Reklama

Reklama

Cotton Club

  • USA The Cotton Club (více)
Trailer 1

Richard Gere v hlavní roli retro příběhu o velké lásce, jazzu a válce dvou gangů. Jeden z výrazných filmových titulů slavného amerického producenta a režiséra Francise F. Coppoly se odehrává v New Yorku v době hospodářské krize, kdy v Americe vládla prohibice. Do Cotton Clubu, známého nočního jazzového baru v Harlemu, kde se pravidelně setkávají vlivní šéfové z podsvětí, přichází mladý trumpetista. Dixie Dwyer si svým uměním na kornetu vydělává skromně, to se však rázem změní, když jednoho dne náhodou zachrání život jednomu z velkých gangsterů. Najednou má dostatek peněz, ale „známost“ s tímto mafiánem mu zkomplikuje hráčskou kariéru i soukromí… Hlavní roli, úspěšného Dixieho, představuje známý hollywoodský herec Richard Gere (Nebeské dny, Americký gigolo, Pretty Woman, Chicago), pozoruhodný herecký výkon tu vytvořil Gregory Hines v úloze černošského stepaře Sandmana Williamse. Film zaujme působivou a přesvědčivou dobovou atmosférou (za kamerou stál uznávaný Stephen Goldblatt), vynikající hudbou (pod níž je podepsán John Barry) a stepem. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (158)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Coppola spravil film, ktorý pôsobí ako jedno predstavenie. Vstúpiť do Cotton clubu v 30 rokoch, zažili by ste neopakovateľnú atmosféru kabaretu. Stretli by ste hercov, gangsterov a iných vplyvných ľudí a všade by hral Jazz. Coppola dbá na formu. Snaží sa o šialené tempo vyrovnávajúce sa stepu, kedy strieda jednu scénu za druhou. S rovnakou intenzitou mení emócie aj epizódy medzi postavami. Dá sa na to nalepiť žánrové označenie gangsterka, ale je to tak trochu aj romanca a z veľkej väčšiny hudobný film. Skvelo nacastovaný Gere a neuveriteľne krásna Diane Lane. Ostatní herci sú síce do počtu ale ich charaktery fungujú. Či už je to Waits ako uvádzať. Hoskins ako majiteľ alebo Cage ako brat. Na konci zostáva pocit, že sme na chvíľu okúsili dobu, zažili drámu a boli súčasťou predstavenia. ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Amerika na přelomu dvacátých a třicátých let, Harlemské kluby s černošskými jazzmany do nichž mají však přístup jen bílí, doba, kdy se ještě nevědělo, že rasismus je špatný a termín "politická korektnost" se dosud nezrodil. Gangsteři s kvěry pod převlečníkem střílející své oběti v rytmu stepového staccata a válka ještě neobcházela příbytky budocích vdov. Muzika, láska, jazz, krvavá pomsta a vzkvétající Hollywood. Krása a nostalgie, pokud stojíte na správne straně stolu, u nějž se rozdávají pokerové karty. ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu jsem poprvé spatřila "nového herce" Richarda GERE. Okamžitě mě zaujal. Tušila jsem v něm velkou vycházející hvězdu. Ale když zahrál na trubku (coby hudebník v Cotton klubu) byla jsem unešena a byla pevně přesvědčena, že to není kamufláž, že tento herec ten nástroj ovládá. (Později jsem se dopídila, že tomu tak skutečně je, že Gere má hudební vzdělání). Nyní k filmu : nebudu popisovat obsah, to si každý může v oficiální recenzi přečíst. Chci zdůraznit, že prohibice v Americe ve 20 tých letech minulého století vlastně ještě prohloubila kriminalitu a minula se tak zcela zamýšleným účinkem. Děj je opepřen trochou rivality o krásnou ženu (Diane LANE) a samozřejmě nutná dávka násilí je zde též zakomponována. Vždyť je ve hře mafie a prachy. Ale vše v únosné míře. Film je zajímavý a dobře obsazen, hudba absolutně "bezva". ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Dobová atmosféra dobrá, ale od Coppoly člověk vlastně ani nic jiného nečeká. Sedí i obsazení s krásnou Diane Lane, Hoskinsem a dalšími a jedná se snad o první film, kde Gere jako herec bavil. Nevadila by mi ani zápletka, ale to by musela být zpracovaná nějakým záživnějším způsobem. Všechno tady trvalo moc dlouho a na mě tu bylo až příliš muziky, kterou vůbec nemusím. Navíc mi připadalo, že hlavní roli hraje romatnika, která tu má vlastně hned dvě linky, v těsném závěsu je hudba a až někde vzadu se krčí gangsterka. A to je pro mě zklamání. 40% ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Mafiánský snímek z dob prohibice v New Yorku odehrávající se vesměs v klubu Cotton, není zdaleka to nejlepší co F. F. Coppola natočil, ale za shlédnutí to rozhodně stojí. Na Coppolu spíše komornější drama není zdaleka tak velkolepé jako Kmotr či Apokalypsa, ale co je výtečné, je atmosféra, ze které přímo čiší 30. léta. Co je pro mě naprosto nepochopitelné je obsazení Richarda Gera, který se do mafiánských rolí absolutně nehodí (na jeho místě bych uvítal R. De Nira). Za zmínku stojí i role pro Nicolase Cage, která mu pomohla katapultovat se do lepší herecké společnosti...... ()

Galerie (100)

Zajímavosti (20)

  • Film prodělal asi 30 milionů amerických dolarů. V důsledku toho proběhly následně soudní spory mezi investory a producenty filmu. Hlavní producent Evans obvinil ze ztráty Coppolu, ale ten se bránil, že kdyby se filmu neujal on a nenechal přepracovat scénář, nikdy by se film nenatočil. (Tonula)
  • Videokazety s filmem se začaly prodávat v dubnu 1985. Byly to první videokazety s ochranou proti kopírování. (Tonula)
  • Coppola přijal práci na filmu poté, co se dostal do dluhů kvůli finančnímu neúspěchu filmu One from the Heart (1981), který sám částečně financoval. Náklady na tento film převýšily 26 milionů amerických dolarů a utržil jen něco přes půl milionu. (Tonula)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama