Reklama

Reklama

Dramatická cesta slavné německé vzducholodi přes oceán. V roce 1937 americká vědma předpoví katastrofu německé lodi Hindenburg a pošle svůj dopis na německé velvyslanectví. Nacistická propaganda však chce dál demonstrovat sílu budoucí všemocné německé říše. Proto s obrovskou vzducholodí Hindenburg vyšle z Frankfurtu zároveň také muže z rozvědky. Ten má zajistit bezpečnost letu i všech cestujících. Brzy se mu skutečně podaří na vzducholodi odhalit sabotáž. Vzhledem k nepředvídaným okolnostem při přistání se mu ale nepodaří katastrofě zabránit… Výpravný film, který získal zvláštní Cenu Akademie za nejlepší vizuální efekty a zvuk, se inspiroval známou tragickou událostí a využívá archivní materiály z cesty vzducholodi Zeppelin LZ-129. (Česká televize)

(více)

Recenze (65)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Treba si vopred uvedomiť, že Hindenburg je predovšetkým z 90% konšpiračný špionážny thriller z dôb krátko pred začiatkom druhej svetovej vojny a nie plnokrvný katastrofický film. Vnútropolitickú situáciu v Nemecku spoznávame prostredníctvom vysokopostavených Nemcov a rozhodne to nie je žiaden čiernobiely pohľad, práve naopak, postavy si dobre uvedomujú, čo sa v krajine deje. Dôsledkom toho ale rozhodne netreba čakať, kedy sa konečne začne napĺňať katastrofický scenár, pretože film Hindenburg je ešte z dôb, kedy sa scenáre ešte nikam neponáhlali a netlačili expozície pod hranicu 10 minút. Obávam sa, že v súčasnom remakeu by bol prvým bodom obratu ten druhý vo Wiseovom filme. Body navyše získava najmä scénami z útrob vzducholode. Napriek spomenutým kladom ale filmu chýba tempo, subjektívny čas je dlhší ako dve hodiny a nemám ho v úmysle ešte niekedy vidieť znova. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Už od dětství na vzducholodích ulétávám, takže jsem se tuze těšil. HINDENBURG je zajímavý příspěvek vlně leteckých thrillerů v 70. letech, zajímavý tím, že pro jednou nejde o fikci a ani o letadla. Jelikož několikaminutový požár vzducholodi na dvě hodiny prostě nenatáhnete, sáhlo se po modelu Haileyho LETIŠTĚ, tj. pátrání po bombě na palubě zakončené jejím objevením a výbuchem, což mohlo být i napínavé, kdyby identitu bombera nevyslepičil distributor na přebalu. Ve výsledku je to průměr mohutně spoléhající při skromném rozpočtu 12 milionů na celkem kvalitní dokreslovačky, tu a tam na zadní projekci (minimálně předstartovní pohled z okna vzducholodi na runway snad mohli natočit normálně) a v černobílém finále pak na archívní záběry katastrofy kombinované s dotáčkami. I pro mě bylo tohle řešení zklamáním, ale musím uznat, že emocionálně funguje. ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Hákový kříž na zádi, hoří jako svíce, prohráli, nazi hadi, nepoletí více." Aneb kde udělali soudruzi z Německé říše chybu? Historie tápe, já mám jasno. Kdepak mrška statická elektřina nebo chudák vodík. Charles Durning za to může! Ten kdykoli strčí čumák do filmu, je jasné že to skončí kvalitní katastrofou. V tomto případě předcházenou dech(i kyslík)beroucím dramatem o tom, jak moc byli Němci nafoukaní a kam to vedlo. Prokládáno i ucelenými minipříběhy, ze kterých se mj. dozvíme jak fixlovat v kartách proti profi falešným hráčům, pletoucích si stařeckou hůl s telegrafním přístrojem a zejména jak hluboko v žaludku některým hlavním postavám ležel muž s knírkem, t.č. na vzestupu. Hodnotu to má jako drama i jako zajímavý a technicky přesný dokument o vlajkové lodi nacistů a jako bonus divák projde i rychlokurzem šití trupu za letu. Při tragickém konci pak působivě prokládáno skutečnými dobovými záběry na hořící Hindenburg. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Väčšinu filmu sledujeme nudné pátranie po možnom atentátnikovi na palube vzducholode na základe veštby. Je to zväčša také plkanie o ničom, ale nejako to prekusnete v očakávaní zlovestného konca. A ten je teda riadnym sklamaním.Ten počiatočný výbuch je na úrovni C-čkových filmov 50-tych rokov a potom sa nám obraz prepne do čiernobiela, aby sme si mohli vychutnať historické zábery. Čo človek nespraví, aby ušetril na špeciálnych efektoch... Od takého skúseného a zručného režiséra ako je Wise, by som to nečakal. Sklamanie na plnej čiare. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Solidně vystavěná pocta vzducholodím a Hindenburgu obzvlášť samozřejmě, s několika nudnými ukecanými pasážemi a až příliš mnoho špiony na palubě. Ale jinak vše, co se týká jen samotné vzducholodi (průlety nad mořem, ledovci, oprava plachty atd.) jsou skutečně skvostné. Závěrečná čtvrthodinka prolíná skutečné dochované záběry tragédie s nově natočenými, i proto je černobílá, ale na působivosti to nic neztrácí. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (4)

  • Při natáčení exploze Hindenburgu se málem stala skutečná tragédie. Pro film byla postavena plnohodnotná část nosu Hindenburga, která měla být zničena požárem. Šest kaskadérů v nehořlavém vybavení bylo umístěno do repliky nosu, když byl zapálen. Oheň se rychle vymkl kontrole, způsobil, že se několik kaskadérů ztratilo v kouři, poškodil několik kamer natáčejících akci a téměř zničil zvukovou scénu. Některé záběry byly použity ve finálním sestřihu, ale plná sekvence nebyla zahrnuta. (Marek06)
  • Záznam přehraný těsně před závěrečnými titulky je skutečným svědectvím zpravodaje Herberta Morrisona, který popisuje katastrofu Hindenburgu. (Marek06)
  • Při katastrofě Hindenburgu zahynulo 13 z celkem 36 cestujících a 22 z celkem 61 členů posádky. O život přišel i jeden člen pozemního personálu. Kapitán Max Pruss (Charles Durning) utrpěl rozsáhlé popáleniny po celém těle, přesto však zachránil život pěti osobám z hořících trosek. Co katastrofu způsobilo nebylo nikdy objasněno. Uvažovalo se o třech variantách příčiny požáru – sabotáž, výboj statické elektřiny a chybný prudký manévr při přistání. (BrianStorker)

Reklama

Reklama