělá inteligence by mohla být na stejné úrovni. Vizuální stránka je opět skvělá, jako ve všech Spielbergových filmech, ale zase mi zde chyběla více propracovanější obsahová stránka a zcela jsem postrádala tu emoční. Zhruba první hodina je výborná, do momentu, než se rodina kybernetického Davida elegantním způsobem zbaví, příběh funguje. Jenže jsem myslela, že David stráví se svou novou rodinou podstatně větší část času. Poté, co je zanechán sám v lese, se film jakoby dělí. Začíná jeho zdlouhavé putování za hledáním Modré víly. Vizuál a několik dobrých scén to drží, ale samotný příběh je dost slabý a jaksi futuristicky chladný a robotický. V závěru filmu se pak objevuje Spielbergovo kýčovité hraní na city. A.I. má výborný vizuál, nevyrovnaný příběh a pro mě naprostou absenci jakýchkoliv emocí. Dostala mě scéna s manželi, kterak se připravují na večírek, kterou Steven zcela okatě okopčil od Kubrickova Eyes Wide Shut:) ()

Galerie (54)

Zajímavosti (28)

  • A.I. byla prvním filmem, který použil počítačem generované prostředí zvané "Previs", sloužící jako jakýsi předobraz skutečných záběrů (previzualizace). Rovněž představil "virtuální studio", tj. technologii, která umožňovala chodit s kamerou virtuálním zobrazením Rouge City a vybírat si záběry. Tato technologie byla využita i při realizaci trilogie Pán prstenů (2001, 2002, 2003). (HellFire)
  • Ačkoliv se Jack Angel při namlouvání Teddyho přímo neúčastnil natáčení, byl každý den v případě potřeby k dispozici na place. (HellFire)

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

07.03.2013

Měl to být další Kubrickův historický velkofilm po Spartakovi. Legendární perfekcionista začátkem šedesátých let po dlouhém studiu historických faktů napsal scénář k filmu o francouzském vojevůdci z… (více)

Reklama

Reklama