Reklama

Reklama

Hra o smrti

  • Velká Británie The Reckoning (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1380 a Anglií zmítají mocenské boje mezi církví a světskou vrchností. Mladý kněz Niccolas de Valans je nucen uprchnout poté, co se dopustil cizoložství. Na své cestě narazí na potulnou hereckou společnost, v čele s Martinem (WILLEM DAFOE), a protože je schopný, přidá se k nim. Putují do města Daremu, kde mají hrát místnímu lennímu pánovi k narozeninám. Stržený most přes řeku je však donutí, aby prošli panstvím lorda de Guse a zastavili se u jeho hradu. Přicházejí zrovna ve chvíli, kdy je město vzrušeno vraždou malého chlapce, z níž byla obviněna hluchoněmá žena. Niccolas brzy pozná, že něco zde není v pořádku. Společně s Martinem se zapletou de temné sítě zločinu a nenávisti (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

golfista 

všechny recenze uživatele

Příběh kněze ve středověké anglii, který se v utajení stává členem herecké společnosti a zároveň svědkem křivého obvinění v případu vraždy v místním městečku. Výborný Paul Bettany a Willem Dafoe. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $257,252Tržby Celosvetovo $1,150,000║ Historická detektívka, prednesená s divadelným nadšením s dobrým obsadením. /60%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Morálka, morálka, morálka... Nejlepší celuloidová existencionální detektivka, které v sobě zdatně kloubí to nejlepší z Dürrenmatta, Eca, Stopparda a Shakespeara. To vše v nádherně pochmurně zasněžené atmosféře temného středověku. Unsworthovu předlohu prostě musím mít. A to je asi tak vše, co je potřeba o tomhle skvostu zmiňovat. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Podobně jako Nostradamus, i Hra o smrti slibuje velké věci, naneštěstí většině slibů nedostojí. Úvod nadějí, závěr epifanií a uprostřed propast s mostem malátným a rozeklaným, až jsem si říkal, že kdybych film v půli utnul, o nic bych nepřišel. On totiž pan mostař McGuigan většinu přednášek z filmové režie promarodil, zatímco druhý z Paulů, samozvaný soudce Bettany, ztrácí na charismatu, jelikož mu ho zcizil Willem Dafoe, nepřiznané dvojče Miroslava Etzlera. A Gina McKee? U té je vše při starém - od ságy Forsytů se na její rozkošné tvářičce usídlil utrápený výraz a ne a ne odmigrovat. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Mám takový zvláštní pocit, že kdyby nebylo tak skvělého hereckého obsazení, tak by se toto středověké drama ztratilo mezi ostatními málo sledovanými filmy. Bettany a Dafoe to jednoznačně táhli a Vincent se tam jen mihnul. Jinak byla velmi dobře vystižená atmosféra a syrovost tehdejší doby, ve které bych rozhodně nechtěla žít. Prostě to byla "hra o smrti" ve 14 století. Horší čtyřka za pár momentů, které mně přišly trochu nereálné. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Je nezbytné, aby tento život byl plný utrpení." Asi proto jsem takovej fanda církve. Kážou svým ovečkám o nutnosti trpět a sami si pak souloží s farnicemi či ministranty. Přitom s vírou problém nemám. Mám problém s těmi, kteří mají číslo na Boha a tvrdí, že já mu nemůžu zavolat napřímo, ale pouze přes jejich kutny. Ale já k tomu nechci žádnýho spojovatelku, já se s ním umím spojit hned. Ovšem jak se má domoci spravedlosti hluchoněmá obviněná bez právníka? Těžko, ale jsou tu vyšetřující herci a já mám podezření, že ani ve středověku to nebyla běžná funkce. Nicméně mi byli sypatičtí, tak jsem jim fandil a dokonce jsem dostal i poučení - obracet v hrobě se nelze, neboť je tam těsno. Vlastně se mi to celkem líbilo, ale cestovat v čase budu určitě jinam. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Paul Bettany je prostě zrozený ke kazatelským rolím - když rozjede svou řeč, i židli od stolu by přesvědčil, aby tančila... ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se dívala poprvé asi tak před sto padesáti lety při mém prvotním zamilování do Paula Bettanyho a úplně jsem stačila zapomenout, jak strašně ostrý je! Nádherná pohádka pro dospělé s plejádou démonických herců na všech správných místech, ale korunu pro toho nejdémoničtějšího tentokrát, pro mě trochu překvapivě, vyhrává Tom Hardy v roli mladého krásného herce s plnými rty a svůdnýma očima. Nikdo by nezahrál vražednou bosorku tak jak on. A speciální zmínku si zaslouží, ne už tak překvapivě, pavoukovitě kostlivcovité tělo Willema Dafoea. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Co dělat, když spravedlnost lidská je slepá a ta boží nejistá? Změnit repertoár.. McGuigan osobitým způsobem kočíruje svou kočovnou detektivní společnost (přípravy na představení), aby se od okamžiku, kdy na sebe Bettany hodí hábit Silase, vnořil do vlhké omítky pohádkové fresky o dobru a zlu, v níž divadelní hra a závěrečná řeč obžaloby splynou v jedno a morální bída dá vyniknout vznešenosti gest. Hereckým vládcem pro mě nebyl Preacher Man Bettany ani hadí muž Dafoe. Tu korunu jim v své krátké chvíli sebral sebejistý mocipán Vincent Cassel. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, jestli mě ještě baví koukat, jak Paul Bettany hraje kněze. Už jsme tu měli mnicha zabijáka, anděla mstitele, kazatele rozparovače a teď kněz smilník. Příště si asi zahraje papeže rockera. Ale vážně, Paul je super, jako herce ho mám moc ráda, a tentokrát naštěstí svůj kněžský sestřih shodil už v úvodu. Příběh je to zajímavý - kočovní divadelníci, co chtějí pomoct hluchoněmé ženě obviněné z vraždy malého kluka a nad tím vším bdí oko všemocného Vincenta Cassela. Stejně tak dobrá je atmosféra, oživená detektivní linií, která nedovolí, aby film sklouzl do nudnýho rozjímaní. K tomu je tu pár scén polonahýho Dafoea, jak dělá most, to jste taky ještě určitě neviděli. Ačkoliv se Cassel zjeví jenom v poslední čtvrthodině, jeho účast potěší. Nadprůměrná historická detektivka se skvělými herci, ústící do uspokojivého finále. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Aj mne The Reckoning pripomenulo Meno ruže (môže za to aj charizmatická Elvira Mínguez) a i keď obsahovo ani výrazovo jeho kvalít nemôže dosiahnuť, bol to zaujímavý zážitok. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Pochmúrna a temná atmosféra stredovekého Anglicka spolu so špinou na uliciach, v cirkvi a v panstve naháňa správny strach. Od úvodu výborný dojem celý čas udržiava Paul Bettany (v role kňaza, ktorý "zlyhal" odviedol geniálny výkon). Zápletka je pútavá a tajomná a detektívna skladačka sa postupne odkrýva. Rovnako aj postavy hercov sú zaujímavo vyprofilované - najmä postava W. Dafoe. Malinká výhrada k voľbe Vincenta Cassela ako vojvodcu a vrcholného predstaviteľa šľachty môže divákovi vopred prezradiť dejovú líniu. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Nebolo to zlé, ale chýbal mi k tomu lepší záver, pretože príbeh a atmosféra filmu bola celkom pôsobivá. Zaujímavá v podstate historická kriminalka s chladnou a studenou dobovou atmosférou, kde ani nie tak Paul Bettany, ale hlavne Willem Dafoe ťahá film dopredu. 65% - 3* ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá zápletka a zasadenie, pôsobivý Paul Bettany v hlavnej roli a výborný príbeh, no na druhej strane istá scenáristická plochosť, príliš málo priestoru pre niektoré postavy a zvyčajné bláboly o krutosti či viere v boha, ktoré sa opakujú v takmer každom diele odohrávajúcom sa v stredoveku, mj. "dobe temna". Výsledok je trochu rozporuplný, no hlavne vďaka Bettanymu je to stále slušný žánrový príspevok. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Herci jsou protagonisté reality, odkrývají spletité nitky příběhu a hrají hru o smrti, která sama o sobě je soudem, soudem zločinu zahaleným maskou, který de facto sám je divadlem. Složité? Ale pravdivé. Nikdy bych nevěřil, jak absolutně strhující může být návštěva u hluchoněmé vězenkyně, která vám vypráví svůj příběh...mistrovský výkon Willema Dafoa zastínil i samotného, i když opět vynikajícího, Paula Bettanyho. Ale vynikající jsou i vedlejší role, takový Matthew MacFadyen každou scénu, v níž se objevil, prosytil charismatem a hlubokým hlasem. Můj oblíbený herec Vincent Cassel předvedl naopak odporného a slizkého záporáka, k čemuž jeho přirozeně drzý vzhled ostatně sám vybízí. Jediné, co bych vytknul, je lehce upovídaný a slzopudný závěr, jinak jsem byl naprosto stržen věrnými středověkými reáliemi a atmosférou života před mnoha sty lety. Všude kolem smutné oči, smutné a vyděšené oči, strach, podezřívavost, lidé mlčí, ale z jejich očí jasně čtete, co si myslí...síla očí Elviry Mínguez (odsouzené Marty) je highlightem tohoto filmu. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Hra nejen o smrti, ale hlavně o tíživosti viny a možnosti ji smýt, smyslu trestu, o tom čemu má pomoci. Dokonale vytvořený středověk a v něm dokonale vystavěný příběh. Odvíjí se často velice nečekaně a přitom logicky. Vlastně je to jednoduché - takový byl a je prostě život, ale někdy se to trefuje hůř, než se to povedlo zde. ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Přežil bych i "gotický" scénář jako z podprůměrné počítačové hry a postavy se smýšelním současníků nastrčené do středověkých kulis, ale ten děsný duchovní zmatek se vydržet nedal. Film komentuje leccos od zneužívání církevní moci, přes eutanazii, Boží mlčení a léčitelství až po pedofilii. Asi tak, jako kdyby Pejsek s Kočičkou, poté co propadli z dějepisu, navařili lehce antikleriální eintopf. Na pohled to bylo docela pěkně severské, ale pozřít se to nedalo. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem detektivku, dostala jsem skvělé drama s detektivním nádechem. Těšila jsem se na Cassela, ale ten dostal tak mrňavý prostor, že prakticky nemohl nic předvést. Naštěstí mi to vynahradili jeho skvěle hrající kolegové. Má hluboká poklona patří scenáristovi. ()

Související novinky

Bond má prvního kandidáta na režii?

Bond má prvního kandidáta na režii?

03.05.2017

Po miliardovém Skyfallu nám bondovská série nabídla Spectre, které se dočkalo horšího přijetí a nevydělalo ani 900 milionů dolarů. Filmová logika v takových případech velí zastavit stroje a zvážit… (více)

Reklama

Reklama