Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele PKD k tomuto seriálu (41)

Star Trek: Hluboký vesmír devět (1993) 

Babylon 5 ve Star Treku, nebo naopak?:-) Upřímně? je to fuk. Je to propracované, od postav až po příběhové (a někdy i dost dlouhé) linie a je tam Ezri a její předchůdkyně. Jsou tam mega kosmické bitvy, vedle kterých vypadá SW, jako chudý příbuzný. Jsou tam díly, ze kterých my TOSkaři chrochtáme blahem. Je tam klasicky STovská konfrontace morálních postojů. Je tam 1.loď UFP s legálním maskovacím zařízením:) Je tam Romulus (po 2.) Je tam sekce 31 (po 1.!) Je tam...ale co, vy to stejně všichni víte:) Co chtít víc? ()

Série 1 (1993) (S01) 

Postupem času a během posl. zhruba 11 let, považuji první 2 série za nejlepší celkově (a krom mě i Peter David;) a to i navzdory tomu, že další sezóny mají takové fláky jako TOS Tribbly či později Ezri , Dominionskou válku nebo enigmatickou Sekci 31, ze které se stala v DSC, banda high tech šaškoidů. Ostatně toto zrání, zejména prvních 2 sérií v zásadě u mě platí i u TNG či STV. ()

Vyslanec (1993) (S01E01) 

,,Vítejte na Bajoru. Už je to dávno, kapitáne. Už jsme se setkali? Ano pane. Během bitvy. Byl jsem na Saratoze u Wolf 359´´. Pro mne, zřejmě absolutní top celého pilotu. Sisko (který by svému protějšku nejraději urval palici) vs. Picard. Ono ostatně elegantní propojení na TNG je lahůdkové a žádoucí. Včetně O´Brienova odchodu z Enterprise, při které nezůstane jedno ST oko, suché.;-) Koncipovati razantní začátek, který nás bez milosti hodí doprostřed oné výše vzpomenuté bitvy (prohrané, jak znalci vědí) jako úvod pilotu, je též výrazný plusový bod, včetně nekompromisního zabití manželky hl.postavy. Na ST dosti temné. Samoz. v době DSC, jen pouhá zívačka. Mě vyjímaje. Nápad s úvodním textem, později zopakován u pilotu k STV. Nedávno jsem si to opět srovnával zkouknutím a stále mi po těch dlouhých letech příjde tento pilot v mnoha stránkách lepší/zajímavější než pilot STV, který ale není kvalitativně o moc níže. Jde tak ve výsledku o subjektivní sympatie. Nábožné mystično aj. mi nevadí. Až na ten pitomý nápad, s tím prudkým světlem alá Sisko a ´´Proroci´´ sáhodlouze a nudně konverzující. A co se týče 2 špeků na závěr, tak vězte, že ta nenápadná skladba, hrající v Quarkové baru se zove Okurky ve Vesmíru:))) (k ověření na zadní str. ost) a my veteráni se můžeme čas od času potěšiti dnes již těžce kultovní O´Brienovou nadávkou díky pův. cz tit.,  Zkurvení Cardassiani. Právě, když jsem to opravil. ;-) Plné 4. ()

Osamělý muž (1993) (S01E03) 

Odo ,,Zabití svého klona, je také zločin´´.  Ibudan měl sice kůůl plán, ale několik věcí prostě nedomyslel a stejně...na pana ´´Neznámý Vzorek´´ si nepříjde. ()

Bez Q (1993) (S01E06) 

,,Picard mě nikdy neuhodil´´. Sisko... ,,asi proto, že nejsem Picard´´. Tohle nemá chybu! ()

Klamné představy (1993) (S01E15) 

Muž z Jiného Místa (já jsem paže a vydávám tento zvuk...) z Twin Peaks, se nám přesunul na DS9, aby zde působil jako Rampelník/Rumplcimprcampr a je opravdu až hrozivý.;-) Plus za druhou Jadzii:) ()

Opuštěný (1993) (S01E16) 

Díly s věčně nadrženou a od TNg již poněkud rozteklou sestrou Kaplanovou z TOS, jsem nikdy moc nemusel. V DS9 tomu není jinak. Aspoň, že Picard (tehdy ještě ne Pikrd) konečně unikl její pozornosti. Teď si to slízne Odo. ;-) ()

Nebezpečný stav (1993) (S01E17) 

Sisko si vyrábí hodiny (funkční) a většina hl. postav pletichaří a jde si po krku. Zvláště v př. O´Briena a Kiry je to osvěžující a docela bžunda, včetně totálně flegmatické Dax, neustále vzpomínající na staré dobré časy... ,,Měla jsi za úkol, vypnout transportéry. Zapoměla jsem´´. :))) Jen škoda, že se nakonec (jak to má býti) vrátili zpět, dík razantnímu vyvětrání hlav.;-) ()

Duet (1993) (S01E18) 

Má to docela slušnou psychologickou sílu. Ostatně, já mám již dávno v oblibě díly, kde se řeší minulost Bajoru vs. Cardassie. ()

V rukou Proroků (1993) (S01E19) 

Tady se už začíná ukazovati, jaká ta budoucí Kai Winn je vlastně svině. Části s problémem školy mě vždy spolehlivě nadzvednou v rámci dramatického účinku. I navzdory tomu, že Keiko jsem nikdy nemusel a nikdy ani nebudu. ()

Návrat domů (1993) (S02E01) 

Tohle v podstatě můžete přeskočiti a jet rovnou na 2. a 3.díl. O nic nepříjdete a navíc, vše důl. máte stejně na zač. dalšího dílu shrnuto. ()

Útok (1993) (S02E03) 

Výborné zakončení této trilogie, kde hraje později v několika tv kingovkách známý, Steven Weber plukovníka Den, ehm pardon...Day.:) ()

Melora (1993) (S02E06) 

Zajímavá postava, která ovšem není (klasický přístup typu ST) dále využívána a která dle knižní série Titan slouží na Rikerově lodi.;-) Což jest ale ve výsledku k ničemu, páč to beztak není nejspíše oficiální.:-/ ()

Nutné zlo (1993) (S02E08) 

Mohlo to býti podobně vytuněné jako Things Past. Ale i tak, jeden z mála vhledů do fascinující a doslova temné éry na stanici před Siskem a spol. ()

Druhý pohled (1993) (S02E09) 

V době sledování/nahrávání z tv Markíza, jeden z velkých favouritů, hl. kvůli lodi třídy Nebula. Dnes již jen pěkná vzpomínka.;-) ()

Hra s ohněm (1994) (S02E13) 

Stále pořád výborná věc se smrtícími Harvestery. Ten omyl Keiko je fakt povedená ironie.;-) ()

Ideální společnost (1994) (S02E15) 

Tu hl. ultra krávu bych rozřezal na kousky! A ti ostatní, pokud by měli aspoň kousek mozku v palicích, by se jí hned po onom odhalení, promptně zbavili, takže ten ´´konec´´ je na palici. Mírně řečeno. V reálu by bylo dávno po ní. ()

Hra na boha (1994) (S02E17) 

Nejni to zlé. Leč mě na tom nejvíce baví Geoffery Blake z Critters 3. ;-)) ()

Krvavá přísaha (1994) (S02E19) 

Je to síla. Vrstvy navíc tomu pak pochopitelně přidává trio legendárních TOS Klingonů. Pro TOSkaře, jako přidaná hodnota, mrazení v částech, kde se mluví o minulosti. ()

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama