Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Byla silnější než on. Láska, jež se pojmenovat netroufá… Dramatik, spisovatel, básník, estét, čelný představitel dekadence a l’art pour l’artismu. Tím vším byl Oscar Wilde, jenž bývá také někdy označován za prvního skutečně moderního muže v historii. Jeho krátký život (1854–1900) byl naplněn tolika událostmi a dramatickými zvraty, že by vydaly na několik jiných. A především byl naplněn láskou. Láskou, jež se pojmenovat netroufá, láskou, kterou tehdejší společnost neuznávala, která ji šokovala a pobuřovala. Oscar Wilde však věděl, že „kam člověka osud vede, tam musí jít“ a že „ať je nám dáno cokoli, musíme to naplnit, jinak by náš život byl jen samé ponížení.“ A on nechtěl, nemohl žít v ponížení. Proto se dokázal postavit celé společnosti, proto byl ochoten zaplatit i cenu nejvyšší… Snímek režiséra Briana Gilberta (mj. tvůrce dalšího pozoruhodného životopisného filmu „Tom a Viv“ o básníku T. S. Eliotovi) je již třetím filmem, věnovaným Wildeovi. V r. 1960 byly natočeny filmy Oscar Wilde s Robertem Morleym a Soudní procesy Oscara Wildea s Peterem Finchem v hlavní roli. V této nejnovější britské verzi se s postavou Oscara Wildea pozoruhodným způsobem vypořádal Stephen Fry, který za ni získal několik mezinárodních cen (mj. byl nominován na Zlatý glóbus). (Česká televize)

(více)

Recenze (88)

Marze 

všechny recenze uživatele

Film kombinuje portrét spisovatele , jeho dílo a zkoumání jeho emocí a uměleckých myšlenek. Stephen Fry se na roli hodí. ()

giblma 

všechny recenze uživatele

Film o jednom z mých nejoblíbenějších spisovatelů (jeho cynické aforismy jsou kouzelné) je nadprůměrný životopisák. Na střetu osobnosti génia a netolerantní společnosti se toho dá hodně zkazit, ale nejen díky místu vzniku z filmu neodkapává patos a i samotné propojení dějové linky s Wildovou pohádkou se mi líbí. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Scénář : Julian Mitchell. Hudba : William S. Gilbert. Životopisy moc nemusím, ale tento byl docela zajímavý. 60 % ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Keď tak čítam tunajšie komentáre, vidím, že niekomu možno postačilo, že tvorcovia filmu "neuhli kamerou" pred homosexuálnymi scénami, mne to ale rozhodne nestačilo. "Uhli" totiž pred ozajstnou drámou Wildeovho života a len sa tak frivolne zviezli na "atraktivite" témy. Hovoriť otvorene o tejto stránke umelcovej osobnosti nie je nijakým hrdinstvom ani zásluhou. Scéna zo súdnej siene našťastie podtrhla jeden dôležitý moment: Wildeova mravná "zvrátenosť" tu totiž zafungovala iba ako zástupný symbol odvekej bariéry medzi "normálnym" meštiackym svetom a "nenormálnym a nemorálnym" svetom umelcov. Ak si ale človek po tomto neškodnom filme znovu prečíta napríklad Oscarovu trpkú epištolárnu spoveď menom "Epistola in carcere et vinculis" - vyškerí sa naň ozajstná, do krvi rozdrásaná a mokvajúca rana z jedného vzťahu - samozrejme, vzťahu medzi Osacrom a Bosiem. Vzťahu medzi odovzdaným, chápavým, citlivým a preto zraniteľným mužom a jeho opakom, egoistickým, neurotickým a výpočítavým frackom, ktorý spôsobil smrť slávneho spisovateľa omnoho skôr, než mu k nej dopomohlo fyzické vyčerpanie a trvalo poškodené zdravie z dvojročných nútených prác. Wilde s obľubou vravieval, že do svojich diel vkladal iba svoj talent, zatiaľčo svojho génia vložil do svojho života. Ak by sa chcel v budúcnosti nejaký filmár opäť zmocniť témy Wilde, možno by do svojho diela nemusel vložiť svojho génia, ale talent, ten by som poprosil vyžmýkať do poslednej kvapky. P. S. Stephen Fry, akokoľvek mu vlastne režisér nedal veľa príležitostí ukázať aj čosi viac, než len masku dekadentného pôžitkára s vlhkým pohľadom, sa predsa len narodil práve pre túto úlohu, to teda fakt. ()

Skrk 

všechny recenze uživatele

Miluju Oscara Wildea a jeho knihy popřípadě divadelní hry. Tento jeho biografický snímek mne ohromil. Na druhou stranu mě, ale celkem zamrzelo, že zde dali minimum z jeho spisovatelského života a zaměřili se na jeho milostný vztah "Oscar a Bosie". (a předtím na pár "jeho" chlapců) Stephen Fry exceloval ->podoba Wildea tu byla, dokonce jsem to věřil i Jude Lawovi, který se tak vžil do role homosexuálního Bosieho, až to trochu děsilo. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Vcelku slabota....celé se to prvoplánově točí jenom kolem wildových homosexuálních vztahů...Fry se vícenež snaží ale jeho postava tu nedostává moc prostoru pro pořádné vyjádření sebe sama...Lawův výkon mi příjde jako účelová reklama sama na sebe(podívejte-ukázal jsem prdel,dokázal jsem políbit chlapa,byl jsem moooc emoční =jsem dobrý herec)...Celé to tak něják zběsile skáče v čase......Má to pár dobrých momentů ,díky kterým film úplně nezatratím ale není to žádná sláva......škoda,že se zfilmování Wildova života nechytil někdo zaujatý,schopný a zodpovědný-nevylezla by z toho jen levná teploušká povídačka. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Osobnost a kontroverzní život Oscara Wildea jsou jistě vděčným námětem pro film, bohužel zde tvůrci utápí slibné téma v nevzrušivé šedi bez špetky originality, které snímek staví do dlouhé řady podobných, průměrných životopisných počinů. Nedostatek invence zamrzí o to více, oč kvalitnější se tu sešlo herecké seskupení v čele s Jude Lawem a především s vynikajícím Stephenem Frayem. Jeho obsazení je velmi logické, skutečně stěží si dovedu představit herce, který by měl k charakteru slavného dramatika tak blízko. Nemyslím tím jen stejnou sexuální orientaci, ale i podobnou auru duchaplnosti a inteligence v kulturních kruzích své doby. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Několikrát jsem si říkal, že Fry je reinkarnovaný Wilde, a vida - ono se ukázalo, že Stephen si střihl roli Oscara v biografickém snímku. Sehnal jsem, zhlédl jsem, nelitoval jsem. Dostal jsem všechno, co jsem čekal - solidní řemeslo a hudbu, tunu informací, skvělé herecké výkony (Fry, Wilkinson). Možná by neškodilo zkrátit stopáž o 20-30 minut, ale co... Je jen jedna věc, která je horší než příliš dlouhý biografický film - a to příliš krátký biografický film. Pchá. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Slušně zahrané a poctivě natočené, ale zároveň sterilní, nepřekvapivé a většinu času nudné. Horší verze Úplného zatmění, které popisuje život Rembauda a jeho bouřlivý vztah s Verlainem. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

3* Životopisný snímek o Oscaru Wildemu je kvalitně natočený a zahraný a prozrazuje o něm, že byl sice skvělý literát, ale v osobním životě byl přelétavý a jaké měl naivní představy o tom, že by mohla být tehdejší společnost tolerantní k jiným sexuálním menšinám. Hlavní herečtí představitelé své role zvládli přesvědčivě a díky nim byl tento "smutný" film dobře koukatelný. I tak film u mě dopadl jen na tři hvězdičky. Koho však zajímají historické filmy a gay tématika, tak si ho může užít. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Panske konecniky nepovazujem za pritazlive, sex a manzelstvo musia byt len hetero a filmovu teoriu som pochopitelne nestudoval. Skoda, ze aj taky dobry a talentovany herec ako Zid Zakon /Spy, Gattaca/ prepadol zbuznelej homoromantike, to si uz fakt radsej mohol zahrat nejakeho mladeho dynamickeho manazera, ktory prave rekvalifikoval na svetaznaleho hajzldedka nez sa zjavit v takejto uchylarni : 5 % ()

Desgenais 

všechny recenze uživatele

Jako znalec mistova života i díla hodnotím film velice vysoko. Stephen Fry je navíc Wildovi podobný. Oceňuji i odvahu tvůrců, kteří neuhýbali homosexualitě střihem ani kamerou ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Cenzura je přece nutná, jinak by si každý říkal, co ho napadne." ----- Ať je váš život spořádaný a bohabojný či nikoli, jedno z nejtragičtějších rozhodnutí, které můžete učinit, spočívá v tom, že se necháte veřejně a zcela dobrovolně ukřižovat kvůli někomu, kdo si vaši oběť nezaslouží. Drama, které si velice intenzivně uvědomuje samo sebe - a hraje vabank ... se vším, co má. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Do čoho som to stúpil? Človek očakáva životopisný film o známom spisovateľovi a vzniku jeho diel, a dostane romantickú baladu o homosexuálnych chúťkach s pár gay erotickými scénami. Nechutné. Dvaja navzájom hladiaci sa a bozkávajúci muži s odhalenými zadkami - chcelo sa mi zvracať...maximálne nechutné. Nič pre normálnych, zdravých chlapov. A ešte sa to v konzervatívnom 19. storočí bralo pomaly ako normalita, ako keby sa to odohrávalo v dnešných (dekadentných) časoch. O Wildovi, ani o Fryovi som netušil, že majú túto homo-poruchu, stačilo to ale predostrieť slovne, neboli potrebné ukážky z ich spální a založiť film len o tejto stránke spisovateľovho života. Darmo bola snaha vykresliť Wilda idealizovane, so zmyslom pre ženu a rodinu. Len vďaka niektorých filmovým benefitom a dramatickému konci som nešiel v hodnotení nižšie. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Kto má Wilda rád, ocení tento poctivý a autentický prepis jeho životného príbehu. Pre ostatných, obávam sa, to bude príliš zdĺhavé a možno aj v podstate nudné spracovanie života spisovateľa, ktorý dohromady ani nič poriadneho nenapísal a známy sa stal najviac tým, že ho odsúdili za homosexuálne styky. S tým bude súvisieť aj ochota uznať neskutočné herectvo S. Frya aj J. Lawa, ktorí excelujú v každej scéne, aj vo väčšine tých, ktoré zobrazujú každodennú existenciu viktoriánskej spoločnosti. V tom je veľký klad a zároveň aj zápor filmu, ktorý je totiž pozoruhodne triezvy a umiernený, čo ma vzhľadom k dynamickosti a premenlivosti Wildovho života prekvapilo. Je totiž naozaj životopisný, nevytrháva iba extrémne situácie, na ktoré boli osudy veľkého dramatika tak bohaté, práve naopak. Ktovie čo by naň povedal sám básnik života, excentrický estét a zarytý provokatér Wilde. ()

Slavníkovec 

všechny recenze uživatele

Byl jsem překvapen velmi slušnou kritikou na tenhle jinak kontroverzní film. Dostal jsem všemožná doporučení, ať už ze strany spolužáků nebo učitelů. Výsledek. Katastrofální. Promiňte, ale já jsem se ty bezmála 2 hodiny nudil. A erotické scény jsem pln studu nesledoval. Nedalo se to. Wildovo zvrácené chování mne překvapilo, na druhou stranu byl empatickou, citově založenou osobou, která milovala nade vše svou rodinu. Každý génius je tak trochu v osobním životě blázen. ()

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Zdařile natočený film líčící životní strasti člověka toužícího žít v přirozenosti. Myslím, že se film zdaleka neomezuje na životopisné dílo, ale prostřednictvím hl. hrdiny v sobě nese poselství platné stejně tak na konci 19. století jako v druhé dekádě toho našeho - v boji s lidskou omezeností a hloupostí není snadné zvítězit. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Dílo Oscara Wildea mám moc ráda a od filmu jsem si slibovala mnohé – že se dozvím, jak pracoval, zda ho tvorba naplňovala, kde bral inspiraci, jak vnímal úspěch a snášel neúspěch. Smůla. Film totiž obsahuje jen jedinou informaci: že byl gay. Jakoby identita člověka spočívala výhradně v sexuální orientaci. Hlavní postava bojuje proti pokrytecké společnosti tím, že na jeho postel stojí frontu více či méně slizcí hošánci (nejnechutnější je nakadeřený Jude Law), o pauzách se Wilde občas ocitne na společenské události (aby mohl sbalit dalšího), popř. ve městě (aby mohl okukovat Orlanda Blooma), a sem tam mu nezbyde, než něco rychle hodit na papír, sklidit ovace (aby si mohl všechny ty chlapečky dovolit), a honem zpátky pod peřinu. OMG… Stephen Fry hraje skvěle, ale příběh je jen prachsprostý exemplář růžové knihovny. Být Oscarem, chodím po nocích scénáristu strašit. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Každému, co jeho jest. Jedinečným, neopakovatelným, svým citem nechejme se vést. V lásce je dovoleno vše. Nevysvětlitelné emoce cest. Ona nehrbí hřbet, nezná hranic, nedrží se tradic, nelpí na konvencích, na pravidlech. Tajné vášně, lákavou rozkoš chovat, však jen v nitru, publikum není třeba. Výtečný Jude Law - Apollón vytepaný ze zlata, zosobněná sladkost, sluncem protkaná líbeznost, čirý světský hřích, božské dítko, pozemsky vztekající se plavovlasé kvítko. Nepředstírající oddanost ducha romantické ztepilosti mravních dispozic. "Zakázaná" lidská slavnost, na níž ještě nebyla připravena společnost. ()

Reklama

Reklama