Reklama

Reklama

Moon

  • Velká Británie Moon
Trailer

To nejtěžší, co tě může potkat 250 000 mil od domova, jsi ty sám. Astronaut Sam Bell (Sam Rockwell) je jediným zaměstnancem pobývajícím na měsíční základně firmy Lunar Industries, se kterou uzavřel tříletou smlouvu. Jeho úkolem je kontrolovat jinak plně zautomatizovanou těžbu vzácného plynu Helium-3, který je na Zemi používán jako palivo. Spojení mezi základnou a Zemí není kvůli pravidelným poruchám téměř možné, a tak je Samovým jediným společníkem a zároveň pomocníkem inteligentní počítač Gerty (jeho hlas namluvil Kevin Spacey). Po téměř třech letech v izolaci si Sam nepřeje nic jiného, než být zpátky na Zemi se svou ženou a malou dcerou, která se narodila těsně před jeho odjezdem. Do návratu na Zemi mu naštěstí zbývají už pouhé dva týdny. Samův zdravotní stav se ale začíná zhoršovat. Bolesti hlavy a halucinace, kterými trpí, způsobí při rutinní prohlídce jednoho z těžebních strojů téměř fatální nehodu, při které je Sam zraněn. Následně překvapivě zjišťuje, že na Měsíci není sám a co víc, že jeho svět možná zdaleka není takovým, jak se zdál být… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 236)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Často se tu vzpomíná Danny Boyle, ale dle mého chybně. Jonesův příběh by se klidně mohl odehrávat i na Zemi, ale pak mu chyběly ‚cameronovsky‘ odtažitě chladné industriální kulisy, které výborně podporují filmové dění. Příběh není žádná věda, ale naopak se jede v silně pocitové rovině osamělého člověka, což byla hozená rukavice pro Sama Rockwella, který jí zvednul s neskutečnou grácií. Nechci být k režisérovi nefér, zvláště úvodní paranoia i schizofrenní pocity druhé poloviny nutí diváka myslet, ale Rockwellova herecká kreace, podpořená výbornou Mansellovou hudbou, vlastně tenhle film ‚udělala‘. Netradiční filmový zážitek, byť asi bez výraznější divácké odezvy. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Pocas prvej polovice filmu som sa hladala... Hladala, hladala a stale som sa nevedela najst. Nebola som si ista, ci ide o thriller, dramu, pure sci-fi, alebo nejaky zvlastny mix. Ale druha si ma absolutne ziskala nielen hereckym koncertom dvoj a viac role Sama Rockwella, ale aj uzasnou hudbou, krasnou sceneriou a skvelym "ludsko-neludskym" Gertym akka Kevinom Spaceym. Musim povedat, ze tak ako som vstupovala do filmu so skepticizmom, tak ten neskor vyustil do euforie, ktora bola o to sladsia, ze clovek od filmu ocakaval velmi malo. ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Nápadité, napínavé, podnětné a řemeslně precizní - na nezávislý debut neskutečná bilance.Film příznačně začíná titulkem "Where are we now?" (s ohledem na vyprávění lze adekvátně přeložit jako "Kam jsme pokročili?") a končí návratem hlavní postavy na Zem, kde se s její existencí musí lidstvo vyrovnat. Vyprávění si vypomáhá nepřímými aluzemi na kanonická díla, lépe řečeno klasické motivy sci-fi, které využívá jako nosný kontrast vůči svému vlastnímu světu, který právě pokročil daleko za podobu, jakou jsme zvyklí ve filmové sci-fi vídat. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Zatímco Matrix, nebo do určité míry i 2001, jsou tradičním soubojem člověk vs. stroj, ve filmu Moon dochází k rafinovanému spolčení obou těchto složek a nepřítelem je nadnárodní korporace. Sam Bell je sice po všech stránkách člověkem, ale jeho velmi krátká expirační doba z něj fakticky dělá spotřební zboží, které se začne rozpadat, jakmile uplyne záruční lhůta. Robot Gerty je sice věčný, ale neschopný samostatného uvažování a po emocionální stránce pouze nedokonalou nápodobou člověka (omezené vyjádřovaní pomocí smajlíků). ____ Bellova existence je paralelou života postmoderního člověka, majícího nevýznamné a snadno nahraditelné zaměstnání v nějaké obří firmě, ve které je mu při každé příležitosti zdůrazňován jeho nesmírný přínos pro svět. V procesu ho rovněž udržuje falešná naděje na fiktivní, ideální život, který je mu promítán na obrazovkách (obdoba televizních reklam). ____ Clint Mansell se opět vytáhl, vynikající hudba tvoří dobrou polovinu atmosféry celého filmu. Škoda, že tohle nejde u nás do kin. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Kombinace levných digitálních triků, miniatur a umělých kulis z jednoho ateliéru mě ne a ne přesvědčit, koncept samotný navíc neutáhne ani devadesát minut. Je to jen obstojné autorské cvičení, které je ale stejně tak zapomenutelné. A po mém soudu vůbec neopravňuje Duncana Jonese k tomu, aby se stylizoval do spasitele současného sci-fi. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (29)

  • V čase 01:09:20, kdy Sam (Sam Rockwell) ulehá do postele, je na polici vedle budíku časopis a na něm papíry. V následující scéně, kdy Sam vstává, tam už časopis ale není. (SniperG1)
  • Těžební stroje nesou jména Matthew, Mark, Luke a John neboli Matouš, Marek, Lukáš a Jan. Jedná se o jména evengelií z "Nového zákona" v "Bibli" - podle scenáristy filmu se však nejedná o žádný náboženský odkaz, potřeboval jen čtyři jména. (Adrai)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 5 milionů amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 9,8 mil. (NIRO)

Související novinky

Mute už je za rohem

Mute už je za rohem

22.01.2018

Duncan Jones se po Zdrojovém kódu vrhnul na Warcraft, teď se ale konečně vrací ke kořenům. Už 23. února se totiž na Netflixu objeví sci-fi noir Mute, duchovní nástupce jeho debutu Moon, který chce… (více)

Režisér Warcraftu chystá temnou sci-fi

Režisér Warcraftu chystá temnou sci-fi

23.09.2016

Duncan Jones měl letos zachránit videoherní adaptace, moc se to ale nepovedlo. Jeho Warcraft sice vydělal krásných 433 milionů dolarů, 90% tržeb se ale sesbíralo mimo Ameriku a o pokračování se zatím… (více)

Kristen Stewart si zkusí sci-fi

Kristen Stewart si zkusí sci-fi

04.05.2014

Drake Doremus je jeden z mála filmařů, kteří dosáhli uznání již před svými třicátými narozeninami. Režisér, který sklidil velký úspěch na Sundance festivalu s filmem Zamilovaní se i svým následujícím… (více)

Filmový Warcraft našel režiséra

Filmový Warcraft našel režiséra

01.02.2013

A je to velmi zajímavá volba. Brit Duncan Jones (jen tak mimochodem, je synem Davida Bowieho) se prosadil působivou psychologickou sci-fi Moon, kterou pořídil za skromných 5 milionů dolarů. Na… (více)

Reklama

Reklama