Reklama

Reklama

Star Wars: Síla se probouzí

  • Česko Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (více)
Trailer 7
USA, 2015, 136 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels (více)
(další profese)

Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí. (Falcon)

Recenze (2 421)

boris92 

všechny recenze uživatele

Po druhom zhliadnutí môžem povedať že Abrams naozaj ukázal že vie ako sa robí dobré sci-fi a NAOZAJ miluje Hviezdne vojny. Čo by som trošíčka skrytizoval je že niekedy dosť skĺzava k opakovaniu starého. Odpúšťam mu to ale pretože mnho vecí bolo zopakovaných na úkor úpravy logiky celej franchizy. Zrazu svetelné meče vydávajú cool zvuk a vyzerajú reálne, obrovská hviezda smrti má reálny zdroj paliva a nezničí ju jedna rana z blastera, všetko je reálnejšia, plynulejšie, veľa vecí tento film vysvetlil dorozprával čo sa týka starých častí. Oceňujem aj použitie praktických efektov pomohlo to filmu. Postavy boli super. Kylo ma dojal, bol reálny a možno napriek iným sa mi páčilo že ešte nebol dokonale vyformovaný, nikto predsa nie je úplne zlý. a to je dobré... ()

Wiffy 

všechny recenze uživatele

Po přečtení tří řádků od verbala sem si řekla, že budu hodná :D a budu brát VII (?) jako takový vzpomínkový díl pro ty co se na SW nedívají každý rok o Vánocích a kterým se kvůli jednomu filmu nechce dívat na 797 (ano opravdu sem to spočítala :) ) minutový film. Pro ty co SW vůbec neznají a kteří šli do kina jen proto, aby se konečně dozvěděli z čeho jsou fanoušci tak posr... Pro ty kteří viděli jen staro-novou (nebo novo-starou? sérii I,II,III), protože filmy z minulého století je neberou. Pro tyto lidi si myslím, že to až tak špatný zážitek a film nebyl a já, i když se nepatřím do žádné této kategorie sem vlastně optimistka, která to tak chce vidět, protože jsou to prostě SW. Možná jen... výběr ušopleska do role jednoho ze záporáků není moc šťastný výběr, když si totiž sundal tu podivnost z hlavy, místo bázně sem málem dostala záchvat smíchu. A taky by mě zajímalo kde vyhrabal tu masku Darth Vadera.. to ji jako měl Luke na památku na poličce v obýváku? ()

Zagger 

všechny recenze uživatele

prumer, misty jen kulisa pro brouzdani na netu, hrani miniher, vareni apod. To jsem u sci-fi blockbusteru fakt necekal, ze udrzi mou pozornost mene nez mala pitoma flash minihra. Ani 2 gramy skanku a nostalgie nestacilo. 2,5* ()

vojta... 

všechny recenze uživatele

Návrat do světa Star Wars je paráda a myslím, že by se mi líbil, ať by byl natočený jakkoliv. Tenhle ale navíc baví. A mohl by bavit ještě klidně o hodinu déle. Nové planety, nové vesmírné souboje a přestřelky. Náhled do starých známých prostor (Falcon) i za oponu bývalého Impéria. Prostě super film, na který čekaly miliony fanoušků. A teď ke kritice. Abrams se samozřejmě postavil před nelehký úkol a všechna čest, svou úlohu zvládl. Potenciál ale nevyužil a podle mého se držel zbytečně moc při zdi. Do nové trilogie nevnesl nic nového. Zase zde máme obdobu Hvězdy smrti, 2 sithy a nové talentované adepty na rytíře Jedi (jen tak mimochodem, ti až podezřele často pochází z písečných planet). Je to vlastně Nová naděje v na první pohled novém hábitu. Jenže to je právě to. Abrams mohl přijít s něčím novým, překvapit, šokovat, rozjet další Star Wars šílenství, dát nové trilogii další úchvatný rozměr, ale nic z toho neudělal. Impérium stále využívá stejné lodě, stejnou armádu, vybudovalo stejnou zbraň. Rebelové jsou na tom ještě hůř. Ti si od vítězství na Endoru ani nestihli vyměnit kombinézy, nebo alespoň přešít starý znak. Tohle je neskutečná škoda, čekal jsem, že uvidíme nové stíhačky, nové zbraně, nové vychytávky a ono nic. Další hrůza je Vaderův nástupce. Čekal jsem nějakého charismatického, hrůzu nahánějícího despotu, před kterým se třese celý svět. A taky jsem se nedočkal. Ale dobře, já tohle všechno beru. Byl to první díl, kterým se Abrams chtěl zavděčit všem a hrát na jistotu. Tenhle koncept teď ale rychle opusťte, je potřeba dát předaleké galaxii nový rozměr a na vše staré osvědčené zapomenout. Pevně doufám, že Síla se probouzí byla záměrně slabší než mohla být, aby se na hned na úvod nevytáhla všechna esa z rukávu. ()

Rorschach_SK 

všechny recenze uživatele

"Ja nie som Jedi, ale poznám silu. Prúdi skrz a okolo všetkých živých bytostí. Zavri oči. Cítiš to? Svetlo, vždy tam bolo. Ukáže ti cestu. Ten meč, vezmi si ho." KÚZLO JE SPÄŤ. J.J. Abrams je fanúšik Star Wars, presnejšie starých Star Wars. Cítiť to počas celej epizódy VII, ktorá čerpá zo svojich predchodcov (najmä epizódy IV), čo však nie je ku škode filmu (záleží na vašom prístupe). Nostalgia je prítomná na každom kroku, či už scénami, príbehom alebo slovnými narážkami, pre fanúšika čisté potešenie(detail ako lis na odpad :-)). U mňa až nečakane také, že som počas dvoch dní absolvoval dve premietania - 2D v origináli a 3D s dabingom. 3D je výborné, aj keď bolo dorábané a dabing neurazí, ale osobne som si viac užil originál. Ale aby sme zas neboli až taký nostalgický, máme tu novú generáciu, ktorá sa aj napriek mojím počiatočným pochybnostiam, zhostili svojich úloh výborne - prekvapil najmä Boyega, z ktorého som mal najviac obáv, ale aj taký Driver či Ridley nezaostávajú. Áno aj Driver, na ktorého sa aspoň z môjho pohľadu zniesla až neočakávane veľká kritika. PS: pre fanúšikov Expanded Universe, ktoré malo byť pre účely pokračovania vymazané, potešujúca správa, že Epizóda VII naznačuje, že nie všetko bolo nakoniec vymazané a inšpirácia je viac ako viditeľná, J.J. jednoducho vie, čo je dobré :-) ()

latimerie 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem se bála vykrádačky, ale nakonec to bylo spíše jakési summary předchozích dílů, které působilo důstojně. Předchozím dílům tím byla vzdána čest. Ve vymýšlení zápletky a zničením jádra planety teda mohli být scénáristé trochu nápaditější a Darth Vaderův vnuk si raději neměl sundavat masku (rozhodně bych ho nezařadila k Temné straně – spíš šedivé), ale budiž jim to odpuštěno. Výborná postava Finna. Celé dvě hodiny mě naprosto vtáhly a těším se, co bude dál… So, may the Force be with the next director. ()

Dafkou 

všechny recenze uživatele

Přese všechno - kouzlo je zpět! Nová epizoda přináší nekončící boj dobra se zlem v kulisách světa Hvězdných válek, které svou atmosférou a provedením dokonale navazují na původní trilogii byť poněkud neoriginálním příběhem s ne tak dopilovaným scénářem, jak bych rád. Nové války jsou natočeny vkusně, s citem i dostatečnou energií, žádné „podisneyovštění“ se nekoná, naopak s Prvním řádem se vrací pochmurná atmosféra Imperia. Vyhlížím s napětím nové epizody, které by měly přinést přece jen více novoty než epizoda současná a ve scénáři nespoléhat tolik na vše řešící náhody. Výsledek je otevřený a náležité zhodnocení nových válek bude možné až po zhlédnutí IX. epizody. Více v mém deníčku. ()

Kalor1 

všechny recenze uživatele

Tento film neponúka nič nové... V podstate skoro polovicu času sú to len boje medzi dobrom a zlom v ktorom sa predvádzajú efekty... Tie sú na filme to najlepšie čo môže ponúknuť. Klasické motívy súboja otca a syna ktoré sprevádzajú celý star wars sú aj v tejto časti. Harison Ford drží celý film ako tak nad vodou ale bohužiaľ ostatný herci sú síce sympatiký ale ich herecký výkon za moc nestál. Pobavil ma "súboj sily" keď záporák v maske ukazuje rukou na hrdinku a obaja sa tvária aké je to nárčoné.... malým plusom je uvedomenie sa vojaka impéria avšak nasledovné kiksy a nudné hodiny ma presvedčili že sa jedná o jeden z najhorších SW aké boli spravené. Američania to kukajú lebo je to kult ale ak by sa takýto film natočil pod iným názvom ostal by označený ako odpad a nik by si to nepozrel.... ()

cech.ja 

všechny recenze uživatele

Star Wars len prešli ,,aktualizáciou,, posunul sa čas a prišli nové postavy. Ale stále je to, to staré známe - súboj medzi svetlou a temnou stranou. ()

Gattolino 

všechny recenze uživatele

Tady šlo myslím hlavně o to příliš to nepokazit v očích diváků. A tento cíl byl se ctí splněn. Nikdo určitě nečekal něco, co se bude zcela vymykat předchozímu duchu Starwars. Na rozdíl třeba od Vinnetoua, kde z ruky jiných režisérů než byl Harald Reinl ( a Hugo Fregonese), lezly s prominutím šity, tady se stále pokračuje v úctyhodném tradičním módu. Na logiku se až tak moc nehraje, na nějaké to klišátko moc nehledí, dialogy taky nejsou jak od Lynche. A to je dobře. Trochu drobných srandiček nechybělo (např. Han: "Musíme umístit výbušninu na každý druhý sloup". Žvejkal: "uaaah" Han: "To je taky dobrý nápad". ) Kylo Ren vypadá trochu jak Strachův Lotrando a mluví jako pitomec, ale to je jen drobná pižka. Starší Leia i Luk - perfektní. Že film končí "cliffhangerem jak prase", ani nevadí, dalo se to předvídat. To, co jsem čekal, to jsem i dostal. Povedlo se to. ()

SNAKExxx01 

všechny recenze uživatele

napojenie na známe udalosti je vydarené. S pribúdajúcimi minútami som zisťoval, čo sa dialo v priebehu rokov a nakoniec všetko do seba zapadlo.Herci sú výborni,dej zaujme, ale aj rýchlo ubehne, skratka plnohodnotné pokračovanie.Napriek mála výhradám Abrams natočil špičkový blockbuster. Sila sa prebudila a buďme za to radi...pre mňa rozhodne 5/5 ()

wa_ 

všechny recenze uživatele

Smažte se v pekle vy hejteři! Natočit pokračování Star wars, když víte, že fanoušci budou rozebírat každé zrnko písku na Jakku, je opravdu husarský kousek. A JJ to zvládl opravdu bravurně. Kdyby to bylo originálnější, zas budete nadávat, že už to není co bývalo. Teď zas nadáváte, že je to až moc na jistotu, přes kopírák a bla bla kecy prdy beďary! Jasně, že je tam tisíc špatností. Ale i v původní trilogii je také tisíc špatností! Jen vy si to příliš idealizujete. Za tu příšerně přehnanou komerční reklamní vlnu samotný film nemůže. A co bych vytkl já osobně je temná strana. Když si Kylo Ren sundá masku, je k smíchu. Strach nejde ani z toho hlavního bosse. Je potřeba pořádný záporák, ale ještě budou dva díly, tak se snad poučí. Takových ,,much" je tam více. Ale rád je odpustím. Odcházel jsem uspokojen! Z mé strany skvělé!!!! ()

Matrix44 

všechny recenze uživatele

Veľmi ma potešil a v mojom srdci rozdúchal detskú nostalgiu návrat Harrisona Forda ako Hana Sola a Carrie Fisher ako princezny Leia, ale to bola asi tak všetko. Strašne mi vadil čierna tlama John Boyega a nesypaticky vyznel aj Adam Driver ako Kylo Ren ktorý by sa skôr hodil do role Jockera alebo netopiera. A čo sa týka deja, tak ten sa len veľmi pomaly rozbiehal a pripravoval nás na ďalšie diely Star Warsu. Ten zvyšok zaplácol J.J. Abrams vizuálnymi efektami :( ()

Herrydos 

všechny recenze uživatele

Tak nevím i pro druhé projekci ze mně to nadšení nevyprchalo. To na co sme tak dlouho čekali je zpět v životní formě. Abrams nastartoval novou trilogii pořádným nitrem. A to co je tu novým SW a Abramsovi vyčítáno to že vsází na jistotu já považuji za kladnou vlastnost filmu i režiséra jedná se teprve o první část a i zde sme se malinkých změn dočkali třeba krve ta se v SW moc neobjevovala zde jí trochu máme taky je zde 3D to je taky novinka (nepočítám-li předělanou I. epizodu). U 3D bych se chtěl zastavit jsme nadšen z toho jak je s ním nakládáno žádný lunapark se zde nekoná přátelé opět byl použit jako prostředek k tomu vtáhnou diváky a fanoušky do své milované předaleké galaxie a i podle ohlasů které jsme slyšel od lidí kteří semnou byli na 1. i 2. projekci v IMAXU se to královský podařilo to velké plátno SW sluší. Co se týče příběhu nemám ani zde nějakých výtek jde o důstojné uvedení do děje sice zde se hraje na jistotu a ověřené postupy hlavně ze staré trilogie není to na škodu. Ani k hercům není co vytknout stará garda je zpět a my můžem otírat nostalgické slzičky a nová krev taky ostudu nedělá. Trošku kontroverzní může být jen hlavní záporák Ren který moc jako záporák nevypadá ani se tak moc nechová i když o tom až dětinsky snaží diváka přesvědčit. Pro mě bylo zajímavé sledovat jeho vnitřní boj a ten praví přerod v záporáka jakého si dokážeme představit který asi málo kdo v sále lehce rozdýchal. Pro mě nové SW hrají na jistotu a tahle hra se vyplatila krásně se na ně kouká a je to úžasný pocit zase se vrátit do jedné předaleké galaxie a ani Vy by ste váhat neměli je to úžasná podívaná. ()

Koenigsegg 

všechny recenze uživatele

S hrdostí můžu říct, že tohle byly nejzbytečnější 2 hodiny které sem za celé svátky vánoční promrhal. Jirkovi Lukasů nejspíš došly kačky na žvejkačky tak se mu v hlavě zrodil nápad, že by z úžasné série Star Wars mohl ještě něco vydojit. Tak zavolal Mickey Mousovi, a domluvili se, že to všechno poserou společně. No o ději se bavit nebudu protože ten stál úplně za prd ale spíš to bylo nicneříkající čekání na fousatýho Džedáje kterýmu asi zmrzly hlasivky protože nad tou vodou stál celejch 40 let... To je fuk. Nechce se mi o tom ani víc psát. Sem tak vzteklej, že by létaly nějaký sprostý slova a to nechci. Takže přátelé dobrých filmů. Těch 150kč vezměte a kupte něco pěkného své drahé poovičce. Bude z toho mít radost víc než 2 hodiny a věřte mi, že když to bude blbá flaška vodky a litr džusu tak z toho vytřískáte krásnej 2 hodinovej opilej sex... ()

denk0 

všechny recenze uživatele

J.J. Abrams natočil bezduchý, neoriginálny, scenáristicky katastrofálny remake Lucasovej epizódy IV New Hope s plochými postavami a zabalil to do efektného, žiarivého, akčného obalu na ktorý sa dobre pozerá, ale to je asi tak všetko. Nebudem tu rozoberať všetko zlé s týmto filmom, lebo je toho požehnane aj tak by to nikto nečítal. Pozrite si toto video, je tam zhrnuté všetko potrebné: https://www.youtube.com/watch?v=FNAy7yCMyBw ()

lowprize 

všechny recenze uživatele

Srar wars mam rad, po odchodu z kina jsem mel ale pocit prazdnoty. Nic co bych s manzi probiral, nic nad cim bychom vedli sahodlouhe diskuze. Celkovy dojem dobry, ale to je tak vse. ()

kYbloID 

všechny recenze uživatele

Úvodní trilogii jsem viděl asi v pěti letech, u nás na vesnici v letním kině. Tehdy jsem z ní byl úplně unešený, i když titulky jsem sotva stíhal. Druhá trilogie mě bavila obrovským a nákladným vizuálem a dohromady to krásně dalo parádní podívanou, na kterou se můžu podívat dvakrát do roka. Na pana Abramse jsem byl jako jeho fanoušek velice zvědavý. Pochválit musím krásně udělané kulisy exteriérů, interiérů, lodí i kostýmů, vše vypadá krásně a v mnohém se podobá starým dílům. S občasnými vtípky hlavních postav musí člověk počítat, přece je to film pro každého. Ale ten scénář. Jde na můj vkus moc rychle. Vidím v tom barevný kolotoč, z kterého bude každý druhý rok vyskakovat nějaká nová epizoda. Pokud ale budou takhle dobré a dá to dohromady nějaký celek, tak jsem pro! ()

mfaky 

všechny recenze uživatele

Popravdě, kdybych neviděl předchozích šest dílů...asi se tady budu rozplívat podobně jako někteří jiní "pseudo" fandové. Na druhou stranu, řadím se mezi skalní fanoušky Star Wars a každy jeden díl jsem viděl snad 15x, takže to udělat nechci a nemůžu. Nyní komentář obsahuje spoilery. Ať mi někdo vysvětlí, jak je možné, že Impérium bylo kompletně zničeno, včetně jejich flotily, všichni sithové vybiti a přesto jsou najednou rebelové, kteří dosáhli totálního vítězství v opozici a tak tak, že se někde skrývají. Ať mi někdo vysvětlí, jak je možné že vycvičení jednoho rytíře Jedi, byť sebevíce talentováného, trvá bežně mnoho let (jak jsme mohli vidět v předchozích dílech) a tady nějaká holčička, co v životě nedržela meč v ruce (nepočitám ty dvě vteřiny v tom sklepě) porazí sithského lorda (byť bez dokončeného výcviku) na hlavu a stejně marnej týpek před ní málem. Dále by mě zajímalo, jak je možné, že nějakej uklízeč záchodů zná a popíše celou soustavu smrtící planety a dokonce způsob jak ji zničit. Příprava a plánování na tak závažný útok probíhá v řádu desítek minut. To se nebudu zmiňovat o tom, že přesto, že impériu již před tím ti kluci ušatí rebelanští zničili dvě hvězdy smrti, tak jedinou slabinu celého systému hlídá jeden nebo dva vojáci a v klidu se jim po základně bez povšimnutí promenádují Han Solo s celou svou partou, atd atd, no prostě hnus. Nemluvě o tom, že hlavní záporák mi přijde vážný asi tolik jako Trhač v animáku Želvi Ninja (nevíte proč nosí tu masku?). Dvě hvězdy, pouze za vizuální stránku. Většina scén byla lehce předvídatelná a celá zápletka totálně primitivní. Navíc, nemístný humor ještě více degradoval celý film, tento typ humoru do Hvězdných Válek prostě nepatří. Chápu že pro prachy se dá natočit ledacos, ale tohle je urážka původní série i skalních fanoušků. Cože 77%????? Za tenhle vyblitek? Lidi vy jste normální? Končím s hodnocením filmů na csfd...fuj. ()

Gharr 

všechny recenze uživatele

Star Wars: Síla se probouzí Obecně filmy ze světa Star Wars stojí a na charizmu hlavního padoucha od Darth Vadera přes Imperátora až ke Kylo Renovi. A to je ten hlavní problém, protože místo aby Kylo Ren dštil blesky a škrtil lidi, tak si pouze vylévá vztek na nevinných terminálech a nechává se porazit kde kým. Zkrátka a dobře to nestačí, když je laťka příliš vysoko 4/10. ()

Související novinky

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

John Williams oznámil svůj poslední film

John Williams oznámil svůj poslední film

24.06.2022

Legendární hudební skladatel John Williams (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Mnichov, Zachraňte vojína Ryana) prozradil, že se pomalu ale jistě hodlá odebrat do skladatelského důchodu. Po více… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

17.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Reklama

Reklama