Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Martrix k tomuto seriálu (27)

Národní hymna (2011) (S01E01) 

Těžko říct, komu bylo tohle zrcado nastaveno, jestli škodolibému čumilství většiny lidí, médiím, která to přiživují, nebo politikům, kteří se to vše snaží využít ve svůj prospěch. Tak či tak, první dvě třetiny byly velmi sugestivní a vedle toho, že jsem byl zvědavý, jak to dopadne a co za tím je, jsem se vcelku dobře bavil. Ke konci zábava zmizela, stejně tak byla ukojena zvědavost a tak nezbylo nic, co by mě přimělo víc než uznale pokývat hlavou. Herci skvělí...navíc mí oblíbení, námět originální...jistě nadprůměrně provedené, ale pro mě ne dost "tvrdě" zakončené. Ale chápu, že jinak to vnímají diváci v UK, kteří vidí i jiné přesahy. PS: s teroristy se nevyjebává...tedy nevyjednává. ()

Patnáct milionů meritů (2011) (S01E02) 

Tak tohle se hodnotí tak těžko, že už jen za to, si tvůrci zaslouží uznaní. Během té hodiny, jsem si prošel třemi fázemi: skoronuda, tvrdý přesný zásah, lehké zklamání. První třetina byla trošku nezáživná díky tomu, že nám Lyn jen pomalinku a neochotně odkrývá, jak funguje svět, kde je doveden add absurdum jakýsi kreditní systém, kde body získáváte šlapáním na rotopedu. A za ty si můžete pořídit nejen jídlo, ale třeba možnost nedívat se na určitý typ pořadu. Bez tohoto pomalejšího úvodu, by ovšem nemohla jako těžká palice dopadnout pointa, která byla velmi krutá a tvrdá...taková, po jaké jsem volal v předchozím dílu. Kdyby vše skončilo tímto okamžikem, dal bych plný počet hvězd bez váhání. Jenže ono neskončilo. Tvůrci se rozhodli, že tu krutou pointu ještě nastaví závěrem, který bude trochu cynický, nebo prostě realistický v tom horším slova smyslu. Je to škoda. Posledních cca deset minut, totiž odšouplo pocity z té první pointy bokem a místo nich nám bylo předloženo k úvaze, jestli je zkažený svět, ve kterém Blink žije, nebo spíš lidé, kteří jsou jeho součástí...potažmo Blink sám. Tak, jako k dokonalosti něco chybělo prvnímu dílu, tak tady k dokonalosti něco přebývalo. PS: Jessica Brown Findlay je jedna z nejpěknějších Angličanek, které jsou momentálně ve filmu vidět. ()

Celá tvá minulost (2011) (S01E03) 

Co kdyby se vše co prožijete, ukládalo na hard disk, který by jste si mohli kdykoliv přehrát, ať už ve své hlavě, nebo ostatním na obrazovce? Mohli by jste tak zpětně analyzovat úplně všechno. A mnohem víc. V tomto dílu není popis světa/pravidel ani trochu spoilerem. Dokonce ani zápletka není spoilerem...to je pozoruhodné, protože spousta filmů stojí jen na tom. V Celá tvoje minulost, je nám ukázáno, jaký vliv by mohlo mít takové vcelku na pohled drobné vylepšení, třeba na manželský život. Tvůrci se zaměřili na vztah Liama se svou ženou a na jeho žárlivost. Jako ukázka, kam by to mohlo vést, to bylo víc než dobré. Ve skutečnosti by taková technologie vytvořila nespočet nových problémů a měla by obrovský dopad na všechno. Dost možná by stála za apokalypsou, ale to by bylo na dlouhatánskou knihu a o tom tento díl být neměl. Pokud jste dloubalové, podnítí ve vás tento díl úvahy o tom, jak je dobře, že umí lidský mozek odsouvat drtivou většinu vjemů do pozadí, kde je vyhodnotí třeba jen jako letmý pocit. Nevím jaké ambice měli tvůrci seriálu, ale zatím mě v každém díle velmi intenzivně dloubli a vzbudili ve mě bolestnou odezvu, nad osudy vcelku obyčejných lidí. Je to vše velmi zručně natočené, zahrané a syrové realisticky napsané. V tomto seriálu jde spíš o věrohodnost v chování postav, takže"sci-fi logiku" neřeším, protože v těch krajních situacích, ve kterých se postavy ocitnou, logika stejně nefunguje. Bez ohledu na žánrové škatulky, je to především o lidech a mohlo by se to stát většině z nás...v tom bych viděl možná ten horor. ()

Přijdu hned (2013) (S02E01) 

Kdysi jsem denně četl desítky stran sci-fi románů a občas i antologií a povídek. V té době jsem seriálům nevěnoval pozornost ...v TV běžela Nemocnice na kraji města a jediný sci-fi seriál byla Majka z Gurunu a na ORF běžel Star Trek v němčině. V té době mě by ani nenapadlo, že by se v budoucnu někdo pokusil zfilmovat krátké povídky. A vidíte...jsou tady. Až teď vidím, že to co mi tenkrát chybělo, nebyly banány. Krom toho, že jde třeba v případě Příjdu hned o velmi dobrý scénář, je i skvěle natočený. Opět se potvrzuje, že UK je na špici evropské kinematografie a že jde udělat zajímavé sci-fi i pro ty, kteří ho jinak nevyhledávají. ()

Lovná zvěř (2013) (S02E02) 

Celé je to nepříjemné a pointa je zvrácená, resp. je mi jasné, že existují lidé, kteří svou krutost a úchylky omlouvají spravedlností, ale tohle je hnus. A typická ukázka toho, jak pomsta udělá ze samozvaných soudců katy a zločince. Tato epizoda je karneval krutosti a trochu se tím tvůrci chlubí. Není to chytré, ani ironické, jen...zvrácené. Mám chuť dát odpad! ()

Medvídek Waldo (2013) (S02E03) 

Přesně tohle čekám od epizody britského seriálu o hrozbách, souvisejících s technologiemi. Velmi trefný obraz toho, jak snadno jsou lidé manipulovatelní pomocí médií a sociálních sítí. Oproti předchozí epizodě je to chytré, účinkují tam solidní herci a má to přesah. Kdyby byl závěr ostřeji vypointovaný, klidně bych dal full. ()

Bílé Vánoce (2014) (S02E04) 

Tomu se říká vánoční dárek. Tři provázané příběhy v jednom balení. Pěkně vypointované, s velmi dobrými nápady. A taky se solidním emočním dopadem. Tedy aspoň pro ty, kterým něco říkají pojmy empatie a morálka. K dokonalosti chybělo jen málo a ve skutečnosti je to jen nesmyslně vysoko nastavená laťka, díky které váhám s plným hodnocením. Laťka, kterou nastavují ty úplně nejlepší epizody. Tahle je pro mě "jen" 92% ()

Pád střemhlav (2016) (S03E01) 

Pokrytectví dohnané díky společnosti založené na statusech do extrému. Nesnáším afektované a egem zpruzené lidi, takže bych byl jasná 0,01. Zpracování je bohužel přitažené za vlasy...pád příliš strmý, na to jak málo k němu stačilo. Ale přesto...něco do sebe to přecejen má. Na papíře to jistě vyzní líp. ()

Zkušební verze (2016) (S03E02) 

Hrátky s mozkem jsou ošemetné už jen proto, že si nemůžeme být jistí, že není celý náš život pouhou hrou, nebo iluzí. Tato epizoda měla mnoho dobrých momentů, zvláště v prostřední části, která měla hororový nádech. Jenže jak už to v podobných konceptech bývá, tak závěr je nenápaditě vystaven na tom, že divák netuší, kdy se vrací do skutečnosti. To je vcelku nuda. Zvlášť, když je takto vystaveno x epizod. ()

Sklapni a tancuj (2016) (S03E03) 

Jsem dobrej chlap...za normálních okolností. Možná v tom se skrývá ta největší hrozba. Není to věta, kterou se vrazi, násilníci a úchyláci snaží vzbudit dojem, že až na nějaký zkrat, libůstku, nebo slabůstku, jsou vlastně normální? Tvůrci rafinovaně vložili výkon morálně obhajitelné odplaty, do nesprávných "rukou". Tím lehce odvedli pozornost od obecně známé hrozby kyberšikany jinam...na temnější místa. Za to jsou body navíc. ()

San Junipero (2016) (S03E04) 

Nejdřív trochu nijaká lesbická romance, pak smutná, nostalgická pasáž, kterou to mohlo a snad i mělo být ukončeno. Jenže přišel trochu nadbytečný závěr...jakoby se tvůrci zalekli nechat diváka v depresích. Tím se maličko zpronevěřili konceptu Black Mirror, protože tentokrát jsou technologie víc pomocníkem a evolucí, než hrozbou. Ale rád jim to odpustím. Realita je depresivní už tak dost. ()

Muži pod palbou (2016) (S03E05) 

Vojáci jsou ovce, nástroje v rukou politiků. Jdou kam jim řeknou a tam vraždí a ničí na povel. Pomocí médií lze manipulovat i s civilisty a funguje to taky skvěle. Tento příběh tu manipulaci dovádí do extrému. Ukazuje, jak lze udělat z vojáků ještě lepší zbraně. A přestože je ten příběh předvídatelný, je ve své zvrácenosti velmi působivý. Snad i proto, že kdyby armády takový nástroj měly, bez váhání by ho nasadily davům dobrovolníků, kteří touží být ovcemi s povolením zabíjet. ()

Nenávist národa (2016) (S03E06) 

Přej a bude ti přáno...a to i když půjde třeba o smrt. Nebýt té celovečerní stopáže, mohla to být moc pěkná epizoda nových Akt X. Pokud by někoho konečně napadlo, je natočit. Vcelku pozvolna vyprávěná kriminálka s prvky sci-fi, fajn postavami a uspokojivým závěrem, do puntíku zapadá do Black Mirror choreografie. Poukazování na negativní vliv technologií může znít poněkud zpátečnicky, jenže když ony skýtají tak obrovský prostor pro zneužití. Tato epizoda má ledasco společného s tou třetí (Sklapni a tancuj). Že by měli dostat pedofilové, nebo hateři za vyučenou, o tom žádná. Ale i tentokrát je to dost tvrdé. ()

USS Callister (2017) (S04E01) 

Jedna z nejvtipnějších epizod. Ale přestože tvůrci ukazují obrovský nadhled při parodování Star Treku a sypou opravdu vtipné scény, pořád zůstává dost prostoru pro zneklidňující fakt, že zakomplexovaní géniové jsou větší svině, než sebevědomí blbci. Hrozba, kterou tady představuje technologie, není vlastně přímo ohrožující, ale v kůži posádky lodi USS Callister, bych nechtěl být ani s vědomím, že .... . I když se to nezdá, je tato epizoda velmi chytře napsaná a scéna, kdy posádka řeší genitálie a vylučování, ta je přímo luxusní. Škoda občasných škobrtánků v logice. PS: pokud máte rádi úvahy o "nesmrtelnosti digitálního brouka" a tento námět vás zaujal, doporučuji shlédnout Moon. ()

Arkangel (2017) (S04E02) 

Úzkostná matka natolik, že nechá svému dítěti nainstalovat čip do mozku? Navíc experimentální? Cenzura, kontrola...stalking vlatní matkou. Jak by to asi mohlo dopadnout? I to je důvod, proč je na výchovu dětí potřeba obou rodičů. Svobodné matky věnují svým dětem přehnanou pozornost a ve snaze ovlivňovat jejich život, často překračují všechny myslitelné meze s argumentem...vždycky budeš moje dítě. A tady jedna matka dostala opravdu výkonný nástroj. Příběh o toxické matce, mě moc neoslovil. Možná je určen spíš těm, kterých se týká. Já vyrůstal jako dříví v lese, jak to má podle mě být. ()

Krokodýl (2017) (S04E03) 

Nízké hodnocení této epizody možná odráží skutečnost, že tentokrát nejde o negativní vliv technologií, ale spíš mrazivou kriminálku. Technologie je tady spouštěčem událostí, které bych v případě subtilní blondýnky moc nečekal, ale funguje to. Ovšem, pokud by tvůrci vyměnili postavu Mii za muže, bylo by to uvěřitelnější. Ale to není ani výtka, jako spíš poznámka pod čarou. Jinak je to napsané chytře, úsporně a severské prostředí tomu příběhu náramně sluší. Jako bychom sledovali norskou detektivku. Je to pomalejší, ale hutné a v závěru mi to s emocemi zacvičilo i přesto, že mi byly všechny postavy, tak trochu jedno. Precizně opracovaný kus ledu. ()

DJ na odstřel (2017) (S04E04) 

Milá, ale předvidatelná hříčka, ve které vlastně systém simuluje to, čím si všichni ve vztazích procházíme. Každý partner, každá minuta s ním, nás zásobují zkušenostmi. Podle nich tříbíme své preference i postoje, ale nakonec musíme stejně přijmout fakt...že se musíme přizpůsobit i my. Někdy to uvědomění, že vlastně nehledáme někoho konkrétního, ale že jde spíš o to, najít v sobě manuál pro soužití, zabere moc času. Takže odháníme i ty, na které  jen nejsme připraveni. Proto by byl takový systém, úžasně přínosný. Ušetřil by mnoho bolesti a udělal z rozvodových právníků nezaměstnané. Ale bez osobního prožitku, zkušenost nezískáte a to je důvod, proč taková aplikace nemůže fungovat. I když jsou postavy sympatické a celé je to líbivé, je tato epizoda obsahově míň kvalitní, než ta předchozí, studená. ()

Železná vůle (2017) (S04E05) 

Pohlednice z postapo světa, na které však žádný vzkaz ani přání, napsané nebyly. Takže sledujeme působivé černobílé nahanění robočokla s nějakou paní a to je vše. Po vypointovaných předchozích epizodách, to působí dost nedovyprávěně. Navíc si Slade postapo svět dost maluje. V něm voda z kohoutků nepoteče a elektřina v domech, asi taky na pocestný čekat nebude. ()

Černé muzeum (2017) (S04E06) 

Parádní, možná i nejlepší epizoda řady. Tři příběhy vyprávěné poněkud bezskrupulózním majitelem muzea, vyústí ve velmi uspokojivou pointu. Tentokrát už je to na pomezí hororu. Spíš ve stylu Krajních mezí, nebo Věřte, nevěřte...ale v podstatně lepší kvalitě. Velká spokojenost. ()

Striking Vipers (2019) (S05E01) 

U této epizody se musí všechny menšiny tetelit blahem. Černoši, latentní homosexualita, odkrytá díky stereotypnímu životu, transgender motiv...jenže aniž bych chtěl někoho odsuzovat, tak mě nic z toho nezajímá. Nebavilo mě to a vidím v tom snahu o duhové vlezdoprdelení. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama