Reklama

Reklama

Okres na severu

(seriál)
Československo, 1981, 11 h 17 min (Minutáž: 46–58 min)

Scénář:

Jaroslav Dietl

Kamera:

Eduard Landisch

Hudba:

Otmar Mácha

Hrají:

Jaroslav Moučka, Jiřina Švorcová, Petr Svojtka, Jarmila Švehlová, Renáta Doleželová, Josef Bláha, Jiří Štěpnička, Martin Růžek, Alois Švehlík, Josef Bek (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Hrdinou třináctidílného seriálu je okresní tajemník KSČ v Brodu Josef Pláteník. Působí v silně průmyslovém a bouřlivě se rozvíjejícím se kraji.Každý jeho den je plný událostí, které je nutno řešit. Pláteník je člověk, který cítí svou odpovědnost za přítomnost i budoucnost naší země. (woody)

Recenze (225)

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Vím ze odpůrci normalizačnich serialů točených po chuti hlavních představitelů KSČ mají na tento seriál svůj jasný názor ale já a to nejsem zaplatpánbůh levičak,sem byl mile překvapen a to bylo po dlouhé době sháněni.Skvělým hereckým výkonem se tu blískl Moučka který se pro takové role asi narodil,na všechno má odpověd a nic ho nerozhodí.Škoda jen ze ČT nevysílá podobné seriály třeba klidně kolem půlnoci v nějakém archivním pořadu.Protože jak mi mladí(ročník 84) se máme o této době dozvědět co nejvíc když není možnost. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

PLÁTENÍK NA HRAD! Můj oblíbenec Jarda Moučka v roli tajemníka okresního výboru diriguje rozvoj socialistického průmyslu, služeb i veřejného života. Tu přitlačí, aby se věci pohnuly kupředu, jindy zas přistřihne křídla příliš ambiciózním soudruhům, jako je například Petr "Bodie" Oliva. Jeho přístup je velmi lidský, s těmi, co zklamali stranu, se ale umí tvrdě vypořádat. Najde si i čas na podporu místního hokejového týmu, který nabudí k vítězství vtipem o lvu a opici. Někdy to sice vypadá, že nadržuje svým oblíbencům, ale to je pouze tím, že jeho oblíbenci jsou pouze ti, kteří mohou mít pro socialistickou společnost přínos. Takže je jenom spravedlivé, že si v závěrečné scéně vynutí ovace ve stoje. ()

Reklama

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Moucka, Svehlova, Dolezalova, Svojtka, krasna pani hajna Jaruska, a plno dalsich hercu a herecek ve slavnem socialistickem serialu o okresnim tajemnikovi KSC a jeho starostech. :) Resi se pracovni problemy (nektere stale aktuani), osobni problemy (vetsina stale aktualni) apod. Urcite smysluplnejsi podivana nez mnoho soucasnych serialu. Coz je paradox... 3+ ()

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Recenzi jsem musel upravit proto, že se mi seriál opravdu začal líbit a na postavě Josefa Pláteníka, kterou ztvárňuje Jaroslav Moučka není naprosto nic špatného. Navíc je to opravdu Moučkova životní role. Josef Pláteník je jakýsi ombudsman tehdejší doby. Je čestný, starostlivý a nic nevzdává. Bojuje za obrovské podniky, ale i za obyčejné jednotlivce. Na každého si najde čas a s každým se snaží nějak domluvit. Seriál má celkově atraktivní obsazení a sice propagační socialistické zápletky, ale v podstatě jde vždy o jedno - aby byli všichni lidi spokojený. Já osobně necítím vůči socialismu žádnou zášť. Ani tento režim nijak neobdivuji, neobhajuji a ani ho nesrovnávám s dnešní dobou. Přiznávám, že jsem ho nezažil a beru to, jako něco co tu bylo a už to tu prostě není. Nicméně i přes to nejsem tak naivní, abych nevěděl, kde začíná propaganda a kde končí realita. Ale hlavně jsem přesvědčený o tom, že v této době má tento seriál již naprosto jiný význam, než kvůli kterému byl natočený. Proto má pro mě tato sága větší přidanou hodnotu, než Vyprávěj a s tímto vědomím si ho dokážu užít. Takže opravdu to nebudu hodnotit z politického hlediska. Jsem prostě jen divák a nějaká politika a soudruhování mi může bejt u ..... P.S. Ta hudba, ta hlavní znělka, vzestupně vrcholící znělka se opravdu povedla! ()

waits 

všechny recenze uživatele

O dve hvezdicky vic nez Muz na radnici, se kterym se srovnani primo nabizi. Nejvyraznejsim rozdilem je hlavni postava: Moucka je jina herecka trida nez Buchvaldek (v civilnim zivote bohuzel k sobe zas tak daleko nemeli - viz 70. a 80 leta), scenar je zivotnejsi, lecktere dialogy jsou sice povrchne,ale prece jen nezvykle kriticke. Samozrejme, vseho s mirou, provincni soudruh-darebak je postaven do late spravnymi soudruhy z Prahy, to by ani jinak neslo. A tak je na konci serialu tajemnik okresniho vyboru vytleskan delegaty jakesi schuze. Dlouhy potlesk ve stoje bez konce potesi kazdeho pametnika podobnych seslosti. Konecne, behem potlesku si divak tehdejsi mohl zapremyslet, jakze se takovy dlouhy potlesk da verejnost naucit. Tak treba takhle: ve 30.letech probihala kdesi na Sibiri schuze, zakoncena zvolanim At zije soudruh generalissimo Stalin! Nacez nasledoval 12 minutovy (!) potlesk ve stoje (mily soudruh batuzka Stalin prirozene pritomen nebyl, o schuzi ani nevedel). Lide umdlevali, ale nikdo se neodvazil prestal, v sale sedela rada zamestnancu NKVD. Az nakonec predsadajici razne potlesk utnul a posadil se. Stejne tak v vterinu po nem i ostatni. Pro mileho soudruha prisla druhy den casno rano Ceka..(zdroj: Solzenicyn, Souostrovi Gulag). Tudiz takove tleskani Platenikovi, v prece jen jine dobe, bez podobnych konsekvenci, to uz byla cira radost.:) ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Na svatbě Michaly (Jarmila Švehlová) a Jana (Petr Svojtka) zní instrumentální verze skladby „I Could Have Danced All Night“ z muzikálu „My Fair Lady“. (Robbi)

Související novinky

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Zemřel herec Jaroslav Moučka

Zemřel herec Jaroslav Moučka

27.12.2009

Krátce po úmrtí herečky Mileny Dvorské, odešel do pomyslného hereckého nebe také její kolega Jaroslav Moučka. Došlo k tomu v sobotu 26. prosince. Dnes to oznámilo Vinohradské divadlo, jehož členem… (více)

Reklama

Reklama