Reklama

Reklama

Návštěvníci

(seriál)
  • Západní Německo Die Besucher (více)
Sci-Fi / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 7 h 17 min (Minutáž: 29–30 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Bláha, Josef Dvořák, Dáda Patrasová, Jiří Datel Novotný, Vlastimil Brodský, Viktor Král, Vladimír Menšík, Dagmar Havlová, Eugen Jegorov (více)
(další profese)

Epizody(15)

Obsahy(1)

Nesmrtelný český sci-fi seriál pro celou rodinu. Píše se rok 2484 a počítač CML (CENTRÁLNÍ MOZEK LIDSTVA) signalizuje neznámé těleso, jehož srážka se Zemí může mít katastrofální následky. Narychlo svolaná Světová rada zvažuje, jak zabránit hrozícímu zániku civilizace. Jisté řešení nabídne akademik Richard, který je specialistou na historii lidstva. Připomene postavu velkého učence 20. století Adama Bernaua, který už jako malý chlapec objevil princip umožňující přesun kontinentů a zaznamenal jej do svých školních sešitů. Jejich nález by bezpochyby zachránil život na ohrožené planetě Zemi. A tak se vědecká expedice v čele s akademikem Richardem vydává na cestu zpátky časem...
Taková je výchozí situace seriálu Návštěvníci, který s humornou nadsázkou konfrontuje náš nedokonalý svět s dokonalostí světa budoucnosti. Popravdě ale tohle srovnání pro nás nedopadá zase tak špatně. Autoři Ota Hofman a Jindřich Polák totiž vidí pokračování lidské existence nikoli v odosobněné a přetechnizované budoucnosti, ale v obyčejném lidském citu, toleranci, zvídavosti a zdravém selském rozumu, který odjakživa posunoval dějiny lidstva tím správným směrem. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (78)

  • Seriál mohl zůstat nedokončený, protože v polovině natáčení před odjezdem k dotočení některých scén v Německu někdo poslal anonymní dopis, že Dagmar Patrasová (Emilia) chce emigrovat. Režisér a herečka byli předvoláni na ÚV KSČ, kde museli podat vysvětlení a zaručit se, že to není pravda. (raininface)
  • Neobjasněnou záhadou zůstává, kdo se zhostil role akademika Bernaua. (sator)
  • Souhrny předchozího děje na začátcích jednotlivých dílů několikrát ukazují dříve neviděné záběry. (sator)
  • V seriálové hudbě od skladatele Karla Svobody lze zaslechnou část skladby „Return Of Gemini“, kterou složil dlouho předtím na oslavu amerických astronautů a jejich cesty ke hvězdám. (sator)
  • Po roce 2000 se začalo pracovat na pokračovaní. Petr Macek připravoval scénář pod pracovním názvem „Hlavně nenápadně“. Neví se, proč nakonec nedošlo k realizaci. (sator)
  • Jídlo budoucnosti vymyslel režisér Jan Švankmajer a bylo inspirováno stravou kosmonautů. Herci se nechali slyšet, že bylo odporné, i když se rekvizitáři snažili a obarvenou želatinu dochucovali octem. [Zdroj: epochaplus.cz] (Duoscop)
  • Po dobu 24 dní v říjnu 1981, v čase od 8:30 do 17:15, štáb opakovaně simuloval požár. Nesnesitelný štiplavý dým nebyl pro zúčastněné rozhodně nic příjemného. Pudr herci vyměnili za černou barvu, obličej pokrýval olej, který nahradil pot a stejně se nakonec režisérovi Jindřichu Polákovi nezdáli dost špinaví. „A tak jsme šli válet sudy na zahradu mezi záhony,“ dodal herec Jiří Datel Novotný. [Zdroj: epochaplus.cz] (Duoscop)
  • Západoněmecká Lada Niva 2121 byla zapůjčená ve dvou exemplářích od německých koproducentů. Třetí kus zakoupilo filmové studio Barrandov. Problém nastal s benzínem, který nebylo možné koupit za hotové ani za benzínové poukázky, a tak přišly na řadu bony. [Zdroj: epochaplus.cz] (Duoscop)
  • Při natáčení s delfíny šlo Dagmar Patrasové o život. Pro delfíny, zvyklé na ošetřovatele v neoprénu, nebyla křehká žena v průsvitném kostýmu důvěryhodná. Při potápění se kolem ní začaly shlukovat a narážet do ní čumáky. Cvičitelé se snažili odlákat jejich pozornost rybami. Marně. Nakonec jeden z nich do vody skočil a vystrašenou herečku ze sevření vysvobodil. Až po dotočení jí bylo oznámeno, že největší delfín měl přezdívku „Zabiják.“ [Zdroj: epochaplus.cz] (Duoscop)
  • V první verzi seriálu měli Návštěvníci cestovat Škodou 120. Automobilka Škoda ale o takovou propagaci auta nestála, a tak německá produkce nabídla německé vozy. Autoři trvali na autě ze „socialistického bloku“, a tak mohli v seriálu použít sovětské Lady Nivy ve verzi určené pro západoněmecký trh. (lexa.k)
  • Hasičská cisterna, která projíždí Rynáreckou branou, do roku 2018 ještě sloužila hasičskému sboru Nový Rychnov. (B!ker)
  • Výraz "humidovat" nebyl nikdy vysvětlen. Jeho význam znají pouze režisér Jindřich Polák, scénárista Ota Hofman a čtveřice návštěvníků. Už tenkrát si dali slib, že jeho pravý význam nikdy nevyzradí. (DexMASTER094)
  • Skupina Mandrage použila záznam hlasu Centrálního mozku lidstva v písni "CML". (Fenk)
  • Scény s delfíny z akvária v nizozemského Harderwijku byly kvůli omezenému vybavení natočeny bez zvuku. Ten byl dodán až ve studiu. (alonsanfan)
  • Ota Hofman psal všechny scénáře na rodiné chalupě v Říčanech u Prahy. Při jejichž psaní měl již v hlavě vybrané konkrétní herce, tudíž jim psal role na tělo. (_ksilt)
  • Západoněmecká televize WDR, v jejíž koprodukci seriál vznikl, si dala za podmínku, že seriál musí být výsostně "český", nemá se snažit konkurovat západním produkcím, kterých v SRN bylo více než dost. (_ksilt)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

01.11.2011

Po dlouhé, těžké nemoci zemřel dlouholetý člen činohry Národního divadla herec Bořivoj Navrátil. Kroměřížský rodák studoval na ekonomické škole v Jihlavě, následně na brněnské JAMU, kde absolvoval v… (více)

Reklama

Reklama