Reklama

Reklama

Tichý běh

(neoficiální název)
  • USA Silent Running
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v budoucnosti na gigantické vesmírné lodi. Pěstují se zde lesy, které již na zemi nemohou dále existovat. Stará se o ně vědecký personál, včetně Freemana Lowella. Když je obdržen příkaz lesy zničit, Lowell se ve své lásce k nim rozhoduje zabít své pohrdavé kolegy a les zachránit. Jedinými společníky mu zůstává trojice malých robotů. Otázkou je, co bude s Lowellem a jeho lesem dál...

Film je režijní prvotinou Douglase Trumbulla, který stál u zrodu speciálních efektů ve filmech Blade Runner a Blízká setkání třetího druhu. (-bad-mad-wolf-)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

classic 

všechny recenze uživatele

Počkať... ! To je ten Douglas Trumbull, ktorý spolupracoval na Kubrickovej Vesmírnej Odysei, kde mal na starosti vizuálne efekty ? W.T.F ? A toto má byť čo, Douglas ? Tie tzv. vesmírne lode vyzerajú zvonku ako Lego - stavebnica, niečo tak amatérske, príšerne, by som od tohto tvorcu zrejme nečakal, ale bohužiaľ stalo sa to ! Interiéry, hm... ako tak ujdu, ale exteriéry sú strašne zle spravené, to vôbec nevyzerá ako science - fiction ! Douglas je extrémne slabučký režisér, čoho tento rež. debut je krutým dôkazom, takmer som to chcel vypnúť, a to už po 5. minútach ! Ak vezmem tú ekologickú myšlienku, tak to áno, ale ak vezmem to spracovanie, tak to nie, to sa bije ! Scenár Mike Cimino, áno ten, ktorý spraví klasiku o niekoľko rokov, aby sa zakrátko na to sám dobrovoľne pochoval ! Bruce Dern ako tak zachraňuje celkové vyznenie filmu, ktorý by som inak ohodnotil rýchlym odpadom ! Ešte, čo je na snímku zaujímavé, sú 2. roboti. A tie songy od Joan Baez, pane bože ! ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ono se to může tvářit jako celkem nudný film, protože toho děje, který by byl trochu rychlejší, zde opravdu moc není. Na druhou stranu je ale potřeba si uvědomit, že tenhle film má určitě co říct a že má v hlavní roli skvělého Bruce Derna, který zde ukazuje své mistrovství. Co vás ale okouzlí, to je úchvatnost efektů a skvěle pojaté technologie, které jsou na rok 1972 prostě skvělé. Není to "2001: Vesmírná odysea", ale v tomhle směru to stejně oslní. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Mě by ani nevadilo, že je to ekologická agitka (místy až moc doslovná), vadí mě to, že kromě ní se tam vlastně nic neděje. Díky tomu mě to moc nebavilo, zoufale tam chybělo něco, co by ten film nějak oživilo. Bruce Dern tady většinu filmu hraje sám, pečuje o les, chodí v bílem hávu jak člen nějaké sekty a je znát, že to sotva uhrál takhle sám dokonce. Pak tu ještě má tři roboty, kteří jsou celkem fajn, ale i tak ten film moc nezachraňují, byť některé scény s nimi se mi dost líbily (třeba hraní pokeru). On ale největší problém filmu je v tom, že se v něm nic moc neděje a chybí mu něco, čím by víc zaujal. 2* ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Tohle by dnes vzniknout asi nemohlo. Evidentně to nestálo pár šupů, přitom to není žádný akční mainstream a příběh je hodně přímočará ekoagitka. Je to jednoduché, originální a uteče to rychle. Na druhou stranu se ten film stihne dotknout spousty otázek a ani jednu pořádně nerozvede natož aby nějákou zodpověděl. Ve výsledku, i když tomu chci fandit a je mi to sympatické, mám z toho trochu rozpačité pocity a uspokojený nejsem vlastně v žádném směru. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Neviem, prečo som si myslel, že Silent Running má byť sci-fi horor na spôsob Votrelca. Ale nebol. Ej veru ani omylom. Pripomínalo mi to Les Charlots vo vesmíre. Myslím, že ak Silent Running suverénnym spôsobom postavíme po rovnocenný bok o dva roky mladšej Carpenterovej Dark Star, môžeme dnes pokojne, s čistým vedomím zaspať. Pre mňa takmer nepozerateľné a mimoriadne útrpne som odratúval každú ďalšiu minútu, ktorá ubehla (a utešoval som sa aspoň tým, že tým pádom je koniec čoraz bližšie). Páčila sa mi len kombinácia vesmírnej lode s prírodou. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (13)

  • Kvůli úsporám si režisér najal několik vysokoškolských studentů, kteří mu pomáhali s modely a trikovou stránkou filmu. Jedním z nich byl i známý John Dykstra, který se později podílel mj. na Hvězdných válkách, Star Treku či Spider-Manovi. (-bad-mad-wolf-)
  • Kosmické lodě, které nesou kopule s vegetací, jsou pojmenované podle amerických národních parků, ze kterých fauna a flora pochází. Je jich pět a jsou to Yellowstone, Acadia, Blue Ridge, Glacier a Mojave. (Terva)
  • Text, ktorý visí Freemanovi v izbe na stene, je tzv. "Sľub umiernenosti" (Outdoor Life Conservation Pledge), ktorý bol koncipovaný v roku 1946 a pozmenený v roku 1993. K tomuto sľubu sa zaviazali napríklad aj politici ako Harry S. Truman alebo Al Gore. (d-fens)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Reklama

Reklama