Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele William_ k tomuto seriálu (17)

Černé zrcadlo (2011) 

Black Mirror je kultovním a legendárním seriálem Netflixu. Je to povinnost pro každého se na něj podívat, když máte Netflix. Nebudu zde psát který příběh je nejlepší/nejhorší, prostě se na to všechno podívejte a Vy sami si určete, jaký příběh se Vám osobně do vkusu trefil nejvíce. Jen škoda že s přibývajícími sériemi se kvalita vytrácí a originalita už není taková, jako například v za mě nejlepší 3. sérii, která je "peak tohoto seriálu. ()

San Junipero (2016) (S03E04) 

Nemohu si pomoct, ale jako bych už tuto myšlenku někde viděl, asi proto hodnotím lepšími 3*. ()

Muži pod palbou (2016) (S03E05) 

Nebýt Douga (Michael Kelly) z House of Cards, epizodě bych vrazil 2*, ničím mě nepřekvapila a když ji srovnám s ostatními, je to takový průměr. ()

Nenávist národa (2016) (S03E06) 

Lehce zklamán z konce, tento diamant by si zasloužil lepší konec. ()

USS Callister (2017) (S04E01) 

Nejsem jediný kdo si při sledování vzpomněl na Strážce galaxie, že ne? Epizodu hodnotím plným počtem za úžasný nápad a geniální vyvrcholení. ()

Arkangel (2017) (S04E02) 

Podle komentářů docela kontroverzní epizoda, avšak mně se líbila a patří k tomu lepšímu co BM nabízí. ()

Černé muzeum (2017) (S04E06) 

Nejlepší díl ze 4. série, a jeden z nejlepších dílů vůbec. ()

Smithereens (2019) (S05E02) 

Epizoda mi ze začátku připomínala film Collateral ale nakonec se z toho stala nuda, a jeden z mých nejneoblíbenějších dílů BM. Škoda, potencionál to mělo.... ()

Rachel, Jack a Ashley Too (2019) (S05E03) 

Popravdě mě tento díl velice zaujal a bavil až do samotného konce. Chápu že některým lidem nemusí sednou Miley, ale hold už se tak autoři rozhodli, a já oceňuji 4 *. ()

Série 6 (2023) (S06) 

Řekněme si narovinu, že už 5. série nebyla úplně ideální, ale místo toho, aby se do ní narvaly odpadní díly, měla raději jen 3 epizody, což většině lidem vadilo. Ale ty 3 epizody byly koukatelné a bavily. V sérii šesté máme už 5 příběhů, z čehož 3 jsou koukatelné a 2 naprostý odpad. Do mého vkusu se trefil Loch Henry a Beyond The Sea. Jako naprostou břečku shledávám Mazey Dey a Joan je hrozná. Docela koukatelný byl i Démon 79. Kdyby se autoři vykašlali na kvantitu a víc zamakali na těch 3 dílech, byl bych asi více spokojenější a nemusel bych psát, že ta dřívější kvalita BM, na kterou jsme byli zvyklí, začíná lehce upadat a seriál nám už nedokáže přinést tolik kvality a originality, jak tomu bylo v minulosti zvykem. ()

Joan je hrozná (2023) (S06E01) 

Je škoda že když už se Salma objevila v Black Mirror, schytala zrovna roli v té nejméně zajímavé epizodě. Nebavilo mě to už od začátku, bylo to hodně předvídatelné, trapné, a v mnoha dialozích zbytečně sprosté (a to říkám jako fanoušek Brickleberry či South Parku) a ke konci zdlouhavé. Vtípek ohledně Streamberry mě bavil jen při první zmínce, poté už mi to připadalo jako takové netflixovské sebeuspokojování se. 6. série dle mého začala nejhůře jak mohla. ()

Loch Henry (2023) (S06E02) 

Tohle je ten Black Mirror co chci! Nádherné skotské scenérie jsou bonusem a při sledování jsem cítil přesně ten nepříjemný pocit neznáma a tajemna, který od jednotlivých epizod čekám, a který mi v té předešlé chyběl. ()

Beyond the Sea (2023) (S06E03) 

To lepší, co můžeme v 6. sérii vidět. Cením originalitu i filmovou stopáž. Herci přesvědčiví a konec dílu (tak jako to u lepších epizod BM bývá) mrazivý. Jednou z manželek je i charismatická Kate Mara, která se proslavila především ve skvělém seriálu House of Cards. ()

Mazey Dayová (2023) (S06E04) 

Tahle slátanina by se nahodila ani do American Horror Story. Myšlenka udělat storyline s paparazzi nebyla zlá, ale ke konci se to absolutně vymklo z kontroly a vzniklo z toho toto. A navíc se to ani nedalo sledovat, kvůli těm otravným bleskům. Cením alespoň jednou hvězdou za zmínku ČR (která ve skutečnosti byla Německo, viz. sekce Zajímavosti) a trochu jiného doktora Babiše, než známe my. Suma sumárum: nejméně kvalitní BM co jsem viděl. ()

Démon 79 (2023) (S06E05) 

Potěšila mě přítomnost známých tváří z ostatních britských seriálů, a to konkrétně role detektiva (probační z Misfits) či jeho kolegyně při výslechu, která zas hrála v Sex Education. Díl lepší než ten předešlý z této série, ale například na Loch Henry se ani tento nechytá. Soundtrack je zde skvělý, stylizace taky, ale děj opět trochu skřípe a působí to hrozně lacině. Celkově jsem byl zklamán když si vemu v potaz to, že i rewatching předešlých epizod z minulých sérií mě bavila více, než většina příběhů z této série. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama