Reklama

Reklama

Dramatická cesta slavné německé vzducholodi přes oceán. V roce 1937 americká vědma předpoví katastrofu německé lodi Hindenburg a pošle svůj dopis na německé velvyslanectví. Nacistická propaganda však chce dál demonstrovat sílu budoucí všemocné německé říše. Proto s obrovskou vzducholodí Hindenburg vyšle z Frankfurtu zároveň také muže z rozvědky. Ten má zajistit bezpečnost letu i všech cestujících. Brzy se mu skutečně podaří na vzducholodi odhalit sabotáž. Vzhledem k nepředvídaným okolnostem při přistání se mu ale nepodaří katastrofě zabránit… Výpravný film, který získal zvláštní Cenu Akademie za nejlepší vizuální efekty a zvuk, se inspiroval známou tragickou událostí a využívá archivní materiály z cesty vzducholodi Zeppelin LZ-129. (Česká televize)

(více)

Recenze (65)

Mol 

všechny recenze uživatele

A DRINK TO THE ONE I LOVE. THE HINDENBURG!! George C. Scott jako vždy nadčasovej. Zbytek posádky už tolik ne. Možná tak ještě kapitán vzducholodi. Hodně mi připomínal mého bývalého bytného. Prostě tvrdej chlap s kterým bych se nebál strávit noc uprostřed džungle, obklíčen jaguáry, natož pak letět přes Atlantik v balónu se 190 000 m³ vysoce hořlavého vodíku. Závěrečná scéna katastrofy mi přišla dost natahovaná, když víme, že trvala jen něco přes půl minuty. I tak jsou čísla přeživších astronomická. Při pohledu na to hořící peklo bych nečekal, že někdo může přežít. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Solidně vystavěná pocta vzducholodím a Hindenburgu obzvlášť samozřejmě, s několika nudnými ukecanými pasážemi a až příliš mnoho špiony na palubě. Ale jinak vše, co se týká jen samotné vzducholodi (průlety nad mořem, ledovci, oprava plachty atd.) jsou skutečně skvostné. Závěrečná čtvrthodinka prolíná skutečné dochované záběry tragédie s nově natočenými, i proto je černobílá, ale na působivosti to nic neztrácí. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Moc dobře natočený film z prostředí letu vzducholodi, tedy velmi netradičního. Neustálý hukot čtyř motorů, válečné pozadí (jako vždy) přidává punc napínavosti a George C. Scott snad nezahrál nikdy špatně! Škrtnul bych postavu přestárlé vyvlastněné hraběnky a celý hnusný dabing z Novy zpatlaný v roce 1999 asi s třetinou potřebných herců (včetně Tondy Navrátila a Libora Terše). ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Pro mě typický Tv film pro sobotní či nedělní odpoledně na ČT1. Snažil se ohromit, jelikož už jen samotný název filmu vypovídá o něčem, co by měli znát osoby od určitého věku. Tahounem je tedy už jen samotný název filmu. Myšlenka o tom natočit konečně pořádný film - to bylo asi to hlavní, o co jim šlo. Pro mě to bylo ale jen veliké zklamání, jelikož všechny postavy mi byly krajně nesympatické a už jsem si přála, aby loď "vzplanula", jelikož jsme to chtěla už mít za sebou. Nejlepší na celém filmu jsou v závěru autentické záběry této katastrofy, které zachytil reportér, který byl na místě "nehody". ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Väčšinu filmu sledujeme nudné pátranie po možnom atentátnikovi na palube vzducholode na základe veštby. Je to zväčša také plkanie o ničom, ale nejako to prekusnete v očakávaní zlovestného konca. A ten je teda riadnym sklamaním.Ten počiatočný výbuch je na úrovni C-čkových filmov 50-tych rokov a potom sa nám obraz prepne do čiernobiela, aby sme si mohli vychutnať historické zábery. Čo človek nespraví, aby ušetril na špeciálnych efektoch... Od takého skúseného a zručného režiséra ako je Wise, by som to nečakal. Sklamanie na plnej čiare. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (4)

  • Při natáčení exploze Hindenburgu se málem stala skutečná tragédie. Pro film byla postavena plnohodnotná část nosu Hindenburga, která měla být zničena požárem. Šest kaskadérů v nehořlavém vybavení bylo umístěno do repliky nosu, když byl zapálen. Oheň se rychle vymkl kontrole, způsobil, že se několik kaskadérů ztratilo v kouři, poškodil několik kamer natáčejících akci a téměř zničil zvukovou scénu. Některé záběry byly použity ve finálním sestřihu, ale plná sekvence nebyla zahrnuta. (Marek06)
  • Při katastrofě Hindenburgu zahynulo 13 z celkem 36 cestujících a 22 z celkem 61 členů posádky. O život přišel i jeden člen pozemního personálu. Kapitán Max Pruss (Charles Durning) utrpěl rozsáhlé popáleniny po celém těle, přesto však zachránil život pěti osobám z hořících trosek. Co katastrofu způsobilo nebylo nikdy objasněno. Uvažovalo se o třech variantách příčiny požáru – sabotáž, výboj statické elektřiny a chybný prudký manévr při přistání. (BrianStorker)
  • Piáno, na které hraje jeden z cestujících při osudném letu, bylo ve skutečnosti už na jaře roku 1937 ze vzducholodi odstraněno kvůli své velké váze. (Rodriguez)

Reklama

Reklama