Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1962 se prezident Charles de Gaulle stal pro mnohé Francouze zrádcem, když dal Alžíru nezávislost. Extremisté, většinou příslušníci armády, vytvořili ilegální organizaci a rozhodli se de Gaulla zabít. Když první pokus nevyšel, najali si nájemného vraha, který si řekl o půl milionu dolarů a zvolil si krycí jméno Šakal. Aby získali potřebnou částku, museli vyloupit několik bank. To vzbudilo pozornost tajné služby, která se pouští do pátrání. Zadrželi kurýra extremistů a mučením z něj dostali jediné jméno ? Šakal. Ten za sebou důkladně zametá stopy. Komisař kriminální policie Claude Lebel, který byl pověřen pátráním, se pomalu a za naprostého utajení dostává záhadnému atentátníkovi na stopu. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (402)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Pomalu vyprávěný příběh o přípravě jednoho neobyčejného atentátu, který se soustředí především na hlavní postavy celého dění. Mám rád staré kriminálky z britské či francouzské školy a Den Šakala patří k těm nejzajímavějším, které jsem zatím viděl a i když se trošku vleče, tak se rozhodně je na co dívat. O to víc se teď těším na Eastwoodův chystaný snímek Americký sniper, ale ještě předtím si dám remake s Brucem Willisem (Šakal, 1997). ()

Terva 

všechny recenze uživatele

OAS - Organizace tajné armády. Natočeno podle stejnojmenné knihy, kterou napsal Frederick Forsyth. Je jen jediná možnost - muž, cizinec, kterého ve Francii nikdo nezná. Kód : Šakal. Dříve než tento snímek, jsem viděl americké remake s Brucem Willisem,. Jsem tedy hodně ovlivněn tímto snímkem, který se mi velice líbil. Ta americká verze se mi zdá akčnější, plynulejší, napínavější a hudebně lepší než tento původní film. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Filmový kousek z dob, kdy rozhodující byla kvalita scénáře a režiséra a nikoliv rozpočet a množství použitých digitálních triků. Chladně a s odstupem, téměř dokumentárním stylem natočené kriminální drama přípravy a uskutečnění jednoho atentátu, které vychází ze skutečných událostí. Konec konců uskutečněný atentát na francouzského prezidenta de Gaullea je v Zinnemannově snímku na začátku zmíněn. Organizace tajné armády si tehdy skutečně najala dalšího zabijáka, ale kvůli policejním zátahům už k atentátu nedošlo. Forsyth si zajímavým způsobem pohrává s těmito motivy a jeho knížka patří k tomu nejlepšímu, co v daném žánru vzniklo. Film knize nedělá ostudu, byť jde pochopitelně o jiné médium, takže příběh je trochu zjednodušen. Nájemnému zabijákovi stačí k provedení zločinu jen puška s dobrou optikou a anonymita velkoměsta. Nepotřebuje složitou konspiraci, ničivé zbraně a šílené scénáristické zvraty jako jeho ubohoučký remake. Velmi dobrý výkon Edwarda Foxe v hlavní roli a profesionální režie. Celkový dojem: 85 %. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Závěr filmu mě vyloženě zklamal. Náš Šakal to měl tak krásně promyšlené, že mu snad ani nešlo nefandit. Film se mi líbil. Podobně napínavé kriminální drama bych asi v dnešní době hledal jen velmi těžko a pravděpodobně bych ho nenašel. Samotné akční momentky jsou samozřejmě pousmání hodné. Nicméně příběh je svižný a má úžasné tempo. Typický 3* film. Více bych v něm skutečně nehledal. A nerad bych zapomněl na toho odporného mrože hlavního detektiva. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Frederick Forsyth je modlou v oblasti špionážních románů, a Den Pro Šakala (trochu nepochopitelný český název knihy, originál skutečně je Day Of The Jackal neboli Den Šakala) je podle mě jeho nejlepším dílem. Mistrovské vykreslení psychiky Šakala, muže bez identity a možná i bez emocí. Edward Fox zde ztvárnil svoji životní roli, byl a dodnes je nezapomenutelný, stejně jako Šakalova unikátní zbraň. Ale bylo by chybou nezmínit se o Šakalově pronásledovateli Claudeu Lebelovi alias Michaelu Lonsdaleovi, který se své "vedlejší role" chopil neméně skvěle. Šakal je thrillerem vpravdě nestárnoucím a ode mě nikdy nedostane míň než 90%. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (27)

  • Film Šakal sa natáčal vo francúzskych mestách Menton, Nice a Tourtour. Natáčalo sa aj v Taliansku, Rakúsku a Anglicku. (dyfur)
  • Po uvedení filmu do kin – dva roky po vydání románu „Den pro Šakala“ – byly londýnské archivní a pasové úřady přinuceny k tomu, aby se zpřísnila opatření proti možnosti přisvojit si identitu mrtvé osoby, což do té doby nebylo nic složitého. (mahler)
  • Do role Šakala (Edward Fox) byl zvažován i Roger Moore. Fred Zinnemann ho odmítl z důvodu, že jednak byl příliš známý ze seriálu The Saint (1962 - 1969), a navíc byl příliš vysoký. Režisérova představa byl malý nenápadný muž, který dokáže snadno splynout s davem. (mahler)

Související novinky

Den Šakala se dočká seriálové verze

Den Šakala se dočká seriálové verze

05.11.2022

Klasický detektivně-špionážní román Den pro Šakala z roku 1971 od spisovatele Fredericka Forsytha (Krycí název Oděsa), inspirovaný skutečnými událostmi a popisující neúprosný hon na chladnokrevného… (více)

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Reklama

Reklama