Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh napraveného loupežníka Karaby, jeho odvážné dcery Aničky, trochu nešikovného prince Jakuba a dalších postav opustili tvůrci ve chvíli, kdy každá pohádka končí. Zlo bylo potrestáno, dobro zvítězilo a s ním i láska Aničky a Jakuba. A po letech… Z Jakuba je král, z Aničky královna a rodina se rozrostla o zvídavou princeznu Johanku. Ta nejraději tráví čas u milujícího dědečka Karaby, který se rozhodl věnovat už jenom hrnčířskému řemeslu. Zlotřilí rádcové Lorenc a Ferenc byli vyhnáni z království, potloukají se po světě a hledají místo, kde by mohli znovu začít kout pikle. A mladá, nezkušená královna Julie ze sousedního království se stane vhodným nástrojem jejich pomsty. Že by nastal čas oprášit tajemnou bambitku, která doposud ležela dobře ukrytá a povolat na pomoc loupežníka Karabu? Kdo však ví, kde mu je konec? A není to jenom pohádka pro malou princezničku? Lorenc a Ferenc nastraží na Karabu důmyslnou past. Teď je potřeba spojit síly, aby spravedlnost a láska konečně zvítězily. (Bioscop)

(více)

Recenze (340)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nečekal to téměř nikdo, ale režisér a scénárista jednoho filmu, jinak též tandem Macharáček a Gogela, se po jedenácti letech vracejí s jeho pokračováním. S filmovým vizuálem si celkem poradili, zmizela Cibulková a Sobota, ale objevili se Plánková a Brancuzský, jejichž dvojice komorné s prořízlou pusou a vojáka-burana baví, stejně jako skoro celé předchozí osazenstvo. Vtip, narážky na reálný svět, slovní hříčky ("To bude papuč!" "Puč, Lorenci"), mě bavily nejvíc, písničky nejmíň, i když ta v podání Noida Bárty byla nejlepší a ten chlap složil i moc dobrou scénickou hudbu! Takže - suma sumárum velice solidní pohádka, originality opět málo, ale veselé klady to znovu vynahradily. To znamená, že v roce 2033 bude trojka? :o) Dávám překvapených 70%! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No tak tohle byla dobrá pohádka především v tom, že v ní hráli hlavní roli Ondra Vetchý a Verunka Kubařová i když paradoxně dělat z nich pohádkový milence, při jejich věkovým rozdílu to opravdu je nápad hodný českých filmových tvůrců. Když pominu fakt že tady se nekonalo nic čím by mě pohádka překvapila, tak chování  všech postav bylo mimořádně hloupý. Některé scény byly naprosto nedopsaný a prostě je vyřešil střih. Při jedný skladbě se asi Hans Zimmer musel otáčet v posteli, prostě tvůrčí invence v českých zemích je v poslední době z většiny na bodu mrazu. Strašně rád bych řekl klady, tak zopakuji snad jen, že Verunka Kubařová a Ondra Vetchý jsou moji super oblíbenci, docela super kostýmy, nepřál bych teda filamřům, aby se stalo něco se skazenem v Kouřimi, protože pak by museli jezdit nejspíš ma Moravu a my tak přišli o super raritu, že většina pohádkových bytostí za posledních dvacet let bydlí ve stejným domě.  Ne tak jsou vánoční svátky nechám toho, dám smířlivé dvě hězdy a v klidu zapomenu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pustil jsem si pro připomenutí první díl této pohádky, abych se nachystal na tradiční Štědrý večer s novou pohádkou. Nakonec to pro mě ani zklamání nebylo, byť jsem se bál čehokoliv. Tato pohádka má ale obrovské štěstí, že tu hlavní roli hrají především Ondra Vetchý, Veronika Khek Kubářová a padouši tu jsou Miroslav Vladyka a Jirka Lábus. Všichni čtyři jsou totiž ten největší důvod, proč se u pohádky bavit. Jelikož se ale jedná o hudební pohádku, je tu bohužel i řada písniček. Ty ale ničím nevynikají a spíš pohádku degradují, až tedy na pár světlých výjimek. Nicméně prostředí pohádky je fajn a sem tam jsem se i zasmál. I díky tomu jsem s pohádkou byl vlastně spíš spokojený. To, že nevyniká ničím vysloveně závratným, je pro ní v dnešní době spíše plusem. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Loupežník Karaba musí zpátky do akce, protože v království, kde spolu s králem vládne i jeho dcera, se začínají dít lumpárny. Netuší, že zlí rádci z minulého filmu na něj chystají past. A že se bude muset vyrovnat i s láskou. Dvojka Tajemství staré bambitky je neurážející pohádka, která by si v televizi zasloužila opatrnou chválu, ale na kino je málo výpravná a především dost chaoticky poskládaná, předvídatelná a obyčejná. Neurazí, ale televize by jí slušela víc. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý příběh, nějaké nové postavy (na královnu Kubařové se hezky dívá), opět několik satirických narážek a bohužel ne tak povedených písniček, jak původně. Celkově klasická dvojka, která se nevyrovná jedničce. Stále spíše levnější televizní zpracování, jen to nyní poslali do kin - a bylo narváno. ()

monolog odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle už nebylo ani špatné. Dejme tomu, že Vetchý nevypadá na 60, ale tady ani nemá co hrát. Snad mu za to zaplatili dost peněz. Ploché postavy, chovají se každou chvíli jinak a celé je to takové natahované, bez nějaké nosné zápletky. A když už jsem myslel, že se konečně začne něco dít, protože jsou ve vězení, tak to během deseti minut skončí. Jelo to jen na pozadí, když jsme něco hráli, ale ani děti, pro které to je určeno, to nezaujalo. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Skanzen jak dělo. Scénografie televizních filmů 90. let. Chlap, který si vezme za ženu holku, která by věkově mohla být jeho dcerou. To už fakt nee. A navíc si nemůžu pomoct, ale to klení "kudla" zní jako "ku*va". E-E. ()

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

A mě to tak strašně hezky česky řečeno sralo, že jsem to po dvaceti minutách prepájal na Kyselkovou. Naserte si už s těma novejma nesmyslama, kde království není království, králové a královny nemají ani zbla důstojnosti a ústřední postavy jakéhokoli pohlaví jsou právě leda na ženské pohlaví. Loupežník se ještě ani nesetkal s královnou a už je jasný, kam to povede. Nic proti Vetchýmu, ale v pohádce nechci vidět chlapa brát si holku věku sotva jeho dcery. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Míče z pinče, už tam ten moment překvapení při větrání zatuchlého žánru není. Snaží se to být „plnotučnější“ prostřednictvím výpravy, ale mezi plytkým příběhem a písničkami na hranici snesitelnosti už to vtipy jen recykluje, včetně zabroušení do okruhů oligarchie, šmejdů s hrnci a notorických lhářů, kterým všichni věří. Možná by tomu slušela jedna castingová rošáda a sice, že by si Plánková vyměnila role s Kubařovou a v závislosti na tom by generála představoval někdo o dvacet kilo a let mladší. Po bitvě je ale každý generál.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé sledovat proměny pohádek jako odrazu současnosti, z níž vznikají. A ta slitina CÍSAŘOVA PEKAŘE a přejemnělé "progresivity" nepostrádá známky půvabné rozvernosti. Vetchý tu našel svou další pohádkovou příležitost a divák další endemitu v podobě vcelku, jak se dnes říká, "koukatelné" pohádky. Veronika Kubařová už není princeznou, ale dívčím zmatkem stíhanou královnou, která konečně zakotví v manželském přístavu se stále důvodnou nadějí na vlastní rodinu. Hostina ducha to opravdu není, ale hladovkou také nejsme postiženi. A svěží Tomáš Holý v sukních - to není pejorativum, ale uctivý kompliment v podobě Valentiny Bečkové - opravdu potěší a zahřeje u srdce. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Překvapivě mnohem menší hrůza než jsem se bál. První Bambitka je mé guilty pleasure a Ferenc s Lorencem byli prostě skvělí vykořisťovatelé. Tady už se sice ze své vychytralé úřednické „polohy" posunuli více k čistému zlu, ale i tak mají spoustu parádních scén, kde člověk jen zoufá nad tím, že takhle to opravdu funguje i v reálu. Navíc k mému údivu solidně šlape i věkově ustřelená romance mezi Vetchým a Kubařovou, což byl asi zásadní předpoklad pro úspěch celého filmu. Druhá Bambitka je sice místy dost nevyvážená a většina písniček vede odnikud nikam (kromě Noidova epesního kouzelného hrnce), ale jako pokračování obstojí poměrně slušně. P.S.: Stěžoval jsem si na to už u Princezny zakleté v čase, ale to je opravdu tak těžké na tu jednu scénu na koni posadit kaskadéra, který bude aspoň trochu vypadat jako Vetchý? Nebo toho Vetchého na koně posadit? Koneckonců hraje přece postavu, která na koni sedí prvně... To stejné s nedůsledností kolem exteriérů (a něco málo i v interiérech). Řekněte mi, že si nikdo ze štábu nevšimne, že na zdi hradu je v poměrně blízkém záběru vidět bezpečnostní kamera. Dětem to bude asi jedno, ale mně to celkový dojem pokazit dokáže. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nikdo nemůže chtít a očekávat, že pohádky viděné v kině budu hodnotit jen podle jejich mnou subjektivně vnímanych kvalit, bez náhledu na zaujetí dětí (přesněji mých dětí, cizí jsou mi i s tím, co považují za názor, naprosto ukradené). Druhá bambitka sází na oblibu hrdinů z prvniho dílu, což vychází. Klus je sice v reálném světě ve vleku své ženy za podivného divomuže, ale tady je v roli lehce nekompetentního krále (co se přirozeně vyvinul z nekompetentního prince), který je, kdyby nic jiného, pozorný partner a otec (vlivem životních okolností pod vlivem jeho ženy tuhle žitou realitu přenesl i na filmový pás) ve své roli sympatický a uvěřitelný. Jeho královna je krásná ženská, sympaticka a milá, jejich dcera roztomilá holčička, u níž tu naši uhranulo, že se princezna jmenuje jako ona. Královna sousední země je sympatická, ovšem proč tvůrci kladou rovnítko mezi nezkušený a nesoudný nešikovný trouba,  úplně nechápu. Ano, generační rozdíl budoucích partnerů není do pohádky ideální, ale ve skutečném životě se tak děje, navíc ve skutečnosti to nakonec taky občas klapne tak, že dětem, vrstevníkům nevěsty, nový vztah otce nevadí. Písnička o píchnuti vosou byla pekelná, ostatní si vůbec nevybavuji, takže asi byly snesitelné. Podtrženo sečteno, není to zdaleka dokonalé, ale nedokážu nevidět pozitiva pohádky, která mou dceru vydržela bavit celou dobu stopáže a syna skoro půlku. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nelze očekávat, že jednou někdo natočí něco na úrovni Třech oříšků nebo S čerty nejsou žerty, spíš se objeví kus, který má šanci obstát víc zimních sezón. Druhá Bambitka je nevýpravnou pohádkou o pár lokacích, o pár písních na rtech, minimu překvapení či humoru. Skáče se tu od jedné postavy ke druhé, z jednoho království do druhého a tvůrci doufají, že to bude dávat aspoň trochu smysl. Vypečení rádcové zkoušejí „štěstí“ ve vedlejším království, kterému vládne mladá královna, která se v sudu (!) přikutálí až k vysloužilému loupežníkovi Karabovi, zatímco v jeho království si jeho dcera vzala krále a mají malou zvídavou holčičku. A všichni tak nějak potřebují pomoc. Občas to platí i o divákovi… herecké kopýtko Kluse raději nekomentuju. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

První film mě nijak neoslnil, ale na televizní pohádku nebyl špatný. Druhý je horší asi v každém směru, ale nejvíce mi vadil zbytečně komplikovaný děj propletený naprosto děsnými písněmi s příšernými texty. Že se Veronika Khek Kubařová nebo Ondřej Vetchý nestyděli, když ty primitivní veršovánky zpívali, nevěřím. Jediná píseň, která měla úroveň, zněla v závěrečných titulích a textařsky se na ní podílel Tomáš Klus - můžeme si o něm myslet cokoliv, ale přinejmenším ví, jak se mají psát texty písní. A slovo "kudla" už asi nechci nikdy slyšet. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Televizní pohádka Tajemství staré bambitky se dočkala premiéry 25. 12. 2011 a během ní jí v televizi zhlédlo téměř 2 miliony domácností. S odstupem času je poté pohádka vnímána jako jedna z nejpovedenějších či alespoň nejsnesitelnějších českých pohádek uplynulé dekády, což dokazuje i fakt, že i během posledních vánočních svátků pohádku v televizi viděl téměř 1 milion domácností. I proto dává smysl, že po dekádě došlo na realizaci pokračování, kde ovšem přichází zásadní změna v tom, že Tajemství staré bambitky 2 nevzniklo pro televizi, ale pro kina. Sám navrátivší režisér prvního filmu Ivo Macharáček poté prohlásil, že příběh dvojky je vrstevnatější, má více linek a je výpravnější. Navýšení rozpočtu je přitom u Tajemství staré bambitky 2 rozhodně vidět a skutečně tentokrát nevypadá televizně, ale více filmověji. Stačí to ovšem k tomu, aby si Tajemství staré bambitky 2 obhájilo svou existenci? I tentokrát musí divák při sledování Tajemství staré bambitky 2 počítat s velmi jednoduchým příběhem a víceméně infantilním přístupem. Všechny známé postavy si víceméně drží svůj charakter z předchozího filmu, k žádnému zásadnímu vývoji postav nedochází a souboj dobra se zlem se víceméně vyvíjí očekáváným směrem. Na druhou stranu ovšem Tajemství staré bambitky 2 dokáže rozhodně prodat nějaké to poselství o přebírání zodpovědnosti, nebání se projevit své city či o tom, že by poctivost a dobrota vždy měla ideálně vítězit nad chamtivostí a zlem. Dvojice Jiří Lábus a Miroslav Vladyka se vrací jako proradní Lorenc a Ferenc a dokáží být nadále velmi zábavní, přesto by možná bylo zajímavější, kdyby příběh tentokrát vsadil na podobu zcela nového zla. To je mimo jiné načrtnuté v sekundární dějové lince, která pojednává o tom, že si musí král Jakub v podání Tomáše Kluse vydobýt nějaký ten respekt. Jenže tahle linka ve finále vlastně vyšumí zcela do prázdna, přičemž zamrzí, že právě tato samotná podzápletka by možná šla rozpracovat a použít jako ústřední linku. O celé Tajemství staré bambitky 2 ovšem platí, že vše vždy vyřeší až podezřele hladce. A když je například na začátku zrušeno královské vojsko, člověk očekává, že se to celé přeci jen tak trochu vymstí. A ve finále vlastně ani to dvakrát ne. Tajemství staré bambitky 2 ovšem skutečně dokáže působit výpravněji, kamerové oblety jsou půvabnější a nápaditější, kostýmy a výprava jsou fajn a platí, že navýšení rozpočtu a změna formátu je na pokračování poznat. I když ovšem Tajemství staré bambitky 2 má vlastně daleko k zbytečnostem typu Dědictví aneb Kurva se neříká či Sněženky a machři po 25 letech, jistá pachuť toho, že se s kdovíjak nosným konceptem pro tohle pokračování podařit nepřišlo ovšem zůstává. V jistých momentech je humor opravdu tak dětinský, až je vyloženě pitomý. V jistých momentech je ovšem tak moc pitomý, že je vlastně zábavný tím, jak je pitomý. Písně jsou tentokrát o poznání méně snesitelnější a poslouchatelné než v případě prvního filmu. A především je skutečně nutné dodat, že je scénář tentokrát ještě více jednodušší než minule a oněch zmíněných více linek vlastně dvakrát není k prospěchu věci. Všechny dějové linky se totiž neprojeví jako dvakrát nosné a především u nich skutečně nemá cenu hloubat nějakou logikou, protože s ní by samotná zápletka skončila někdy po půl hodině. Při snaze o nasazení dětské optiky se ovšem musí nechat, že tato pohádka skutečně je schopná předat nějaké to poselství a může být pro svou cílovku skutečně zábavná. A doprovod přitom nebude muset mít pocit, že možná škvrněti dělá medvědí službu. Bez tohohle návratu se možná svět mohl obejít, návrat loupežníka Karaby, Aničky a Jakuba či Lorence a Ference ovšem neurazí a na původní pohádku rozhodně nevrhá nemilý stín. A pořád jde o zdařilejší výsledek, než vánoční pohádky, které se po vzoru prvního Tajemství staré bambitky snaží každé Vánoce zasít do srdcí diváků. Těžko říct, jak moc si u diváků původního filmu pokračování povede, dá se ovšem počítat s tím, že i tentokrát budou spokojeni.... () (méně) (více)

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Smutný důkaz toho, že první díl byl skutečně výjimkou potvrzující pravidlo toho, že "moderní český pohádky" jsou tu akorát tak od toho, aby z dětí dělaly dementy naprosto otřesným humorem, recyklovaným prostředím a příšernou kamerou lvl Ordinace v růžové zahradě. Ech. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

KINO Lucerna/// Obsazení 10/10 Děj 9/10 Hudba 9/10 Výprava 8/10/// PLUS: pohádka nejpohádkovější, úžasní herci. myslím úplně všechny, pěkné, milé a dojemné písničky, znovu se pohádka obešla bez draků a kouzel, přesto je kouzelná, zábavná, vtipná, krásná, výchovná, dojemná, občas i slza ukápla MÍNUS: chvilku mi trvalo, než jsem se na pohádku naladil, překonal počáteční obavu z možného zklamání a také ten rozpočet by si zasloužila větší, v TV super, ale na plátně je to poznat/// Shrnutí: Velké těšení potenciálně na pohádku roku a mírná opatrnost v tom, že přece nelze překonat pohádku (film), které jsem za svůj ČSFD život dal jako jediné 100% a mám ji dlouho zařazenou v TOP10. První díl z mého pohledu překonán nebyl (a ani nemohl být v kontextu toho, jak moc se mi líbil). Přesto je to srovnatelně kvalitní kousek a asi jediné dva důvody proč také nedosáhl plného hodnocení: jsem o 10 let starší a je to pokračování, první díl prostě překvapil. Druhý díl je přesto zážitek, neuvěřitelný a krásný. Češi prostě pohádky umí./// Celkem 90%/// ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Kluse moc nemusím ale i tak je pro mě první bambitka jednou z nejlepších novodobých pohádek. Ale kudla z pudla co mělo být tohle? Podívat se na to dalo(jednou) i tak si ale myslím, že je to naprosto zbytečný pokračování. Druhej díl sice nabízí tři dějový linie-první Ferenc a Lorenc, druhá Karaba a třetí Klus, jeho zrzka a jejich dcerka která lítá mezi nimi a Vetchý(m) dědkem. Ani jedna dějová linie mi ale nepřišla nikterak zajímavá. Nelíbila se mi ani hudba pod kterou je podepsanej Václav (para)Noid Bárta(takže se ani není čemu divit). Ani texty písniček nejsou tak chytlavý jako v jedničce. Slabší 3 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Kupodivu mě to nesralo tak moc, jako jednička, což mě samotného překvapilo. Přesto je spousta důvodů, proč o tom filmu moc valné mínění nemám. Příšerné herectví Kluse, zcela zbytečný výskyt písniček, otravné narážky na současnost, které děti nemají šanci zaregistrovat, natož pochopit, nevkusný věkový rozdíl 25 let mezi Vetchým a Kubařovou, jakož i samotná skutečnost, že točit sequely k pohádkám je zrůdnost. Valentýna Bečková je zde ovšem vrcholně roztomilá jako vždy a stejně tak Lábus nikdy nezklame, a jsou tam celkem zajímavé kostýmy a toho Kluse tam naštěstí není moc, takže přežít se to dá. ()

Související novinky

Zažijte Vary naostro!

Zažijte Vary naostro!

30.06.2022

Ostrý bude již samotný start. Kapela Mig 21 vystoupí posílena o šedesátičlenný orchestr Národního divadla a dvacetičlenný sbor Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Tím ale… (více)

Reklama

Reklama