Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (713)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Zajíjmavý film. Tak předně, nemám rád Deppa. Ale musím uznat, že tahle role mu opravdu sedla. Nevím, nemám s čím srovnávat, poněvadž pravého Edwarda D.Wooda, Jr. neznám a neměl jsem čest s žádným jeho filmem (a ani možná radši nechci ;-)) Ano, člověka musí chytnout za srdíčko ten neuvěřitelný zápal našeho hlavního hrdiny, všude tam, kde nestačí s talentem, doplňuje svým nadšením. Musím říct, že to natáčení jeho filmů mě docela dostalo (a taky mě pobavilo, ikdyž to bylo vlastně docela smutné, absolutní amatérství; příkladem za všechny souboj Lugosiho s chobotnicí). Navíc Martin Landau podle mě výborně ztvárnil postavu zašlé hvězdy, která by ráda zažila comeback (nevím, jestli je to přímo na oskara, ale ocenění si to určitě zaslouží). Možná kdybych věděl o pravém Woodovi něco víc, hodnotil bych plným počtem. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Co na tom, že Ed neměl ani špetku filmařského talentu - pokud byl ve skutečnosti jenom z poloviny takový nadšenec a dobrák jak ho zahrál Johnny Depp, musí mu prostě každý fandit. Asi tak, jak mu fandil i Tim Burton, protože jinak by o něm nemohl natočit dílo tak kouzelně nadšené (Woodův entuziasmus do natáčení a hledání financí nezná mezí), dekadentní, hrůzostrašné (mechanická chobotnice požírající Bélu Lugosiho, ovšem za absence motoru k pohybu chapadly), ale i romantické ("Víš, ještě jsem to žádné dívce na první schůzce neřekl, ale nechci, abys mě kvůli tomu opustila později - rád nosím ženské šaty" "Jsi teplej?" "Ne" "OK" "OK?" "OK" ":-)"). Popravdě řečeno - docela jsem dostala chuť si některý z Woodových filmů opatřit a podívat se, jaké vlastně jsou Glen or Glenda nebo Plan 9 From Outer Space ve skutečnosti. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Ed Wood nie je dokonalý. V poslednej štvrtine mu mierne dochádzajú baterky. Ale aj tak - pocity, ktoré vo mne vyvoláva každá spomienka naň, podnietená hlavne počúvaním roztomilého soundtracku, predstavujú zážeh tej najväčšej filmovo-fanúšikovskej nadšeneckej iskry. Tým, čím je pre Spielberga Schindler's List, je pre Tima Burtona Ed Wood. A pre mňa - fanúšika aj veľmi zlých filmov - je nakrásnejším vzdaním holdu filmárčine. Každou postavou, každým úšklebkom Johnnyho Deppa, každou kúzelnou a zároveň komickou scénou, ktorú Burton servíruje ako na horskej dráhe. It's a treasure! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Nejhorší film všech dob? Ten příští bude lepší“ Burton udělal pro Wooda přinejmenším tolik, co Wood pro nošení růžových angorových svetrů. Oběma patří má hluboká poklona za nakažlivý entuziasmus. Dostal jsem chuť obvolat příbuzné, vystřihnout z kartonu dekorace, nasprejovat nějaké staré talíře a začít točit. 90% Zajímavé komentáře: POMO, Galadriel, MIMIC, A.Kesher, joker2 ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Edík by se neměl posuzovat podle standartních měřítek, které používáme při porovnávání režisérů. Byl to magor s neskutečným zápalem pro věc. Bylo mu jedno jestli film je a nebo není cool, chtěl být součástí toho dementního kolotoče jménem Hollywood a i když se nezapsal do těchto análů zrovna přívětivě, prostě tam je a basta.A tenhle film by se mu rozhodně líbil a co já vím, třeba by si i uvědomil, že byl přeci jen trochu moc.__ Skok Burtona od bizarnostem k životopisu bylo jako posadit dítě z motorky na solární pohon na opravdickýho Harleye, kterému navíc nefachčí brzdy. Šokantní rozhodně! Špatné ne! Když se v době obsazování rolí dostal na přední plátky novin Johnny Depp s tím, že on bude ten nejhorší režisér všech dob, musela se zákonitě zvednout mexická vlna na všech kontinentech. Je to borec a v roli Eda mi silně připomínal jednoho mého učitele (teď myslím svým ekcentrickým vystupováním a tak...). Kdo ale září jako atomový hřib nad prosluněnou oblohou je Martin Landou, jehož Bela Lugosi je zahrán úctyhodným způsobem ("On je ještě naživu?"). Ke konci už film trochu sjíždí hrany, přesto se ale jedná o jeden z nejlepších životopisných filmů všech dob. A chlupatý svetry zase přídou do módy, to vám říkám :D ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Ak budete snímku pozerať v originálnom znení, na premiére filmu Nevěsta monstra (1955) môžete počuť, ako na Lugosiho (Martin Landau) niekto zakričí "Mr. Landau!” (classic)
  • Natočení filmu černobíle bylo paradoxně dražší, než kdyby se film natáčel barevně. (slavo_held)
  • Martin Landau získal za roli Bely Lugosiho Oscara. Šlo o prvního Oscara, který byl udělen herci za roli jiného herce. Lugosiho syn, Bela Lugosi Jr., měl k filmové podobě svého otce výhrady. Podle něj byl jeho otec noblesní muž, který nikdy nepoužíval sprostá slova. To potvrdili i další lidé, kteří ho znali. (don corleone)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama