Reklama

Reklama

Takoví normální zabijáci

  • USA Natural Born Killers (více)
Trailer 2
USA, 1994, 118 min (Director's Cut: 122 min, Alternativní 114 min)

VOD (1)

Obsahy(1)

Woody Harrelson a Juliette Lewisová jsou dva mladí sérioví vrazi, kteří se stali miláčky bulváru díky senzacechtivým médiím v čele s Robertem Downeym Jr. Tisk informuje o vražedném řádění manželů, které si vyžádalo 52 životů... Režisér Oliver Stone namířil příběh milenecké dvojice amorálních zabijáků, kteří milují vraždění stejně jako jeden druhého, proti soudobé pop-kultuře, fascinované jakýmkoliv projevem zla. Autorem námětu tohoto kriminální dramatu je Quentin Tarantino. Inspirací pro brilantně šokující snímek Takoví normální zabijáci byla divácká obliba reportáží a rozhovorů s masovými vrahy, z nichž se působením televizního média staly slavné a někdy i oblíbené osobnosti. V tomto prostředí paradoxně sláva podněcuje touhu po krvi, bulvární novináři stoupají stále výš a celému národu připadají vraždy zábavné. Zatímco Tarantino ve svých vlastních filmech tyto jevy rád provokativně paroduje, Stone se pokouší o krutě angažovanou a zároveň atraktivní výpověď o iracionalitě násilí v moderním světě. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (634)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Quentin Tarantino: „I hate that f-----g movie. If you like my stuff, don't watch that movie.“ Stone len využíva toho, že postmoderná éra stiera nielen hranice medzi vysokým a nízkym, ale i dobrým a zlým, a navráva si, že nikto nemôže nazvať jeho film sračkou. Ale môže. Pretože všetky tie pokusy o mediálnu satiru a spoločenskú reflexiu sú povrchné a plytké. Pretože štýl robí z filmu totožný produkt, aký kritizuje. Ak si ho človek užíva, znamená to, že využíva totožných postupov pre svoj divácky úspech. Navyše je tá prepálená eklektická forma neuveriteľne otravná, trápna a nudná (druhá polovica je na tom o kúsok lepšie). ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 4/10 Děj 2/10 Hudba 3/10 Prostředí 3/10/// +Woody Harrelson, občas mě některé scény zaujali -hrozná kamera, střih, hudba mi nesedla/// Tady někdo při natáčení nebyl při smyslech a nebo totálně přišel o rozum. Onoho tvůrce neomlouvá ani to že se jmenuje Oliver Stone a ani tvrzení že film snese všechno. A i kdyby to byla pravda, tak divák rozhodně všechno nesnese. Je to divné, zhulené, nesourodé, hodně zmatečné a taky pořádně ujeté a krvavé. Navíc zbytečně dlouhé./// Celkem 27%/// ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Tak toto nie, byť na Tarantinovom mieste, zavolám Roberta a šup ho odrezať Stoneovi na výstrahu ucho (alebo trestné oznámenie). Naturalistická atmosféra, absolútne zdrogovaná réžia, šialené herecké kreácie (nielen Woodyho Harrelsona a Juliette Lewis, ale i Toma Sizemorea a Roberta Downeyho). Oliver Stone je vážne, vážne, vážne môj neobľúbený režisér. Asi najviac mi od neho sedelo Wall Street... ktoré, (ne)paradoxne, takmer vôbec nebolo "stoneovské". ()

woody 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný film. Jen pro zajímavost pár perliček: Otec Woodyho Harelsona byl nájemný vrah, odsouzen dvakrát na doživotí... Film se natáčel 56 dní. Poté se více jak rok stříhal.... Filmem se inspirovalo několik vrahů (mimo jiné i studenti z Columbine) .... Film obsahuje více jak 3000 střihů (normální filmy jich nemají ani 700) ... Scéna vězeňské vzpoury se natáčela ve skutečném vězení se skutečnými vězni ... Stone považuje tohle za natáčení za nejtěžší ve své kariéře... Mickyho v televizní rekonstrukci hraje Mark Harmon ... A vůbec bych se o tomhle mohl rozplývat do nekonečna. I když po hodině už se začínají některé nápady opakovat, stále mě překvapovalo s čím přijde Stone dál. Nádherné okamžiky jako ukázání domácího násilí jako tuctového sitcomu, zadní projekce, boží soundtrack (Patsy Cline, Leonard Cohen a králíčci v závěrečných titulcích, Nine Inch Nails nebo Bob Dylan) dělají Natural Born Killers nezapomenutelnými. A což teprve ty postavy - a jejich představitelé působící dojmem, že při tom skončilo v jejich nose hodně lajn. Robert Downey Jr. a jeho hyenistického reportéra a Tommyho Lee Jonese, jakožto ředitele věznice se zálibou kroutit nosy si člověk zamiluje jen je uvidí. Ta vzrůstající brutalita, hlavně při vězeňské vzpouře byla ohromující. Co všechno si nedovolili. Někdy se mi až stáhnul žaludek, jak mi ty masové připomněly Den kobylek. Nezapomenutelné dílo, které je pro hodně lidí nestravitelné... ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(90%) TAKOVÍ NORMÁLNÍ ZABIJÁCI, film, který mi tolik let unikal a na naléhavé doporučení mého oblíbence z CSFD jsem si jej nakonec pustil. A sakra, po skončení snímku jsem byl „lehce indisponován“. Rozhodně se ve mně vířily kladné pocity, přesto jsem si nemohl v hlavě napevno sesumírovat, jak film ohodnotím. Rozhodně jsem byl přesvědčen o lepších 4*, možná víc. Trochu bych mohl vytknout dění v čase cca 60minuta – až – 85 minuta. Ten rozhovor s hlavním zabijákem (W.Harelson) nebyl špatný, ale zbytečně dlouhý. Krom toho bych ve finále ještě přidal víc brutality a sakra, chtěl jsem ještě víííííc, delší stopáž atd. – ale nevadí! Co se týče první hodiny filmu, tam není o čem diskutovat, rovnou bych jí napálil 200%. Má to neuvěřitelně dravé tempo, stále se něco děje. Jak mnozí píší, připomnělo to Tarantinovky, jenže tentokrát s tím rozdílem, že pod taktovkou Tarantina se hodně mluví, je tam spousta dialogů, zato zde je k tomu ještě plno akčních sekvencí, přestřelek atd. Nechybí tomu ani skvělé, stylové hlášky, které nemají ani tak moc konkurenci. Nejvíc jsem se zasmál při pasáži (resp. to vypadalo jako sitcom) s rodiči Mallory, kdy její nechutný fotr sype jednu hlášku za druhou. Celkově mě ústřední dvojice Harrelson a Lewis bavila, včetně skvělého úvodu. Ta druhá půlka už byla mírně slabší, ale stále tam nebylo nic podstatného k vytknutí. Herecké obsazení bylo krom hlavního dua též skvělé. Robert Downey Jr. Měl stejnou vizáž jako v jeho současné roli Iron Manů, i když zde byl ještě mladý – ale rozhodně mě bavil, ke konci trochu zešílel, ale super! T.L.Jones v menší roli určitě neurazil. A T.Sizemore zde byl správně slizký. K tomu ta vydařená hudba, včetně hlavního songu …. Ještě zmíním neobvyklou, technickou stránku snímku. Ta kompozice barev, úhlů kamery – to dodávalo filmovému světu něco nového. Ve většině těchto scén jsem byl spokojen, i když párkrát jsem mrkl očima a byl trochu zmatený, ale jinač super. Ten černý humor a až satirická myšlenka – to vše je zde krásně rozložené, ani víc, ani míň! Těším se na další shlédnutí! ()

Galerie (44)

Zajímavosti (61)

  • Pokaždé, když se Mallory zaplete do sexuálních hrátek s někým jiným, než Mickeym, atakuje ho posléze. (don corleone)
  • Film obsahuje přes 2500 střihů, což je vysoko nad průměrem. Ten je obvykle někde kolem 600-700. (don corleone)
  • Během natáčení se údajně pouštěla na place nahlas drsnější hudba a štáb střílel občas slepými náboji do vzduchu, to vše kvůli lepší atmosféře. (don corleone)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama