Reklama

Reklama

Kauza CIA

Trailer

Obsahy(1)

Lakonický a rezervovaný Edward Wilson řídí tajné operace CIA během událostí v zátoce Sviní. Agentura má podezření, že Castro byl předem informován, a proto Wilson hledá, odkud informace unikly. V průběhu vyšetřování v sérii retrospektiv vzpomíná na otcovu smrt, studentská léta na Yale (poezii, Skull & Bones), nábor do začínající OSS, krátké aférky, vynucený sňatek, získání ostruh ve špionážní práci v Londýně, odloučenost od syna, vypuknutí druhé světové války a vztah s agenturou a britskými a sovětskými protějšky. Sledujeme, jak se jeho idealismus vytrácí a nastupuje něco jiného: odhalování podstaty toho něčeho jiného se v závěru vyšetřování stává ústřední myšlenkou celého filmu. (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (339)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Po formálnej stránke sa De Niro "hecol" a niet mu prakticky čo vytknúť. Zaujímá kamera, nápaditý strih a vynikajúce herecké obsadenie na čele s dokonale chladným Mattom Damonom. Čo sa vytknúť z môjho pohľadu dá je prílišná prekombinovanosť, ktorá je možno trochu na škodu. Nelineárne rozprávanie príbehu síce je zaujímavé a oživujúce ale nedáva možnosť divákovi dostatočne sa "dostať" do príbehu. Napriek tomu, že podobná tematika je pre mňa fest zaujímavá, rovnako ako u The Departed som trochu sklamaný, pretože očakávaný kinematografický pôžitok sa nedostavil ani zďaleka a môj celkový dojem je nemastný-neslaný. Možno na druhé pozretie sa môj celkový dojem vylepší... ()

prome 

všechny recenze uživatele

Na tenhle snímek jsem se těšil, ale když jsem si ho pustil, tak jsem celý film na něco čekal. Na něco zajímavého. Režie a herecké výkony nejsou špatné, ale je to obyčejná nuda. Nevyvolalo to ve mně žádné napětí, čekal jsem alespoň jednu malou akci, zvrat, prostě něco, co by mě chytlo, ale ničeho jsem se nedočkal.Nevím, možná jsem příliš přísný, ale opravdu jsem se u tohohle nudil a nechápu jak jsem to vydržel až do konce. Veliká škoda. Očekával jsem od toho mnohem více. ()

Reklama

petaspur 

všechny recenze uživatele

Edward Wilson umně schovává inteligenci za svůj standartně kakabusoidní výraz. Přes svoji upjatost měl dvakrát (jednou s nepřítelem) v životě sex, což může dokázat uvedením svého jména v rodném listu Edwarda jr. Jako jeden ze zakladatelů CIA má však Edward jiné než rodinné starosti, protože musí denně přesouvat praporky po bitevních polích celého světa. Wilsonův příběh by si asi zasloužil vyšší hodnocení, jenže já nesdílím americký patriotismus nepůvodních obyvatel tohoto státu. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Eric Roth .. And ye shall know the truth, and the truth shall make you free. Robert De Niro opět dokazuje, že nejen skvělým hercem, ale i velice zručným režisérem je. Není tak popisný co se fungování samotné organizace týče (vlastně sledujeme jen okolnosti během nichž se zrodila CIA a to spíše upozaděně), ale zaobírá se jednou konkrétní postavou - Edward Bell Wilson - a všemi konfrontacemi, které svádí v rodinném i profesním životě. Scénárista Eric Roth napsal komplexní příběh se silným podtextem jako jsou láska a ochrana americké svobody a hodnot před komunistickým vlivem. Příběh začíná a končí v období kubánské krize, ale mnoho času je věnováno retrospektivním pohledům do dob, kdy mladý Wilson ještě studoval, poznával kdo je pro svět nejnebezpečnější nepřítel a začínal ochutnávat tíhu kontrašpionáže během druhé světové či studené války včetně dopadů na jeho osobní život. Všechna období mají společnou precizní dobovou vizáž, kde je brán ohled na každičký detail, aby z výsledku dýchla vážnost historie. Zde kromě režijního citu pro komplexnost a detail musím pochválit kameru Robert Richardson a zejména excelentní hudební složku dvojice Bruce Fowler a Marcelo Zarvos. Mezi bohatou plejádou hereckých tváří se i De Niro párkrát objeví v roli umírajícího důstojníka, jinak ovšem obrýlený Matt Damon prakticky neopustí záběr - upřímně bych si uměl představit jiného herce na tomto postu, jeho ztvárnění je dosti nevýrazné, ale nejspíš to byl záměr, aby byl tak jednotvárný. Naštěstí dost rozmanitých a výrazných momentů přináší samotný příběh, i když zamotaná špionážní hra nejspíš neosloví každého. 70%. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Výborná atmosféra,téměř bezchybné obsazení.No prostě De Nirovi to jde za kamerou stejně dobře jako před ní. Příběh je sice velice spletitý a postav je až dost, ale zde narozdíl třeba od Syriany celé funguje. Celé to kazí jenom dvě věci. Film má skoro 3 hodiny, a to už je opravdu moc. A také herci vypadají pořád stejně a to se příběh odehrává v průběhu 30 let. To už De Niro nevychytal. Ale i tak velice dobré. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (19)

  • Postava generála Billa Sullivana (De Niro) je čiastočne založená na generálovi Williamovi Donovanovi. Donovan bol šéfom Úradu strategických služieb (OSS) počas 2. svetovej vojny. (m.a.t.o.)
  • Po divadelním představení, kde Edward Wilson (Matt Damon) hrál ženskou postavu, je mu nabídnuto členství v tajném spolku. Během toho se ho Richard Hayes (Lee Pace) zeptá, jaké je to být ženou. Scéna je narážkou na film Vojákova dívka (2003), kde právě Lee Pace ženu hrál. (venalce)

Související novinky

Bobby a Marty: další spolupráce?

Bobby a Marty: další spolupráce?

09.07.2008

Robert De Niro měl během pátečního přebírání ceny za celoživotní dílo ve Varech sdílnou náladu a svěřil se s plány udělat ze svého posledního režijního počinu, u nás uvedeného pod názvem Kauza CIA,… (více)

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Lék pro zakomplexovaný český film?

Lék pro zakomplexovaný český film?

20.02.2007

Nemůžeme bohužel posoudit, jaké bylo Berlinale, ale s klidným srdcem můžeme prohlásit, že to byl velký krok pro český film. Je to specificky česká vyprávěcí forma, kterou mám rád, ocenil snímek… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama