Reklama

Reklama

Návštěvníci

(seriál)
  • Západní Německo Die Besucher (více)
Sci-Fi / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 7 h 17 min (Minutáž: 29–30 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Bláha, Josef Dvořák, Dáda Patrasová, Jiří Datel Novotný, Vlastimil Brodský, Viktor Král, Vladimír Menšík, Dagmar Havlová, Eugen Jegorov (více)
(další profese)

Epizody(15)

Obsahy(1)

Nesmrtelný český sci-fi seriál pro celou rodinu. Píše se rok 2484 a počítač CML (CENTRÁLNÍ MOZEK LIDSTVA) signalizuje neznámé těleso, jehož srážka se Zemí může mít katastrofální následky. Narychlo svolaná Světová rada zvažuje, jak zabránit hrozícímu zániku civilizace. Jisté řešení nabídne akademik Richard, který je specialistou na historii lidstva. Připomene postavu velkého učence 20. století Adama Bernaua, který už jako malý chlapec objevil princip umožňující přesun kontinentů a zaznamenal jej do svých školních sešitů. Jejich nález by bezpochyby zachránil život na ohrožené planetě Zemi. A tak se vědecká expedice v čele s akademikem Richardem vydává na cestu zpátky časem...
Taková je výchozí situace seriálu Návštěvníci, který s humornou nadsázkou konfrontuje náš nedokonalý svět s dokonalostí světa budoucnosti. Popravdě ale tohle srovnání pro nás nedopadá zase tak špatně. Autoři Ota Hofman a Jindřich Polák totiž vidí pokračování lidské existence nikoli v odosobněné a přetechnizované budoucnosti, ale v obyčejném lidském citu, toleranci, zvídavosti a zdravém selském rozumu, který odjakživa posunoval dějiny lidstva tím správným směrem. (Česká televize)

(více)

Recenze (467)

MissJ 

všechny recenze uživatele

Konečně znovuzhlédnuto. Závěrečná znělka je něco neuvěřitelnýho. Nepřekonatelný Josef Bláha (Karas, kde jste to vykrtkoval?), krásná Patrasová, neopomenutelná role Heleny Růžičkové, k tomu vychytávky, jako třeba animovaná čísla epizod (11. díl obzvlášť:), Švankmajerův přínos netřeba zmiňovat, "oprava" CML...no je toho víc, na hlášky už mám založen zvláštní sešit. (Blbe, cos to udělal?...jéžiš, co je to za udělátor, co je to za pitomý dráty tady...nojó, náš Edizón.) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

S odstupem času je viděno dnešníma očima opravdu neuvěřitelné, jak tenhle rodinný sci-fi seriál odolal zubu času a nezestárl! I dnes obstojí v záplavě konkurenčních, často o dekády mladších projektů... Formální stránka je opravdu špičková a není divu, když se na ní podílely špičky ve svých oborech (animace Jan Švankmajer, hudba Karel Svoboda, kostýmy Theodor Pištěk, kameramané Jiří Macháně a Jaroslav Brabec, plejáda dobové herecké elity atd.), stejně jako stránka obsahová - opravdu originální námět, silná dějová linka, doslova vtahující svět, neuvěřitelná řada nápadů a technických vychytávek, doslova gejzír kreativity a nespoutané fantazie, silně autorské podání, na tehdejší dobu přelomový a v dobové kinematografii naprosto přehlížený (neboť buržoazní a západní) žánr, pro znalce filmografie Jindřicha Poláka je ještě zajímavý ten rámec, který pan režisér utvořil směrem ke své kultovní Ikarii XB 1...opravdový pionýr žánru sci-fi v dějinách československé kinematografie...osobně vám za to děkuji, pane režisére! Návštěvníci - byť je v nich budoucnost zobrazena jako ryze komunistická - ostatně jako ve Star Treku, etalonu světové seriálové sci-fi produkce - opravdu jeden z absolutních vrcholů naší dětské tvorby... ()

Reklama

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Když se tenhle seriál vydral na světlo světa, tak se mnou ještě fotřík chcal po plotech a já neměl zdání, co to film jako takový vůbec je. Několikrát jsem se na něj chystal, ale vždy mě do toho něco přišlo. Teprve nyní jsem měl čas a udělal si na Návštěvníky hezký podvečer. Musím ale litovat, né díla jako takového, ale dílů! Sakra, proč to muselo skončit takhle a ještě po tak krátké době! Tenhle seriál prostě miluju!!! A hlavně hudbu PANA Svobody!!! 100% ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Na to že se seriál odehrává v době "Star Treku", lidstvo zase tak velký pokrok neudělalo. Respektive představivost Jindřicha Poláka není zdaleka tak bezbřehá, jak se mi kdysi zdálo. Nápadů také není tolik aby zaplnily všech patnáct dílů a tak kvalita občas nepěkně zakolísala.. Myslel jsem si, že bude zábavnost stát na serepetičkách z budoucnosti a ulítlém ději, ale mnohem větší dojem zenechal vynikající Josef Bláha a skvělá hudba Karla Svobody. Zmíním ještě vedlejší rolik Jiřího Kodeta v roli vyčůraného kolotočáře. Na konci mi ho bylo skoro líto. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

„Pokémoni mého dětství“, kteří (ne)překvapivě fungují a mají stále co nabídnout i dnes, téměř po 30-ti letech. Tato expedice Adam 84 za záchranu lidstva ve složení Bláha-Dvořák-Datel Novotný-Patrasová má skutečně (divákovi) stále co nabídnout (teď nemám zrovna na mysli ukojení chuťových buněk v podobě amarounů), byť s časovým odstupem a patřičným (věkovým) ná(d)hledem, na ni divák nahlíží pochopitelně zcela jinak, než pohledem dětských očí. Přesto si troufám tvrdit, že ji divák (v kontextu zmíněných souvislostí) ocení ještě více a objevuje se pro něj nová (komediální) rovina. Něvěříte? Zde je pár "důkazů"..." Podívejte…nomádi. Typická obydlí vesnické chudiny…. a jak se dřou :-) Typickou oblastí pro chov ovcí v druhé polovině 20.st. byla Austrálie a …..Valašsko :-) P.s. jedno vím zcela jistě. Dožít roku 2324 (tj. dne, kdy se zruší pivo), bych se skutečně nechtěl. Kdo by to byl řekl, že :-) P.p.s. jako bonus, nesmrtelná legendární (pr)ůvodní znělka mistra K. Svobody a sexy „žížala Julie“, které to snad nikdy neslušelo tak, jako v bazénu s „ministry“ delfíny. Snad možná ještě v knihkupectví „vrchního číšníka“ Pepíka Abraháma :-) To uživ. Gilmour93 - stav se, mám jednu navíc ()

Galerie (71)

Zajímavosti (78)

  • Scéna, kdy návštěvníci kráčí k autu, se v roce 2013 dočkala předělávky do reklamy pro operátora Vodafone. (fiLLthe3DD)
  • Ve druhém díle rozdává akademik (Josef Bláha) občanské průkazy (vzor 77) se slovy: "Průkazy neztratit. Ve 20. století bez průkazů neexistujete." Třiadvacetileté Emilia Fernandez (Dagmar Patrasová), respektive již Kátě Jandové, přidá průkaz šest let navíc - datum narození je totiž 1956. Jde jde totiž patrně o skutečný průkaz Dagmar Patrasové. (Dr. Hawkeye)
  • Scéna s cisternou, která má sjet ze silnice a převrátit se a explodovat se musela točit třikrát než se to povedlo. Při druhém pokusu dokonce vyjela ze směru a srazila kameru. (cariada)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

01.11.2011

Po dlouhé, těžké nemoci zemřel dlouholetý člen činohry Národního divadla herec Bořivoj Navrátil. Kroměřížský rodák studoval na ekonomické škole v Jihlavě, následně na brněnské JAMU, kde absolvoval v… (více)

Reklama

Reklama