Reklama

Reklama

Hříchy pro pátera Knoxe

(seriál)
Československo, 1992, 9 h 53 min (Minutáž: 54–67 min)

Režie:

Dušan Klein

Předloha:

Josef Škvorecký (kniha)

Scénář:

Dušan Klein

Hrají:

Zlata Adamovská, Miroslava Pleštilová, Vladimír Dlouhý, Petr Kostka, Pavel Zedníček, Lucie Zedníčková, Jan Kanyza, Eugen Jegorov, Karel Heřmánek (více)
(další profese)

Epizody(10)

Na obrazovku České televize se vrací oblíbený seriál detektivních příběhů, v němž jeho autoři záměrně porušují některé z pravidel, na kterých podle pátera Knoxe stojí čistota detektivního žánru. Uvádět ho bude sám režisér Dušan Klein, autorem předlohy byl Josef Škvorecký. Při premiéře v roce 1992 se seriál vysílal živě a základní otázka byla tehdy soutěžní. Ale i při reprízách si diváci mohou vyzkoušet svůj postřeh, tentokrát nesoutěžně. Správnost své dedukce si pak mohou ověřit v závěru každé epizody. (Česká televize)

(více)

Recenze (134)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

10/10 Z hlediska vývoje televizních formátů hezké, ten Kleinův/Škvoreckého přístup je atraktivnější, než koncept Rozpaků kuchaře Svatopluka, přesto dnes výslednou detektivku už není možné považovat za dílo nadčasového charakteru. Zlata Adamovská je v hlavní roli více unavená, nežli co jiného, dialogy kriminalistů šustí papírem a celé je to asi tak zábavné, jako ten jejich kompot tvořený z kapitána Maliny a nadporučíka Švestky. První čtyři díly se odehrávají v putice nižší kvality, ono taky kde jinde by Mirka Pleštilová dělala striptýz? Ale od pátého dílu to naše Eva Adamová povýšila do hogo fogo hotelu, kde si zpívá ty svoje šlágry Hospoda U Mrtvýho Času nebo Pánové A Dámy, Sorry! Nu, byla to éra, kdy si Zlata Adamovská nemohla vybrat mezi Petrem Kostkou nebo Honzou Kanyzou. Od šestého dílu se krimi se zpěvačkou v hlavní roli odvažuje i do exteriérů a pakliže se tyto natáčejí přímo před hlavním vchodem do ČT, je to milé. V závěru série se pak setkáváme s roztomilým dílem z natáčení Podzimní romance, kdy celý ten nápad živého seriálu z Kavčích hor pomrkává do svých vlastních kulis. Je tu mnoho aktuálních odkazů a je zajímavé sledovat ten vývoj nové porevoluční společnosti jak reaguje na novoty jako je bulvární pisálkovství nebo letní láska s Paolem. Nechybí ani lehká kritika restitucí, střet s technologickým pokrokem. Jen ty herecké výkony jsou takové, že se velmi tříští kvalita (Hana Maciuchová) s podprůměrem (Monika Kvasničková). Ale má to happyend! ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Dušan Klein sa pustil do veľkého dobrodružstva. Natočiť seriál v priamom prenose je zaujímavé. Je škoda, že na seriály je cítiť porevolučnú dobu, neviem to dosť vysvetliť, ale v tej dobe sa točilo dosť bezhlavo. Samozrejme je tu prehliadka hereckej kvality. Moc sa mi páčili: V.Dlouhý, P.Kostka, J.Hartl. Samozrejmä, že hlavne Z.Adamovská....65%. ()

Reklama

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

překombinované, trapný zpěv Adamovské a tanečníci, no, nejhorší ze všeho je ta děsivá česká inscenovanost - tak sakra je to divadelní záznam či co - i to svícení pekelný, jo, hollywood, všecko v ateliéru, ale jak......no, těch 60 min je dost, ale viděl jsem jeden díl 1,5 hod. to bylo víc, no, ale jinak se to snaží o nějakou dobovou aktuálnost, ale škoda, škoda, že to neni vymakanější.....divácká soutěž, to ani neřešim, to je pasé, takovejch věcí bylo víc, ale přecijen...už by to asi vzkřísit nešlo... ()

Mercilonka 

všechny recenze uživatele

Detektivní seriál z doby, kdy bylo zapotřebí jen jedno policejní oddělení a všichni vrazi byli pochytáni během deseti dílů. Myšlenka s deseti pravidly, které zapojuje dívaka a hlavně udržuje jeho pozornost nejen u jednoho dílu (aby věděl, které pravidlo už nemůže být u pokračování porušeno) je mistrovsky vymyšleno. Smekám před samotným natáčením, které probíhalo i živě a zejména Adamovské, která mi zpěvem nejen nevadila, ale jako postavu jsem si ji velmi oblíbila. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento seriál mám rád. Pokud to skutečně bylo točeno formou přímého přenosu, tak nezbývá než smeknout. Ale párkrát se stane, že jedna postava změní místnost během dvou vteřin, tak nevím... Zlatu mám moc rád a líbila se mi už jako desetiletému klukovi. Písničky jsou celkem dobré, jen jsem nějak nepochopil to desatero, které má být porušováno. Vystupoval snad v nějakém díle Číňan? Byl někdy pachatelem detektiv? Ale celkově jsem spokojený. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (15)

  • Režisér chtěl pro roli voayera Luďka Kopřivu, byl ale varován, že už je nemocný, má Parkinsonovou nemoc a přestává si pamatovat. Přesto to riskl, ale při vysílání docházelo k situacím, kdy mu museli herci napovídat, když se v roli ztratil. Jednalo se o živé vysílání. (sator)
  • V původních povídkách Škvoreckého je propojený svět poručíka Borůvky a Evy Adamové. Přejmenováním na poručíka na Malinu byla tato vazba v adaptacích přerušena. Lipského Borůvka tak zůstal v krimi 60. let (počínaje Zločinem v dívčí škole) a Adamovské Adamová v krimi 90. let. (NinadeL)

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama