Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studená válka je možná u svého konce, ale nové světové pořádky dávají vzniknout skupině tajných nájemných žoldáků zaměstnaných lákavou nabídkou. Tito lidé, známí jako Ronin, se setkávají ve Francii u tajemného klienta kvůli zdánlivě rutinní práci - krádeži aktovky. Jednoduchá mise se ale stane velmi nebezpečnou, když i ostatní organizace z podsvětí začnou usilovat o stejný cíl..., a aby skupina Ronin mohla zdárně dokončit svou práci, musí udělat něco, co dosud bylo jejím členům cizí...začít si důvěřovat! (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (497)

akisha 

všechny recenze uživatele

Akční film starý školy s excelentním obsazením a skvělou hudbou. Trochu zmatenější scénář, kdy někdy nevíme kdo je s kým a o co komu jde je bohatě vynahrazenej akcí a solid výkony všech hlavních herců. De Nirovi a Renovi role padly jako ulitý, to samé se dá říct i ke slizkýmu Skarsgärdovi. Je prima vidět tam i Jana Třísku, ač jeho výstup zabral kolem dvou minut. Jenom by mě doopravdy zajímalo, co bylo sakra v tom kufříku! ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

"Ve feudálním Japonsku byla třída bojovníků - Samurajů - vázána přísahou chránit své pány i za cenu vlastního života. Samuraj, jehož pán byl zabit, upadl do veliké hanby. Byl pak nucen toulat se zemí a hledat obživu jako žoldák najatý bandity. Bojovník, který ztratil pána, už nebyl považován za Samuraje. Byl znám pod jiným jménem. Říkalo se mu Ronin." Temnou ulicí Paříže projíždí auto, ve kterém sedí Sean Bean, Robert De Niro, Jean Reno a Stellan Skarsgård. Hvězdné obsazení, které by většinu průměrných režisérů svádělo shodit film někam na hranici laciné, zato box-officově úspěšné kriminálky, pod vedením Johna Frankenheimera předvádí něco úžasného. Něco, co tu dlouho nebylo, a patří do staré evropské noir školy. Pomocí svých čtyř herců ukazuje příběhy několika mužů, kteří opustili svá dosavadní zaměstnání, aby s vidinou peněz či změny života nastoupili na cestu smrti. Pronásledujíc muže, o kterých nic neví, kvůli kufříku, jehož obsah jim není znám ani o trochu lépe. Ztracejíc se v ději událostí občas stejně jako divák, hledajíc nenalezitelné, přemýšlejíc nad každým dalším krokem. "Jak jsi věděl, že je to past?" "Kdykoliv začneš pochybovat, není o tom pochyb. První věc, kterou tě naučí." "Kdo tě učil?" "Nepamatuju si. Druhá věc, kterou tě naučí." Ronin disponuje mnoha klady. Jednou z nejlepších automobilových honiček, jaká kdy byla natočená. Krásnými pařížskými exteriéry a jazykem, který plynule přechází z francouzštiny do angličtiny. Lehce mysterií opředeným scénářem (u mě to umocnil ještě fakt, že francouzsky neumím a film jsem sledovala bez titulků) a nádhernou kamerou. A hlavně nejlepší krimi atmosférou, jakou jsem viděla v posledním roce, snad jen Nelítostný souboj se jí dokáže vyrovnat. "Žádné otázky. Žádné odpovědi. Tak to mezi námi chodí. Smíříš se s tím a život jde dál. Možná je to lekce číslo tři." ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Akční krimithriller ze staré školy, v němž je pečlivé budování atmosféry dlouhými bezeslovnými scénami, svědčícími o dokonalém ovládnutí mizanscény, přinejmenším stejně důležité jako následná akce (stejně jako u Hitchcocka přitom vůbec nevadí, že o objektech, které ono napětí generují, zde konkrétně o kufříku, nezvíme v zásadě nic podstatného). Ta rovněž po evropsku sází více na realismus a práci s prostorem než na rychlé střihy. Automobilové honičky patřily minimálně do druhého Bournea k tomu nejlepšímu od Francouzské spojky. Frankenheimer neodbývá ani psychologické prokreslení postav, takže nesledujeme jenom ploché figurky, jak bývá u heist movies časté. V druhém plánu Ronin funguje jako melancholické zamyšlení nad údělem novodobých samurajů, kteří jsou pouhými pěšáky v neprůhledných hrád jejich pánů, čím je také opodstatněné výrazné zvolnění tempa v druhé polovině filmu. Ronina po druhém zhlédnutí řadím mezi cinefilní slasti, jejichž výskyt v současné kinematografii je kromobyčejně vzácný - film velmi zábavný, velmi chytrý, řemeslně precizní. 85% Zajímavé komentáře: Isherwood, tron, Adman, Indy ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Výborný akční krimi se skvělým hereckým obsazením, už jenom přítomnost takových hereckých es jako je Robert De Niro, Jean Reno a nebo Jan Tříska, který je tady sice jen na chviličku než mu vystřelí mozek na sklo u auta, ale přeci tam je na tu chvilku a to potěší, tak musí donutit se na to aspoň jednou kouknout a ještě když jsou výborný i ve svý roli, tak je skvělej film zaručenej. Tohle sice neni nic výjmečnýho, ale svým na tyhle filmy netypickým dějem zaujme a udrží pozornost až dokonce, někdy si sice musel Frankenheimer vypomoct akcí, ale ani tam stařící jako je De Niro s Renem nezaváhali a poradili si bez větších problémů a i když je to zpracovaný tak, aby to vypadalo jako nějaká stará kriminálka, tak i ta akce je nadprůměrná a spolu s dobrou hudbou je zábavná a svižná. Jediný co mi trošku vadilo bylo protahování ke konci a to i přesto, že to má jenom dvě hodiny. Myslim si, že by to nějaký to zkrácení určitě sneslo, ale nějak zvlášť to nevadí a dá se u toho příjemě strávit večer ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Ronin je dobrý příklad toho jak moc může být pouhý akční film dobrý, když je podepřen skvělými hereckými výkony. Takové role, jakou ztvárnili De Niro, Bean nebo Skarsgard, musí být pro každého herce lahůdkou. Výhodou je také nekomplikovaný příběh ve stylu méně je někdy více. Jediné co mi uniklo je, proč se vůbec film jmenoval Ronin. Historka o samurajích je sice zajímavá, ale z hlavních postav jejich osud nikdo nesdílel a tak to nechápu. Kdo měl tedy být ten Ronin? ()

Galerie (59)

Zajímavosti (29)

  • Jeden z kaskadérů byl bývalým řidičem formule 1 - Jean-Pierre Jarier. (Chatterer)
  • Zrcadlovka, kterou lstí, inkognito fotografují kufr, je Leica R6.2. (Jirka85)
  • Scéna, kdy je Samovi (Robert De Niro) vytažena kulka a říká, že kulka prošla vestou, protože byla potažená teflonem, měla v USA dopad na obchod s těmito náboji. Kulky potažené teflonem dostaly reputaci "zabijáků policajtů" a byly proto dočasně staženy z prodeje. Teflonem jsou náboje potahovány proto, aby docházelo k menšímu opotřebování hlavně zbraně. (Caaslav)

Související novinky

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Keanu Reeves trénuje na samuraje

Keanu Reeves trénuje na samuraje

20.11.2009

O filmu 47 Ronin už jsme kdysi dávno psali, ale pak bylo ticho a vypadalo to na jeden z projektů, které se nakonec nedočkají realizace. Zdá se však, že to studio Universal s napůl legendárním, napůl… (více)

Samuraj Keanu

Samuraj Keanu

10.12.2008

Marketingová kampaň k remaku scifárny Den, kdy se zastavila Země stojí především na konceptu „zdůrazněme divákům, že hlavní roli hraje kdysi tak hvězdný a milovaný Keanu Reeves“. Na internetu to… (více)

Reklama

Reklama