Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V zemi krále Dobromila (J. Somr) si přestali vážit poctivé práce, čestnosti a úcty mezi lidmi. Do krajiny se místo toho postupně vkrádá moc pekla, a tak ti, ve kterých zůstal ještě zbytek slušnosti, raději prchají pryč. Trochu popletená bylinkářka Apolena (I. Janžurová) má sen, že krajinu zachrání „spasitel“, který přijede na oslu a vezme si královu dceru Aničku (T. Pauhofová) za ženu. Kdo by však věřil bylinkářce, která svými zázračnými lektvary vždy natropí víc škody než užitku? Když je v kraji nejhůř, král v bezmocnosti upíše svoji duši peklu a vládu převezme jeho podlý ministr (J. Lábus). Tehdy přichází do království nenápadný, veselý snílek Filip (Š. Kubišta). Když ho Apolena uvidí s oslem, je přesvědčena, že to je ten pravý zázračný zachránce. Nikdo netuší, že je to vlastně princ ze sousedního království… (Česká televize)

(více)

Recenze (340)

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 5/10 Hudba 6/10 Efekty 6/10/// +příběh, Táňa Pauhofová a Štěpán Kubišta -kostými, některé postavy/// Konenckonců má pohádka něco do sebe a najdou se v ní pěkné chvilky. Hlavně kdykoliv na obrazovce byla ústřední dvojice, přišel mi film mnohem pohádkovější a celkově romantický. V opačném případě (když na obrazovce byl Lábus, Holubová, Kassai nebo Liška a další) jsem si říkal čert ví proč jsem se na takovou slátaninu, chujovinu, stupiditu vůbec díval. Rozhodně bych to nepouštěl dětem, ještě bych je skazil. Možná této pohádce příjdete na chuť a věru mohla dopadnout i hůř, ale stejně mám pocit, že jí tvůrci točili zrovna když byly na houbách. Mimochodem 1* je za Táňu./// Celkem 58%/// ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Čert ví proč už dneska skoro nikdo neumí natočit pořádnou pohádku a všechno končí jako pitvorná, uječená přehlídka transsexuálních Luciferů, oslizlých princů frikulínů, emancipovaných princezniček, senilních tetek, mdlých králů a dementních, uvřískaných poddaných. Podruhé to dobrovolně hodlám absolvovat jedině za předpokladu, že požvýkám nemalou porci těch halucinogenních houbiček od bylinkářky Janžurky. 40% za solidní výpravu (pěkně nasnímané exteriéry, obstojné kulisy i kostýmy). ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Sice výpravná pohádka, ale dějově o ničem. Kassai si roli Lucifera evidentně užíval a byl asi jediným kdo mě bavil. jediné co nechápu, proč byl dabován O. Kaiserem. Táňa jako pricenzna pěkná, ale to tak vše. Z pohádky je nejlepší asi závěrečná píseň Zuzany Navarové, nazpívaná rok před její smrtí. * * ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Extrémně nesympatický princ a debilní scénář zcela potápí tuto jinak technicky dobře zvládnutou pohádku. Popravdě nechápu, proč se u nás točí tolik všelijakých pohádek, kde si spousta lidí dá práci s kostýmy, s interiéry, exteriéry, ale nejsou schopni dát dohromady trochu zajímavý děj a scénář....nj, holt kde nejsou kvalitní režiséři, scénáristi, tam ani dobré filmové řemeslo. Titulková písnička se však povedla :) 40% ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Čert patrně ví PROČ, ale já ne. Co se dá dělat, moje IQ patrně nedosahuje hodnot IQ čertovského. Jinak by mi bylo zcela jasné, proč milá princezna prozřela zrovinka v den králova návratu. Jakoby se nikdy předtím ani na vteřinu nepozastavila nad průměrnou životní úrovní v podhradí ani nad žalostným stavem tatíčkovy pokladnice. Patrně ji daleko víc zajímaly recepty na bramboráky neboli vošouchy - to aby mohla pohledným mládencům radit, co mají z dostupných surovin v královské kuchyni ukuchtit. Co se pak samotné pohádky týká, hraje si na komedii, ale ve skutečnosti se zhlédla v temné stránce ďáblovy duše - a přizpůsobila jí i kulisy a styl svého vyprávění, takže není úplně nejvhodnější pro batolata a dítka školkou povinná. Nicméně - něco za něco: Mohla tím pádem získat interesantní, přiměřeně strašidelný pohádkový nádech. Jenomže NEZÍSKALA ... bohužel. Jednorozměrné postavy jsou vesměs nedůvěryhodné, když si počínají zmateně až dětinsky (v čemž vyniká zejména královský otec s manýry typizovaného královského otčíma), a pohádka se tak stává prazvláštním mixem poněkud nemotorné komedie a infantilního dětského hororu. Bídné 2* ()

Galerie (34)

Zajímavosti (15)

  • Ve filmu si zahrál i Jan Budař, a to ve dvou scénach. Poprvé jako postava, která zarazí stráže, když se chce "chopit" ministra, a podruhé jako postava, která přivede ke Kvidovi () Apolenu (). (skinny9)

Reklama

Reklama