Reklama

Reklama

Star Trek: Enterprise

(seriál)
USA, (2001–2005), 68 h 44 min (Minutáž: 42–92 min)

Hrají:

Scott Bakula, John Billingsley, Jolene Blalock, Dominic Keating, Anthony Montgomery, Linda Park, Connor Trinneer, Vaughn Armstrong, Gary Graham (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(97)

Píše se 22. století, což je skoro sto let před tím, než James T. Kirk zaujme své místo v pionýrských dobách prozkoumávání vesmíru. Lidé ještě nemají k dispozici štíty, Federace dosud neexistuje, mezihvězdné transportéry se používají pouze pro přepravu nákladu. Za těchto podmínek se do vesmíru vydává posádka první lodi, jíž velí kapitán Jonathan Archer, prototyp kapitánů hvězdné flotily, kteří teprve přijdou; je statečný, zvídavý, dychtivý a odváží se tam, kam člověk dosud nevkročil. Na rozdíl od ostřílených důstojníků 24. století, které hned tak něco nepřekvapí, posádka ENTERPRISE dává najevo údiv, vzrušení i obavy z podivných věcí, s nimiž se setkává. Hvězdné mapy jsou prozatím většinou prázdné a oni musí prokázat, že jsou připraveni na život v hlubinách vesmíru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (209)

Hyb_rid 

všechny recenze uživatele

První a čtvrtá série naprosto děsivé, druhá průměrná a třetí dobrá. Kdo se podívá jen na tu třetí tak asi udělá nejlíp. edit 2023 Po takřka dvou dekádách znásilňování Star Treku Kurtzmanem a Abramsem mi konečně došlo jak moc se budu muset do smrti Bermanovi a Bragovi omlouvat za mé absolutní nepochopení toho o co se s Enterprise snažili ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Na Novou generaci to nemá, ale snaha ukázat jak to bylo před původní první sérií je příjemná. Enterprise byla první, a ne jako u všech ostatních sérií, JEN nejlepší lodí flotily. Trochu mě vyděsilo ukončení série, které je lehce šílené a cestování časem tu opravdu dlouho nebylo. Pro fanoušky ST naprostá nutnost, ale pro ostatní a už vůbec pro neznalé základů Star treku bych seriál nedoporučoval. Pár odkazů a vcelku příjemný návrat k né tolik akční náplni dílů vsunuje tuto sérii kvalitativně mezi slabý Deep space 9 a nejlepší Novou generaci. ()

Reklama

Const.ex 

všechny recenze uživatele

1. sezóna První díly první řady jsou dost rozporuplné.. a některé až trapné, ale kdo vydrží tak dostane prémii v podobě druhé poloviny této řady. Od dílu 12 (Tichý nepřítel) si už seriál udží jistou laťku, jenž až na malé vyjímky neklesne. Hodnocení: 60% ____2. sezóna V druhé řadě seriálu není snad ani jediný díl, který by vadil.. skok kupředu. Hodnocení: 70% ____3. sezóna Po první a druhé řadě přichází opravdu plnohodnotný Star Trek. Téměř všechny díly byly skvělé a jako celek měla 3. sezóna poutavou atmosféru. Hodnocení: 85% ____4. sezóna Hodnocení: 80% ()

Plangi 

všechny recenze uživatele

Enterprise je spolu s Voyagerem bezesporu to nejlepší ze Star Trek seriálového universa, a to nejen díky dost dobré úrovni triků. V provopočátku mi posádka ne až tak sedla (Tripa nerozdýchám asi nikdy), ale postupem času jsem se s nimi sžil a stali se vedle té Kirkovy mí nejoblíbenější, hlavně tím, jak jsou postavy prokresleny. I jim samotným to kvůli charakterové rozdílnosti zpočátku trochu drhlo. Co se týče seriálu samotného, první dvě sezóny nejsou nic nového pod sluncem. Ten pravý nářez začíná s ucelenou sérií no.3 a výborné tempo vydrží až do bohužel předčasného utnutí seriálu v závěru 4. série. Zajímavé je množství akčních dílů, kterých je v ENT požehnaně, doba před založením Spojené federace planet k množství konfliktů přímo vybízí. Co mi ale vadilo, to bylo dost přestřelené cestování časem - dvojdíl Stormfront byl už fakt trochu moc. Archer by si filmík opravdu zasloužil, ale toho se stěží dočkáme...aspoň Porthosovi se dostalo zmínky v novém filmu Star Trek J. J. Abramse:-) ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Zvláštní jev, tahle Enterprise - postavy nic moc, ne zrovna oscaroví herci (jestli mě dobře chápete), dřevěné dialogy (i na poměrně nenáročný standard Star Treku), podprůměrný scénář a stejná režie. Ano, je to béčko jako vyšité a navíc ustrnulé v minulosti, jako by se od dob kapitána Kirka nic nezměnilo, jak ve způsobu televizní narace, tak v žánru sci-fi jako celku. Ale je to pořád Star Trek, který rozehřívá klukovský (a holčičí asi taky, co já vim) sen o dobývání vesmíru a potkávání mimozemšťanů (jejichž, pravda, jediný rozdíl oproti lidem většinou spočívá v počtu a tvaru nejrůznějších boulí na tváři). Enterprise sice tento potenciál využila asi jen tak do poloviny, ale to pořád stačilo k tomu, abych se v prvních dvou sezónách alespoň vyloženě nenudil. Konec druhé sezóny znamená přeřazení ze dvojky rovnou na pětku a ve třetí sezóně začíná ta pravá jízda. Tady totiž autoři Enterprise úspěšně shrnuli to nejlepší z Voyageru (bloudění v cizí a nebezpečné části vesmíru), DS9 (epický boj proti hrozivému protivníkovi) a Nové generace (dospělost, hloubka, morální dilemata). Pokud třetí sezónu shlédnete najednou, mockrát při tom zřejmě nevydechnete. Čtyřka už je jen dojezd, narychlo utnutá nepříliš povedeným zavírákem (aspoň ale znovu vidíme oblíbené hrdiny z Nové generace). Takže jako obvykle - pro fandy ST povinnost, pro fandy sci-fi doporučuju "prolistovat" první dvě a čtvrtou sezónu a zaměřit se na třetí. 65%. ()

Galerie (642)

Zajímavosti (36)

  • V pilotním díle se v rámci návaznosti na předchozí série, jak je v seriálech ze Star Trek univerza zvykem, krátce objevuje James Cromwell coby vynálezce warp pohonu Zefram Cochrane z filmu Star Trek VII: První kontakt (1996), přestože jen na obrazovce v historickém holoprogramu. (mirliflore)
  • Vesmírná loď Enterprise-D, známá zejména ze seriálu: Star Trek: The Next Generation (od r. 1987) a z filmu Star Trek VII: Generations (1994), se po 10 letech znovu objeví na obrazovce v seriálu Star Trek Enterprise. Můžeme si ji vychutnat v závěrečné epizodě čtvrté série (a celého seriálu) "These are The Voyages..." (Honzíno)
  • Svým způsobem je Enterprise jediná hraná série ze Star Trek univerza, na jejímž režírování se nepodílel nikdo z jejich hlavních herců. V původním seriálu z roku 1966 sice nikdo z herců také nerežíroval žádný díl, ale William Shatner (Kirk) a Leonard Nimoy (Spock) režírovali některé z navazujících filmů s původní posádkou. Na natáčení se nicméně podílelo mnoho herců z předchozích Star Trek seriálů. Z Nové generace to byl LeVar Burton (Geordi LaForge - 9 epizod) a Michael Dorn (Worf - 1 epizoda), Z Voyageru to byla Roxann Dawson (B'Elanna Torres - 10 epizod) a Robert Duncan McNeill (Tom Paris - 4 epizody). (mirliflore)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama