Reklama

Reklama

My všichni školou povinní

(seriál)
TV spot
Drama / Rodinný
Československo, 1984, 13 h 4 min (Minutáž: 55–67 min)

Režie:

Ludvík Ráža

Scénář:

Markéta Zinnerová

Kamera:

Josef Pávek

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Miroslav Vladyka, Veronika Žilková, Jiří Bartoška, Jana Šulcová, Zbyněk Honzík, Milan Šimáček, Jaromír Hanzlík, Jana Preissová, Jana Janatová, Karel Augusta (více)
(další profese)

Epizody(13)

Snad každý vzpomíná na svá školní léta – ať už s nostalgií, úsměvem či dokonce nelibostí - nevyhnul se tomu nikdo. I proto se těší takové divácké oblibě filmy a seriály ze školního prostředí. Jedním z nich je i český seriál My všichni školou povinní, který v roce 1984 natočil režisér Ludvík Ráža. Opět tedy můžeme sledovat životní příběhy žáků, učitelů i jejich rodin, které spojuje jedna škola. Setkáme se s malým prvňákem Jirkou Olivou, jeho bratrem Lubošem, s Jitkou Povejšovou a Barčou Hrdinovou, Jolankou a Jindrou Joklovými, jejich rodiči soudcem Olivou (Jiří Bartoška) a jeho ženou (Jana Šulcová), herečkou oblastního formátu Alicí Povejšovou (Jana Preissová) a jejím manželem, hudebníkem Filipem Povejšem (Václav Hanzlík), budeme sledovat rozvodové problémy rodičů Joklových (Jiřina Bohdalová a Vladimír Brabec). V neposlední řadě je tu učitelský sbor: oblíbený učitel Lamač (Jiří Sovák), ředitelka školy (Věra Galatíková), krásně nesympatická nervní učitelka Hajská (Gabriela Vránová), nastupující učitel Michal Karfík (Miroslav Vladyka) a nová pionýrská vedoucí Jana Vychodilová (Veronika Žilková), učitelka Zmatlíková (Dana Medřická) a mnoho dalších. Všichni tu prožívají své osudy, někdy se vzájemně prolínající a nejen děti, ale i dospělí zjišťují, že se stále mají čemu učit a že jsou v životě i situace a věci, které už se nedají vzít zpět. Pochopitelně nechybí ani přiměřená dávka humoru. Jednotlivé postavy jsou vcelku věrohodně napsány i zahrány, takže diváky vtáhnou do děje, který společně s nimi mohou prožívat. A přitom si opět zavzpomínat na ta svá školní léta… (Česká televize)

(více)

Diskuze

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Uživatel Raccoon.city smazal svůj příspěvek.

Manfred

Manfred (hodnocení, recenze)

Není to špatný, ale na tehdejší dobu - zlatou éru kinematografie a televizní tvorby přece jen slabší. Navíc nesnáším školu. I když chození do mrdky (práce), je ještě zkurvenější. Zvlášť teď, v rozvinutém kapitalismu.

M.B

M.B (hodnocení, recenze)

Seriál je ze života jsou tam problémy školní i rodičů dětí i kantorů.Jeden z oblíbených.

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

DanušeGr.: Ti zas už zapomínaj, bud přirozeně a nebo úmyslně, a to z mnoha důvodu. Je to smutný no, pravicová propaganda dělá své, k tomu škola-další dobrá vemyjvárna mozků, rodiče, kdy někteří z nich po roce 89 zcela otočili, poté co zahodili rudou knížku, kterou vyměnili za modrou, těžko dnes dobré nezaujaté info, snad jen v některých mainstram.zdrojích, ale já tou dobou prožil nejlepší léta mého života, na které rád vzpomínám, at to bylo doma nebo u babiček-krásné prázdniny, pohodové, klidné a radostné. Každý at si udělá už svůj názor.

DanušeGr.

DanušeGr. (hodnocení, recenze)

Karlos80:  Dávám Vám plně za pravdu ve všem, co jste zde napsal. Bohužel,ale takové názory jako mají mnozí mladí-ta studentka 15-24 let, mají i mnozí starší.

DanušeGr.

DanušeGr. (hodnocení, recenze)

Chyba v obsahu filmu, hudebníka Filipa Povejše nehrál Václav Hanzlík,ale Jaromír Hanzlík. Jinak seriál musím ohodnotit  pěti hvězdičkami. Nemám k němu vůbec žádné připomínky.

čmelák2

čmelák2 (hodnocení, recenze)

To úmrtí Dany Medřické asi tento seriál ani poznamenat nemohlo. Režisér ani nemusel moc stříhat, vždyť se objevila ve všech dílech. A dokonce namluvila i postsynchrony. Takže to asi stihli akorát.

Pompadur

Pompadur (hodnocení, recenze)

Seriál je to bohužel nic moc, ale byl částečně natočen v rodném Liberci v době hmého dětství, takže * navíc za nostalgii.

Santek

Santek (hodnocení, recenze)

Kdyby nebyly takové seriály, tak by člověk skoro zapomněl jak to bylo na základce těžké :-) Jinak souhlasím, seriál je ztělesněná deprese. Brrrrr // Jo a jinak s tím oslovením soudružko učitelko. To mně tam vůbec nevadí, protože si bez toho ani základku představit neumím. Mám snad dojem, že kdybych tam někdy náhodou zavítal, tak první kolemjdoucí oslovím "Soudružko učitelko".

Bart

Bart (hodnocení, recenze)

Bean: Ses nějak rozohnil :-)) To nevíš, že někteří uživatelé vidí socialismus a jeho budování za vším, co v té době vzniklo? A obzvlášť ti nejmladší :-)

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Já jen žasnu..! Jak si může dovolit napsat všudypřítomná jistá studentka 15-24 let o tomto seriálu to že jí na tomto seriálu vadí právě ten všudypřítomný socialismus...? A to jako na jiných filmech oné doby ne? Školství v té době bylo ještě v poho, a hlavně byla přístnost ne jak dnes! To je vrchol co si ty mladí dnes myslí, řekně někdo řeknou to pochopitelně i ony! Vědí pendrek a jen tlachaj! Kolik jim tenkrát bylo? Ne-li se zrovna narodili::

Dago

Dago (hodnocení, recenze)

Povedený pohled na starosti a životy dětí i rodičů v 80. letech.

 (hodnocení, recenze)

Odvážnej seriál z příšernýho prostředí. Extrémní depka, včetně titulků a hudby. Hodně nahoře v top 10 traumat z dětství, lol. Vránová tam byla přesná. A Bohdanová jak na konci jednoho dílu smrtelně Sovákovi odvětí: "Shořely!" (dopisy od žáků) a dou ty pohřební titulky a znělka...brrr! Eště teď mi de mráz po zádech.

Související novinky

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Reklama

Reklama