Reklama

Reklama

Draculův švagr

(seriál)
Česko, 1996, 4 h 32 min (Minutáž: 20–25 min)

Režie:

Karel Smyczek

Předloha:

Miloslav Švandrlík (kniha)

Hrají:

František Němec, Otmar Brancuzský, Břetislav Rychlík, Viktor Maurer, Arnošt Goldflam, Libuše Havelková, Mojmír Maděrič, Jan Hraběta, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(12)

Čo všetko sa môže prihodiť celkom normálnemu, trocha nešikovnému detektívovi, keď už konečne získa svoj veľký prípad? Čo všetko sa skrýva za nevinnou expedíciou do rumunských hôr? Aké tajomstvo skrýva záhadná drevená debna s výsledkami vedeckého bádania? Kto vôbec leží v rakve, o ktorú sa stará dementný hrobár? A kto je v skutočnosti tajomná pani doktorka, o výskumy ktorej sa živo zaujíma tlač?
To je len niekoľko otázok, na ktoré nájdete odpovede v našich príbehoch, ak vám neprekáža trocha napätia a strachu a radi sa zabávate na absurne vypoinotvaných stuáciách, ktorým nechýba nadsádzka. Ak sa chcete báť a vzrušujú vás tajomné a napínavé príbehy, práve teraz prišla vaša chvíľa!
Dozviete sa aj o uškrtenej laborantke, útrapách netalentovaného spisovateľa, ale aj o tom, ako sa vysporiadal s vplyvným a váženým literárnym kritikom, ktorý to s kritikou veľmi, veľmi prehánal. Ste zvedaví, čo sa môže stať, keď Vám ujde autobus a vy sa ocitnente v spoločnosti šialencov priamo pod starým stredovekým hradom? Alebo, aká spojitosť viaže tajomného pána s kyticou, čo nervózne čaká na nábreží, s posledným zločinom Markýza de Sade?
Rovnako si môžete vychutnať atmosféru mesta, ktoré obchádza strašidelný prízrak čoraz agresívnejšieho vraha, čo prepadáva ženy stredného veku a podrezáva ich britvou. Oceníte aj geniálny plán vraždy neznesiteľnej, ale bohatej manželky. Ste zvedaví, kto je tajuplný doktor Domián? Prečo sa ho boja kone, psy aj ľudia? Prečo zošalel miestny učiteľ? Aké tajomstvo ukrýva zanedbaný domček v údolí? Čo môže manželka objaviť vo vrecku saka svojho manžela? Čo láka úspešného violončelistu v starom zanedbanom pavlačovom dome? Čo sa tam odohráva?
Autorom neobyčajných, ponurých a tajomných príbehov je majster hororu a humoru v jednej osobe Miloslav Švandrlík, preto si môžete byť istí, že venovať im pol hodiny pozornosti bude stáť za to! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele honajz k tomuto seriálu (13)

Draculův švagr (1996) 

Žel neznám literární předlohu, ale tyhle povídky mi přišly poněkud nevyrovnané a někdy se až moc násilně a zbytečně tlačilo na pointu, přitom příběh byl takový nijaký. Zaujal mne Doktor Damián, ten je jak z jiného světa, ale potřeboval by víc prostoru a prokreslení postav, i daleko lepší zápletku. Příjemný je Domek v údolí a ještě docela ušly Láska na Kramberku a Guláš. Jinak skutečně jen takové povrchní a nevtipné plavání, taková první dobrá (tedy šlo to ještě domyslet a lépe proplést). V dílu Uškrcená laborantka hraje i sám autor knihy, Miroslav Švandrlík. ()

Draculův švagr (1996) (E01) 

Hodně slabý úvod seriálu, kde tak nějak je jasné, co si Maciuchová asi veze v příručním zavazadle, a co v rakvi, takže to "odhalení" na mne působí, jako že si autoři myslí, že divák nemá mozek. Ale jo, Rösner jako Dracula, proč ne? ()

Uškrcená laborantka (1996) (E02) 

Docela slušná historka, jak se dá přesvědčit literární kritik, že autorovo dílo není až tak špatné. Díl je zajímavý hlavně tím, že si v něm zahrají autoři scénáře Bezouška a Kukal (dokonce jejich jména jsou použita i během příběhu v jiné situaci) a že se zde mihne sám Švandrlík. ()

Láska na Kramberku (1996) (E03) 

Škoda, že od určité chvíle je tak nějak jasné, jak to dopadne (od repliky "je nás akorát"), a že domyšleno do důsledků by asi podobné hry dlouho nikomu neprocházely (nehledě na to, že mít na podobné hry žaludek, to by chtělo skutečně bandu psychopatů, řekl bych; a vůbec, jak se zbavovali těl?), ale ano, jako hororová hříčka velmi dobré. ()

Pohřební vůz (1996) (E04) 

Skutečně velmi slabý díl, kde objevení se postavy psychiatra je poněkud nedotažené (třeba na úkor scény v krámku se starožitnostmi, kde ty ruchy a zvuky by se daly oželet), a celková zápletka a "rozuzlení" prostě chabé. ()

Poslední zločin Markýze de Sade (1996) (E05) 

Kam až mohou dojít hrátky se spiritismem. Ale popravdě, od de Sada by člověk skutečně čekal něco rafinovanějšího. Jinak se mi ale líbila sestava spiritistů, spousta zajímavých herců (i neherců) a Klára tehdy ještě jen Sedláčková, je skutečně velmi pohledná dívka. ()

Guláš (1996) (E06) 

O něco víc rozvinutější nápad Lásky na Kramberku, kde je vyřešen alespoň problém zbavování se těl a kde je důležitý daný slib. Trochu to vlastně připomíná i Perníkovou chaloupku hozenou na české poměry. Ale protože Kramberk byl vysílán dřív, tady už mě ten od začátku průhledný nápad tak neoslovil. ()

Břitva (1996) (E07) 

Škoda, že tentokrát to tvůrci trochu přehnali - až moc polekaně běhá Jana Preissová po domě ve stylu všech amerických hororů, až moc to u manžela zapadá do sebe, že vrah by mohl být on a Viktor Preiss to až moc hraje na toho sadistu z polidné domácnosti. Protože se to hraje o třech lidech, tak je totiž pak tak nějak jasno a pointa moc nepřekvapí. :-( Jinak Menzelův krátký výstup je dokonalý a mrazivý. ()

Doktor Domián (1996) (E08) 

Zatím asi nejlepší díl celé série, který námětem mi přijde, že je o stupeň výš od všech těch jednohubek stavěných jen na pointě. Žel, přes zajímavý námět je i tato povídka násilím hnána k drsné pointě, přitom tady by se více hodila hlubší konfrontace obou postav i nějaké prozrazení pozadí doktora Damiána (démon?, nebo rovnou ďábel?). To setkání na polní cestě je sice velmi dobré, ale pořád tomu chybí nějaké větší odhalení pozadí a celého světa za tím vším. Můžeme se domýšlet, že si ďábel vybral tuto vesnici, aby ji přetvořil ve Zlo na zemi, ale pak bych ocenil, aby se doktorovi postavil také někdo znalý a měl i nějakou šanci na odvetu. Celkově by to vydalo možná i na celovečerák, třeba ve stylu filmu The Gorgon, ale takhle tou rychlou pointou je to celé zabité, celá dosavadní výstavba atmosféry a napětí. ()

Sokolí hnízdo (1996) (E09) 

Hodně slabý díl - spíš taková exhibice štábu a tehdejšího Bezouškova koně Greifa, kde úvodní část s konkurzem je vlastně zbytečná a zbytečně dlouho natahovaná, oproti skutečnému příběhu a jeho vyústění. Ona i ta gradace je tady taková nijaká (asi je nám všem jasné, že má holka něco za lubem, takže i ty scény v hotelu a v Sokolím hnízdě jsou takové nenapínající), takže ta pointa mne nijak nedostala. ()

Geniální plán (1996) (E10) 

Hm, taková kombinace Černé punčochy a jedné z maigretovek. A jedné edmcbainovek. Zkrátka téma použité už několikrát, včetně té závěrečné "náhody". Když na zdi visí puška, musí se z ní vystřelit. Když probíjí elektřina... Ach jo, předvídatelné, škoda, protože Lábus hraje dobře. ()

Domek v údolí (1996) (E11) 

Zpočátku jsem se trochu bál dalšího Guláše, ale tohle mne příjemně překvapilo. A pokud také máte zkušenosti, že do vás ženské pořád ryjí, jaký jste neschopa (vynikající scéna podání si ruky Navrátila a Smyczka po vodopádu slov tchyně), užijete si tenhle příběh dvojnásobně. Příjemné a trochu se vymykající, protože vlastně nikdo z hrdinů na plátně zde tentokrát nezemře. Alespoň ne ve viděném ději. ()

Vášeň (1996) (E12) 

Tak tohle vůbec nebyl můj šálek kávy. :-( Sice je tam hezká surrealistická pavlač jak ze Švankmajera, ale příběh a zápletka nějak prošly kolem mě. ()

Reklama

Reklama