Reklama

Reklama

Vězně v cele číslo šest spojuje myšlenka na útěk z vězení. Když sem přibude nový vězeň Gaspard, zkušený Roland jej zasvětí do vymyšleného plánu útěku tunelem. Na budování tunelu všichni v noci pracují a každým dnem se tak přibližují k vytoužené svobodě. Nejen tunel je zárukou jejich úspěšného útěku...

José Giovanni, velká osobnost francouzského filmu, přinesl před kameru vlastní zkušenost. Narodil se v Paříži v korsické rodině a již od brzkého mládí se musel sám o sebe postarat. Za války působil jako vysokohorský vůdce a pěšák v odbojovém hnutí, ale po osvobození se zapletl s podsvětím. Při loupežném přepadení jsou jeho strýc a bratr zabiti a mladý Giovanni dostává trest smrti. Jeho otec však o svého syna bojuje a José vychází z vězení v třiatřiceti letech. Svůj nešťastný příběh přenesl José Giovanni do své první knihy nazvané Díra, což je slangový výraz pro vězení.

Francouzský režisér Jacques Becker byl knihou nadšen a koupil práva. Giovanni se podílel na psaní dialogů a s Beckerem dál spolupracoval. Za svůj život napsal jednadvacet knih, pod čtyřiadvaceti filmy je podepsán jako scenárista a režisér - Dva muži ve městě, Sicilský klan, Poslední adresa a další. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Nin

Nin (hodnocení, recenze)

MrCreosote

Ale aspoň zde v zajímavostech se píše, že původní nesestříhaná verze měla 140 minut (na imdb je zase 132 minut...), zatímco ta, co běžela na ČT 2, má cca 125 minut...

bleer

bleer (hodnocení, recenze)

keď som uvidel autentické amputované prstíky jedného z hrdinov tohoto filmu - vedel som, že to bude za 5*, doporučujem noir fanatikom, scéna s otvoreným vekom kanála v pozadí s väzením je krásna, milujem tento film - mali si vtedy zobrať toho taxíka :-( ešte lepšie ako malefique

kofein

kofein (hodnocení, recenze)

Konečně jsem měl možnost zhlédnout tohle dílo. Řečí na tak minimálním podkladu by mohla být vzorem současnému zábavnému spojařství. Střih zde v podstatě nelže, stejně jako záběry fixované ve výšce očí. Film který lze prožít, zanechává v divácích zkušenost a nemusí vlastně ani tolik bavit, jako umožnit prožitek dramatu. Tím ale není ani bombastické téma.

F.man

F.man (hodnocení, recenze)

SPOILER !!! Prasknout je proste musel. Dozvedel se ze manzelka stahnula obvineni a on mel byt do par dnu volny. Kdyby s nima utekl, jakou budoucnost by asi mel? Kdyby zustal, bylo by jasno ze o uteku vedel a dostal dalsi roky za to ze to nerekl... Proto ho evidentne nakonci tak zere svedomi ze je prasknul, proto je film tak zajimavy ze resi rozpor jestli zachranit v podstate 4 jine zivoty (minimalne 2 ttresty smrti po pokusu o utek) nebo obetovat sebe...

MrCreosote

MrCreosote (hodnocení, recenze)

Ta včerejší verze na dvojce nebyla ta původní, která běžela v kinech. Film byl totiž po smrti Beckera přestříhán na délku 109 minut, aby se stal pro diváky přístupnějším a mělo se za to, že vystříhaný materiál je navždycky ztracený. Jak je ale vidět, těch 20 minut filmu se nakonec někde našlo, takže jsme měli možnost vidět film v původní podobě tak, jak si to režisér přál. Btw nepřipomínal vám Roland Jackie Earle Haleyho?

na příspěvěk reagoval Nin

(mOnkey)

(mOnkey) (hodnocení, recenze)

Obsah jsem naštěstí nečetl a taky jsem se cuknul. Jinak bezvýhradní souhlas s Eodeonem, i když film samotný může značit něco jiného a trochu nás tahat za nos, vodítka vedou k rozuzlení tak, jak jsme ho asi všichni pochopili.

pufina

pufina (hodnocení, recenze)

I když jsem se spoileru nevyhla, film mi to rozhodně nezkazilo a to i díky tomu, že tam nebylo vše řečeno, jak se co odehrálo.. takže divák zapojí svojí vlastní fantazii a přemýšlí co a jak mohlo být.. nebo také nemuselo :-)

rodo

rodo (hodnocení, recenze)

Já jsem se spoileru v obsahu naštěstí vyhnul, tak jsem si to užil. Už jsem taky chtěl psát s prosbou o vymazání inkriminované věty, takže dík Eodeonovi za ulehčení práce. Snad ten spoiler brzy zmizí. !!!SPOILER!!! - to jsem se ale lek :-)

Cimr

Cimr (hodnocení, recenze)

SPOILER! Prosím, pomozte mi někdo rozřešit jednu věc - udal je opravdu Gaspard nebo se to věznitelé domákli nějak jinak? Asi mi unikla nějaká scéna nebo něco a vůbec jsem nepoznal, jak to bylo doopravdy... Předem díky.

Heretic

Heretic (hodnocení, recenze)

Ještěže jsem nečetl ten obsah.. To byl ale úžasný šok!! Lekl jsem se jak při nějakém horroru (však vy víte při čem).

pufina

pufina (hodnocení, recenze)

Dnes si to nenechám ujít, a když je to "jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete" tak doufám, že za to film bude stát, když budu zase o jeden film blíž k smrti :D:D

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Reklama

Reklama