Reklama

Reklama

Zlatá šedesátá

(seriál)
Česko, (2009–2015), 37 h 3 min (Minutáž: 57 min)

Hrají:

Miloš Forman, Otakar Vávra, Juraj Herz, Věra Chytilová, Hynek Bočan, Ladislav Helge, Jiří Menzel, Juraj Jakubisko, Jan Kačer, Jan Švankmajer (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(39)

Obsahy(1)

O fenoménu, světově známém jako "československý filmový zázrak," tedy o nové vlně 60. let, bylo popsáno mnoho papíru a zájemci o podrobné informace stačí zadat dotaz do některého z webových prohlížečů a jistě si udělá sám pořádek v politicko-kulturně-společenských souvislostech. Novinkou je ale dokumentární projekt publicisty Jana Lukeše a producenta Čestmíra Kopeckého "Zlatá šedesátá", který přichází na svět jako koprodukce Kopeckého První veřejnoprávní, České televize a Slovenského filmového ústavu. (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

Anderton 

všechny recenze uživatele

videné dokumenty o Uherovi a Havettovi. To, čo sa dočítate v knihách o slovenskej kinematografii tu máte logicky pútavejšie podané, s neoceniteľnými komentármi tvorcov, kapacít z rady vedcov a dobových komentárov. Ako pohybliví a rozprávajúci ľudia na plátne nám títo režiséri, kameramani a herci pripadajú skutočnejší, ako na fotografiách, čím si k nim možno vytvoríte osobnejší vzťah. Trochu škoda, že pri Uherovi končíme rokom 1971, zaujímavé a legendárne filmy tvoril aj neskôr, lenže to by bol dokument na tri hodiny a táto séria sa predsa volá Zlaté šesťdesiate. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Bezesporu je to výborný nápad, ale aby to bylo dokonalé, chtělo by to dodat k jednotlivým monologům nějakou reflexi. Mne by zajímalo například i to, jaký ohlas měl ten který film jak u diváků, tak u kritiky. Také mám výhrady k výběru: někteří režiséři tu mají dva filmy, někteří tu úplně chybí. Není tu zastoupen Jaromil Jireš (Žert) nebo Karel Kachyňa (třeba Kočár do Vídně). Já vím, že s nimi už nikdo rozhovor neudělá, ale možná by se našel někdo, kdo je ještě schopný promluvit, ne u každého filmu přece hovoří jeho režisér. Třeba to skutečně nešlo, nevím. Jinak mají jednotlivé díly přirozeně kolísavou úroveň. Jde už třeba jen o to, že každý z těch lidí má jinou schopnost něco zajímavě sdělit. Ale to vše jsou jen drobné připomínky, já jsem jinak s tímto cyklem velmi spokojen. ()

Reklama

blixadovan 

všechny recenze uživatele

Někteří tvůrci mají více, jiní méně, co říci, to už tak bývá. Každopádně se jedná o velmi příjemný projekt, dávající mnohým divákům do souvislostí vztahy mezi jednotlivými tvůrci z této doby. Velmi pozitivní aspekt projektu vidím v tom, že jsou pravidelně (jeden den, jeden čas) uváděny filmy z této doby a je možné si na ně "počkat" a eventuelně si je vychutnat. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Jasně, hodnotit po 1. dílu seriálu neni úplně košer... Ale Formanův díl byl hodně povedenej a hlavně: tohle je přesně to, co bych od ČT čekal ( ve stylu Bigbítu např. ). A na zmapování 60. let československý kinematografie jejími aktéry už věru moc času nezbývá, několik jmen žel budeme sledovat zřejmě jen z archivů... Proto byl nejvyšší čas! Zní to trochu blbě, ale měla by to být "povinná četba" :-) Po vícero dílech jsem ubral z max. hodnocení - hodně záleží na zpovídané osobnosti a po formální stránce to mohlo být vynalézavější. Přesto jde o jedinečný počin, který je potřeba ocenit! ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

no konečně! chce se volat. Dokument o zlatých šedesátých je tu a hned by se volalo, že je třeba víc a houšť a podrobněji. Kolik je filmových perel z téhle doby zakletých v archívech...Trochu zklamání z pouhých mluvících hlav, i když některé vypraví neobyčejně zajímavě. Uvítala bych ale i nějaký pořádný a podrobný klasický dokument (něco jako byl třeba seriál o bigbítu) o tom, "jak to všechno bylo," třeba jako předfilm k celé sérii. Za zmínku stojí taky pěkná nostalgická hudba. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (4)

  • První natáčecí den proběhl 29. 10. 2003 s Otakarem Vávrou, zatím poslední natáčecí den 25. 6. 2008 s Vojtěchem Jasným. (ZDROJ: Ofic. stránky projektu) (DaViD´82)
  • Celý projekt vznikal více než deset let. Celkem se uskutečnilo 33 natáčecích dnů v osmi etapách, a to v Praze na FAMU, v ateliéru na Vinohradech, v La Fabrice, v ateliéru Vachler Art Company a ve Slovenském filmovém ústavu v Bratislavě . [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)

Reklama

Reklama