Reklama

Reklama

Kdo přežije

(pořad)
  • Česko Poslední trosečník (více)
Rozhovor 1
Dobrodružný / Reality-TV / Soutěžní
USA, 2000

Režie:

Don Roy King

Účinkují:

Jeff Probst (moderátor), Amber Mariano, Richard Hatch, Judd Nelson, Kimmi Kappenberg, Rudy Boesch, Jenna Lewis, Sugar Kiper, Jenna Morasca, Jerri Manthey (více)
(další profese)

Série(46)

Survivor je televizní reality show, která je v různých podobách vysílána v mnoha zemích na světě. Hlavním principem této soutěže je vysazení soutěžících na izolovaném místě v divočině, kde soupěří o různé odměny a hlavní výhru v hotovosti. V soutěži se využívá systému postupného vyřazování, kdy soutěžící hlasují proti dalšímu členu v kmeni dokud nezůstane poslední soutěžící, který kromě výhry získá i titul "Poslední trosečník" ("Sole Survivor"). Soutěž je také obrovským sociálním a psychologickým experimentem, kdy je možné pozorovat různé typy lidí, jak se k sobě navzájem chovají za různých okolností a v různých podmínkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele selfesteem k tomuto seriálu (7)

Kdo přežije (2000) 

Jednoznačně má nejoblíbenější reality show. Dodnes jí sleduju na AXN. V odpoledních hodinách fandím z plných plic, nadávám a raduju se spolu se soutěžícími. Nejraději mám soutěže o imunitu jednotlivců a pak o odměny, kde jsou výhry v podobě jídla nebo sprchy - je to radost sledovat lidi, kteří jsou šťastní jako blechy. Survivor Borneo mě ze začátku příšerně nudil, musela jsem se hodně přemáhat, abych se dívala dál, ale jako vždy po sloučení kmenů a poté, co už každý hraje sám za sebe, hra nabrala řádný spád a já moc přála výhru svému/své oblíbenci/oblíbenkyni, který/která mě zaujal/a už na začátku. V podstatě je vítěz/vítězka této řady vzorem pro ostatní, kteří se této soutěže později zůčastnili - on/ona jako první objevil/la důležitost aliance a i jiných vychytávek k přežití. Je přímo povinností vidět Borneo, pokud chcete sledovat další řady, je to základ všeho. Když si přečtete něco o zakladateli Survivoru, Marku Burnettovi, řada věcí vám dojde a uvidíte, jak se do této soutěže promítly jeho osobní životní zkušenosti. Ušel dlouhou cestu, aby divákům nabídl tento pořad, který je nejen o sledování přežití v nehostinných podmínkách a velké fyzické zátěži, ale výborná záležitost z hlediska psychologie a sociologie, a který zraje jako víno v dalších pokračováních. ()

Austrálie (2001) (S02) 

Zajímavá řada. Rozhodně. Ale ani ne tak osobnostmi jako tím, jak s trosečníky příroda řádně zamávala. A když jde příroda proti vám, těžko se vám vymýšlí nějaké kulišárny a podrazy. Proto je asi Austrálie vyjímkou v jakési soudržnosti mezi jednotlivými soutěžícími. S vítezem/vítězkou jsem moc spokojena nebyla, byli zde jiní, kteří si výhru zasloužili (a tvrdě na tom dřeli). Bonusem je zde pořádná ženská Jerri Manthey, která je hodně svá a nikdo na ní nezapomene. ()

Afrika (2001) (S03) 

Afrika nic moc. Od předchozích Survivorů se však liší nebezpečným prostředím. Když Vám každou noc dýchá lev na záda, na pohodě to nepřidá. Osobnosti poněkud nevýrazné, našla jsem si tam jen jednoho oblíbence (Lex). V této řadě mně neuvěřitelně lezla na nervy skupinka mladých arogantních děcek sestávající se z agresivní bloncky, svalnatého primitiva, namyšleného homosexuála a brunety s věčně otráveným výrazem - jak jsem se cítila dále, v průběhu soutěže, jistě uhodnete, když se na to podíváte sami. Prozradím jen, že jsem se moc ráda dívala dál (díky Jeffe!). S vítězem/vítězkou jsem spokojena v rámci možností, ale asi bych sledování Survivoru zabalila, kdyby to vyhrál ten druhý/druhá. ()

Amazonie (2003) (S06) 

I když nehodnotím zrovna vysoko, uznávám, že Amazonie své kouzlo měla. Především nápadem rozdělit hráče na mužský a ženský kmen, což učinilo soupeření kmenů už od samého začátku mnohem zajímavějším. Divák se lépe orientoval a zároveň i bavil, trochu jinak, než je zvyklý. Osobnosti velmi výrazné, odlišné, zajímavé, i když ne zrovna úplně inteligentní. Mým oblíbencem se stal na plné čáře Rob, protože mě opravdu hodně bavil svými hláškami a poznatky o hře (dokonale ovládal psychologii hry) a zároveň měl jako jediný výborné vyjadřovací schopnosti. Neoblíbenými se stala náboženská fanatička a pak ta tupá bloncka Heidi, která postupem hry vypadala jako zubící se kostra, na kterou někdo omylem nalepil silikonová prsa - opravdu to nebyl hezký pohled. Vítěz/vítězka byl/a pro mě zklamáním. ()

Návrat hvězd (2004) (S08) 

Lákavá to řada. Ovšem někdy mi přišlo, jako by někdo ty lidi režíroval, říkal jim, co mají říkat, pořád měli všichni na zádech terč a kudly v zádech a podobně :). Každopádně opravdu se vyplatí, když sledujete Survivor, v té době nechodit na internet, nehledat, nezkoumat, nic, protože pak budete mít, jako třeba já ohromnou radost, že situace, která nastala v roce 2004, pokračuje s několika bonusy i v roce 2014 a pokud vše dopadne dobře, bude i nadále. Kdo viděl, nebo uvidí, jistě mi porozumí. Výhru bych přála umístěné(mu) na druhém místě, ale zklamaná pochopitelně nejsem. V reunionu si pak CBS připravila ještě jedno překvapení, a výsledek mě potěšil maximálně! ()

Čína (2007) (S15) 

Čína byl můj první Survivor, kterého jsem sledovala pravidelně. Dost mě bavil. Našla jsem si tam své oblíbence a zaujatě jsem jim fandila. Mělo to spád, napětí, byla to zábava. Výtku mám akorát proti soutěžím v pojídání nechutných pokrmů - to si mohli odpustit, ale to by to zas nebyli Američané. Zajímavé bylo, jak jsem ze začátku dva lidi (Peih - Gee, Todd) úplně nesnášela a posléze jim jediným hodně fandila. Je zajímavé, jak se s každým dílem divákovy sympatie k jednotlivým aktérům mění. Výborná řada. ()

Mikronésie (2008) (S16) 

Parádní série. Nádherné prostředí, ostřílení soutěžící, spousta podrazů, úžasné odměny, perfektní výkony ve výzvách, známé tváře, spousta nečekaných zvratů, i v podobě nečekaných zranění. Protože jsem měla ráda pana hrobaře Jamese už z Číny, fandila jsem mu i zde. Za nejlepší část považuji aukci o jídlo a jeho free food v podobě polévky z netopýra - to byl geniální moment. ()

Reklama

Reklama