Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (971)

leila22 

všechny recenze uživatele

Kvôli tomuto máme Toma Hanksa skoro všetci v rebríčku Top 10. Lebo dokáže vyše dvojhodinový film, v ktorom hrá prakticky po celý čas len on sám urobiť aj napriek všetkému zaujímavým, napínavým a emočným. Myslím, že počas tohto filmu sa každý zamýšľal nad tým ako by si sám poradil na opustenom ostrove a či by bol aspoň z polovice tak úspešný ako bol Chuck. Ďalšie otázky sa vynoria po jeho návrate do civilizácie, pretože aj keď bol dlhý čas preč, jeho predošlý svet sa nezastavil a veľa vecí sa vyvinulo..určitým smerom. Každopádne, ja som sa nenudila, aj keď uznávam, že to bolo najmä zásluhou Hanksa a jeho kamoša Wilsona. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Působivě natočené. Vtáhlo mě to k sobě na plátno, přímo na ten ostrov. Tom Hanks v úsporném civilním projevu velice přesvědčivý. Dojemný výlet do psychologie beznadějně osamoceného člověka při stvoření pana Wilsona. A mimo jiné i dobrá škola ve „thinking out of the box“. Například: k čemu mi, do prdele, tady v tropech asi tak můžou být brusle?! ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Četl jsem pár skutečně kritizujících recenzí než jsem měl příležitost podívat se sám: snímek nemá jen dobrý příběh, který vás určitě donutí představit si, co by jste v takové situaci sami dělali, ale dává také příležitost důkladně se seznámit s hlavním charakterem a s vývojem jeho postavy. Btw je zde k vidění nejrealističtější pád letadla, který jsem kdy viděl. Vaše uši příliš zabrat nedostanou, (je logické, že tu není mnoho dialogů když je příběh o jednom místě s jedním člověkem široko daleko...), film se naopak zaměřuje na herecký um Toma Hankse, který odvedl ohromnou práci!!! Žádný jiný film roku 2000 - snad krom Gladiátora - mne nepřiměl k přemýšlení po opuštění kina. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Zatímco Defoeův Robinson byl především o lidském boji s přírodou a tak trochu o tom, že člověk ji má ovládat a opanovat, tady se podařilo celkem vkusně ukázat robinsonství jako boj člověka se sebou samým, i když ten prvotní smysl rozhodně nezmizel. Tom Hanks rozhodně není můj oblíbený herec, ale za to, že mě dokázal udržet takovou dobu, vlastně úplně sám, u obrazovky, si trochu toho respektu zaslouží. Bohužel ten obal je pochopitelně o úroveň níž, a proto jsem asi udělal dobře, že jsem Trosečníka půl hodiny před koncem přepnul a ušetřil se tak typicky americky nechutné happy-omáčky. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Tak teď ti něco řeknu! Radši se vydám na pospas oceánu, než abych chcípnul na tomhle podělaným ostrově a jenom po zbytek života žvanil s pitomým, kulatým balonem!..... Aj napriek pomalému tempu nesmierne zaujímavo natočené a aj keď tu už bolo podobných filmov neúrekom, žiadny z nich doteraz nemal Toma Hanksa. Je jednoducho herecký kráľ. Utiahnuť film úplne sám nedokáže len tak hocikto. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (67)

  • Súradnice ostrova, na ktorom prebiehalo filmovanie. Google Earth: 17°36'35.02"S 177° 2'1.29"E. (Darth Maul)
  • Když se Chuck (Tom Hanks) snaží rozdělat oheň, klacek, který drží v ruce, mu ujede a Chuck si ošklivě zraní ruku (čas 01:05:02). Situace ho tak štve, že v následném afektu hází věcmi kolem sebe a křičí. Následuje záběr, jak si Chuck ruku ošetří a obváže. Až do času 01:09:01 má Chuck ruku obvázanou. O chvíli později, když se mu podaří oheň rozdělat, tak při radostném vyvádění kolem ohniště není známka po zranění (01:09:19), což je trochu divné, vzhledem k tomu, že se vše odehrálo během jediného dne. (Patrik256)
  • Scéna, ve které mluví Chuck (Tom Hanks) se Stanem (Nick Searcy) u krbu, byla natočena na jeden záběr, kamerou pohybující se pomalu okolo nich. Záběr trvá téměř 4 minuty. (don corleone)

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama