Reklama

Reklama

Okres na severu

(seriál)
Československo, 1981, 11 h 17 min (Minutáž: 46–58 min)

Scénář:

Jaroslav Dietl

Kamera:

Eduard Landisch

Hudba:

Otmar Mácha

Hrají:

Jaroslav Moučka, Jiřina Švorcová, Petr Svojtka, Jarmila Švehlová, Renáta Doleželová, Josef Bláha, Jiří Štěpnička, Martin Růžek, Alois Švehlík, Josef Bek (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Hrdinou třináctidílného seriálu je okresní tajemník KSČ v Brodu Josef Pláteník. Působí v silně průmyslovém a bouřlivě se rozvíjejícím se kraji.Každý jeho den je plný událostí, které je nutno řešit. Pláteník je člověk, který cítí svou odpovědnost za přítomnost i budoucnost naší země. (woody)

Recenze (225)

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vystupňovaná alegorická idyličnost domu lásky, kde ve jménu územního pracoviště ministerstva pravdy každý každého má tak nějak po svém rád - asi jako Vejřík Pláteníka - , je ve skutečnosti dokonalou perzifláží práce stranické předlistopadové dramatické tvorby. I zde lze nalézt některé až zlidovělé, byť pozapomenuté scény: mj. i tu o tom, jak moc si vedoucí tajemník musí dávat pozor na to, co říká, aby bezděčně neubližoval lidem. Stejně tak za zmínku stojí rozverný vztah obou heterosexuálních tajemníků zidealizovaného okresního kremlu. Duplicita a absurdnost těchto orgánů je natolik zřejmá, že ani několikanásobná cenzura vědomou problematičnost tohoto Dietlova díla nedokázala potlačit. V tehdejších stranických kruzích, zejména na okresní a krajské úrovni, proto tato hanobící oslava aparátníků vyvolala mimořádnou nelibost. . ()

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Recenzi jsem musel upravit proto, že se mi seriál opravdu začal líbit a na postavě Josefa Pláteníka, kterou ztvárňuje Jaroslav Moučka není naprosto nic špatného. Navíc je to opravdu Moučkova životní role. Josef Pláteník je jakýsi ombudsman tehdejší doby. Je čestný, starostlivý a nic nevzdává. Bojuje za obrovské podniky, ale i za obyčejné jednotlivce. Na každého si najde čas a s každým se snaží nějak domluvit. Seriál má celkově atraktivní obsazení a sice propagační socialistické zápletky, ale v podstatě jde vždy o jedno - aby byli všichni lidi spokojený. Já osobně necítím vůči socialismu žádnou zášť. Ani tento režim nijak neobdivuji, neobhajuji a ani ho nesrovnávám s dnešní dobou. Přiznávám, že jsem ho nezažil a beru to, jako něco co tu bylo a už to tu prostě není. Nicméně i přes to nejsem tak naivní, abych nevěděl, kde začíná propaganda a kde končí realita. Ale hlavně jsem přesvědčený o tom, že v této době má tento seriál již naprosto jiný význam, než kvůli kterému byl natočený. Proto má pro mě tato sága větší přidanou hodnotu, než Vyprávěj a s tímto vědomím si ho dokážu užít. Takže opravdu to nebudu hodnotit z politického hlediska. Jsem prostě jen divák a nějaká politika a soudruhování mi může bejt u ..... P.S. Ta hudba, ta hlavní znělka, vzestupně vrcholící znělka se opravdu povedla! ()

Reklama

klúčik odpad!

všechny recenze uživatele

Životná postava J.Moučku. Tak to písali dobové filmové časopisy. Ja si myslím, že hral vo výborných filmoch a nestratil sa. Je mi ťažké písať o tom ako sa dostali herci k takýmto postavám, či to museli alebo chceli ale seriál je jeden z najhorších. Odpad!!! A túto známku k úcte k hercom dávam strašne málo ale čo je moc tak to je moc . Opäť Evžen Sokolovský!!! Bohužiaľ je to veľká propaganda socializmu, spôsobu života v tom zmysle, že len strana rozhodovala o tom , ako sa bude žiť, ako sa bude robiť. Bolo to tak a ako to dopadlo!!! Dnes sa pracujúci , ktorý sú zamestnanci neskonale boja o to , aby vôbec mali nejakú prácu , aj keď zamestnávatelia im dávajú minimálnu mzdu.. Bojím sa toho aby neskôr takýto seriál nedávali ako vzor toho , ako sa tu žilo !!!! ()

Tosim odpad!

všechny recenze uživatele

Všechny atributy dementnosti, které splňuje tvorba Evžena Sokolovského, tenhle seriál má, zde ale přibývá něco navíc - z úst soudruha Pláteníka po většinu času děje zaznívá teoretický metodický vzdělávací proslov, jak socialismus funguje a vypadá - samozřejmě, že ve skutečnosti je to naprosto jinak. ()

ryba443 odpad!

všechny recenze uživatele

Na většině socialistických pořadů většinou najdu něco, co mě zaujme a dá mi nějaký důvod, proč se na ně podívat. Ať už je to jejich absurdita a tím nechtěná vtipnost, poznání dobových reálií či trochu dětinské fandění záporným postavám. V případě Okresu na severu jsem ale nic takového nenašel, to je prostě jen čistý odpad, na který se nedá dívat. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Seriál sa v televízii objavil tesne pred voľbami v roku 1981. Zámer bol jednoznačný – pomasírovať ľudí propagandou, aby išli vzorne k voľbám. (Raccoon.city)
  • Po hádce Jana Belšana (Petr Svojtka) s Michalou (Jarmila Švehlová) a jejím odchodu se Jan sebere a odejde. Když pak dorazí domů Josef Pláteník (Jaroslav Moučka), tak mu jeho manželka (Jiřina Švorcová) sděluje, že Jan odešel a zanechal dopis, ve kterém uvádí, že už to u nich nemohl udržet. Jenže Jan do bloku napíše stěží dvě slova, takže sotva mohl detailně vylíčit důvody svého odchodu. (Robbi)

Související novinky

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Zemřel herec Jaroslav Moučka

Zemřel herec Jaroslav Moučka

27.12.2009

Krátce po úmrtí herečky Mileny Dvorské, odešel do pomyslného hereckého nebe také její kolega Jaroslav Moučka. Došlo k tomu v sobotu 26. prosince. Dnes to oznámilo Vinohradské divadlo, jehož členem… (více)

Reklama

Reklama