Reklama

Reklama

Kdo přežije

(pořad)
  • Česko Poslední trosečník (více)
Rozhovor 1
Dobrodružný / Reality-TV / Soutěžní
USA, 2000

Režie:

Don Roy King

Účinkují:

Jeff Probst (moderátor), Amber Mariano, Richard Hatch, Judd Nelson, Kimmi Kappenberg, Rudy Boesch, Jenna Lewis, Sugar Kiper, Jenna Morasca, Jerri Manthey (více)
(další profese)

Série(46)

Survivor je televizní reality show, která je v různých podobách vysílána v mnoha zemích na světě. Hlavním principem této soutěže je vysazení soutěžících na izolovaném místě v divočině, kde soupěří o různé odměny a hlavní výhru v hotovosti. V soutěži se využívá systému postupného vyřazování, kdy soutěžící hlasují proti dalšímu členu v kmeni dokud nezůstane poslední soutěžící, který kromě výhry získá i titul "Poslední trosečník" ("Sole Survivor"). Soutěž je také obrovským sociálním a psychologickým experimentem, kdy je možné pozorovat různé typy lidí, jak se k sobě navzájem chovají za různých okolností a v různých podmínkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Moly k tomuto seriálu (22)

Kdo přežije (2000) 

Myslete si a říkejte, co chcete, ale já tomu propadla. Survivor je pravá reality show, je tím, co si pod ním představím. Dno, pády, vrcholy. Vztahy, přežití. Tady se soutěžící neválí ve vile či v hotelu, tady se musí o sebe opravdu postarat! A tím vším nás provede Jeff Probst. Někteří mu vytýkají občasnou nestrannost, patrnou zvláště v 7. a 9. sérii a posléze pak v sériích s All Stars, FvF, HvV a navrátilci, nicméně mu musím přiznat dar citu pro vystihnutí situace. Právě on pak dělá nejméně z poloviny tenhle pořad tak dobrým, jakým je (A to na doslova, nehledě na straně spektra, na kterém se současná tvorba nachází).// Survivor Borneo je srdcovka. Viděla jsem to prvně před kolika - 10 lety nejméně a zapamatovala si jen pár scén, tváří a situací. Když se k němu po takové době vracím, nestačím se divit. Opravdu oldschoolový design, celé pojetí soutěže, není vůbec naškodu, ba právě naopak je z něj cítit patina původního konceptu Pána much či Robinsona Crusoe, který se o dvacet sérií dál posunul poměrně razantně (ovšem také logicky). Shlédnutí první série bych tak doporučila všem fanouškům, které Borneo minulo. Koncept her je praktický a casting se více než povedl, ostatně také přemýšlení hráčů v něm vybraných udal také směr způsobu hry pro ty následující. Opravdovou výhrou pro Survivora byli lidé jako Richard či Greg spolu se Sue, Gretchen a Rudym (ostatně ale i Kelly a Jennou či roztomilou Coleen), protože právě oni rozehráli nejen Borneo, ale celého Survivora, a bez nichž by pravděpodobně soutěž jakožto táboření (nejen) mladých výletníků zapadla v šedi americké produkce. ()

Markézy (2002) (S04) 

Jedna z nejslabších a nejnudnějších řad celé historie Survivora, přesto má v rukávu pár trumfů a jedno velké, pikové (pro mne tak trochu srdcové) eso, díky kterým stojí za zhlédnutí. Ne, že by se tedy CBS nesnažila - po nudné, jednotvárné Africe nám nabízí udržení v náročnosti co se přežití týče, ale navíc přidává důležitý aspekt živé krajiny, kterou lze využít jak co se pletichaření, tak především co se soutěží týče. Casting je poměrně povedený, jednotlivé charaktery mnohé nabízejí, žel v závěru díky jednostranné, smrtící strategii a několika twistům se utápí v prospěch méně zajímavých jedinců. Oproti však novějším řadám hráči jako hrdinský Hunter, rozumná Gina, co se strategie i fyzických dovednosti týče nadějná - Tammy, zábavný Sean, rádoby mastermind John a tvrďačka Kathy nikdy neupadnou v zapomnění. A že jsem na někoho zapomněla? Ale kdeže. Rob, tehdy ještě 25letý klučík, arogantní, zákeřný, pudový macho, to je jiná liga, opravdový klenot, který spadl producentům přímo do klína. Ač Markézy nebudou nikdy patřit k populárním řadám v rámci pořadu - nezatracujte je. Pro fanoušky a diváky dalších řad (8., 20. a 22. obzvláště) jde totiž o povinnost v rámci doplnění survivor/vzdělání. ()

Thajsko (2002) (S05) 

Nu, nějaká série přeci musí být nejhorší. Tady ovšem máme jednoznačného vítěze. Kdepak, ne, ne, ne, tady se toho opravdu mnoho nepovedlo. Casting je nezajímavý a často spíše odpuzující (z některých hráčů se mi vysloveně zvedá žaludek, a že jich není málo). Lokace nezajímavá a snadno zaměnitelná za jakýkoliv jiný ostrov s džunglí. Co se twistů ze strany produkce týče, našlo by se pár světlejších bodů - první nabídka vzbouření se, "sloučení". První však vyšel naprázdno a druhý pohřbil jedinou šanci na zajímavý vývoj. Alespoň FTC stála z to, když už nic jiného (škoda jen, že dopadla tak, jak dopadla - ač to bylo těsné!). Oblíbenci: Shii - Ann, Helen (pro pár vtipných hlášek), Clay, (jindy bych ho nesnášela, ale tady se stal jednooký králem mezi slepými). Prudiči: Ghandia, Ted, Jan, Robb, Jed a vlastně skoro všichni ostatní. UPDATE: V přítomnosti San Juan Del Sur budiž Thajsko omilostněno, neb pořad dosáhl svého nového dna. ()

Amazonie (2003) (S06) 

Ultimátní zábava, a to především díky jednomu z nejlepších strategických hráčů a zároveň jednomu z mých největších oblíbenců, Robovi C. Série nabízí vše, co je třeba - od divácky zajímavé lokace, přes výtečné twisty, a to jak ze strany produkce (výběr hráčů do nových kmenů byl mnohem zajímavější, než pouhé náhodné tahání šátků), tak ze strany hráčů (první a doposud (od první až po 26. sérii) jediné, pokud mne paměť neklame, přenechání individuální imunity v rámci strategie, která se posléze vyplatila) po především vynikající casting. A jako sladká třešnička na dortu - jedny z nejvtipnějších zpovědí při hlasování (obzváště díky Robovi). Favorit: Rob; Oblíbenci: Deena, Christy, Matthew; Prudiči: Roger, Joanna. ()

Perlové ostrovy (2003) (S07) 

Tak takhle ano! Stačilo pár minut a už jsem měla vybráno. Kmen, oblíbené hráče, prudiče. Tvůrci zapracovali a měli tak co nabídnout nejen na straně scénáře, ale i co do castingu. A přísahám, ta scéna, kdy Rupert najde svou harpunu, mne zasáhla víc, než když Tom Hanks přišel v Trosečníkovi o Wilsona./ Závěrečná kmenová rada i Reunion patří k výborným dílům soutěže (kde se finálová dvojice potvrdí jako více než uspokojivá), zvlášť po rozpačitému vývoji série po sloučení. Vítězi/vítězce jsem však fandila již od prvního dílu a ať mi nikdo netvrdí, že se svého vytouženého milionu nedobral/a zaslouženě. Oblíbení hráči: Rupert, Sandra, Christa, Burton. Prudiči: Osten (!), Skinny Ryan, Shawn, Trisha, Michelle. Kontroverzní hráči: Lilly, Jonny, Darrah. A abych nezapomněla, co se Jonnyho týče: Nebyl by zdaleka takovým padouchem, kdyby jeho okolí bylo alespoň malinko prozřetelnější, důslednější a všímavější. Jonny sám to tedy zahrál nejlépe, jak patrně mohl, smůla je na straně jím napálených (včetně Jeffa, co se dá dělat :P). Zajímavé komentáře: Opsha. ()

Návrat hvězd (2004) (S08) 

Neskutečně jsem se těšila. Kvůli téhle řadě jsem se podívala i na Thajsko (a celé ho vytrpěla až do hořkého konce). Stálo to za to? Rozhodně! All Stars, ať už se nám to líbí, či ne, přináší určitě to nejlepší, ale také to nejvyhrocenější, nejsilnější, nejzajímavější a nejnehoráznější. Pro někoho bylo možná těžké sledovat své dřívější oblíbence vyvíjející se ve hře, ale často také degradující. Pro mne to byla až do sloučení neuvěřitelná (vyjma dvou incidentů), koncentrovaná zábava. Po sloučení se průběh hry stal poněkud monotónějším, ovšem za tento můj pocit možná může i to, že jsem znala finálovou dvojici a vítěze/vítězku předem. Zato závěrečná kmenová hra jakýkoliv náznak nudy zahnal jako kouzelným proutkem (a částečně jej nahradil silným znechucením z dříve v mých očích důstojných hráčů, kteří prodělali regresi ve svém psychickém vývoji asi někam do první třídy základní školy, kdy by se už měli začít stávat samostatnými jedinci, kteří chápou, že pomstu za rozkopané bábovičky a vlastní hloupost požadovat nemohou). Dostavilo se zklamání? Částečně. Snad bych totiž čekala, že jde-li o all stars řadu, soutěžící už vědí, jak hrát, vědí, co je hra a co je dovoleno, co je přátelství a co je business (Lexi!) a že si nebudou nalhávat do kapsy. Někteří to zvládli. Jiní ne. Favorité: Boston Rob, Amber, Richard, Ethan, Rupert, Shi-Ann, Prudiči: Jenna L., Sue, Tom, Lex, Kathy (částečně). //Tom Riddle: Ač by mi nevadilo, kdyby se někteří hráči v této sérii vůbec neobjevili (že, Sue!), volba produkce byla poměrně jasná. 8. série se natáčela příliš brzy po skončení 7. série a spousta kvalitních hráčů z ní se nemohla zúčastnit ze zdravotních důvodů (př. Sandra), alespoň Rupert to zvládl. To znamená, že je třeba vybrat 18 lidí (tedy už 17) ze 6 sérií, přičemž by bylo záhodno, aby každá ze série měla svého zástupce (Shi-Ann je jedinou rozumnou volbou, uvažovatelným by byl Brian, kdyby neměl příliš velké finanční nároky). To máme 5 sérií a 16 lidí. Ačkoliv měla 1. série silné početní zastoupení (Richard, Sue, Rudy, Jenna), je pravda, že po 3 letech od poslední klapky nechtělo mít se Survivorem dost hráčů z Bornea nic společného (Greg, Colleen, Kelly). Austrálie byla vybrána dobře, možná by někteří upřednostnili Elizabeth nad Amber, ale ta také neměla zájem (pokud vím). Za 3. sérii je vybráno rovněž poměrně dobře. Lex byl zajímavý a dost lidí mu přálo lepší umístění, Ethan vyhrál a je to sympaťák, Tom byl bavič (znemožnil se až tady, na to nezapomínejme). Osobně jsem postrádala Theresu, ale co se dá dělat. A konečně tu máme 4. sérii, Markézy. Tam děkujme za účast Boston Roba, který byl spolu s Kathy tím nejlepším, co nám tahle série přinesla. A abych nezapomněla, za 6. řadu byla pozvána i Heidi, ale ta odmítla (po návratu z Amazonie trpěla problémy s ledvinami). Rob a Jenna jsou uspokojiví, snad mi tu chybí Matthew či Deena, ale kde je těm dvěma konec... ()

Vanuatu (2004) (S09) 

Lepší průměr, který se s těžkou úlohou pobavit po hvězdné sérii popasoval nakonec docela slušně. Oblíbenci: Ami, Julie, Chris, J.P.; Prudiči: Mia, Lisa, Scout, Travis, Rory. ()

Palau (2005) (S10) 

Výtečná podívaná, která odpovídá na otázku, co by se stalo, kdyby produkce v předchozích řadách nezasáhla a skrze twist nedala pokyn k promíchání hráčů. Oblíbenci: Tom, Ian, Colby, Jenn, Angie. Prudiči: Katie, Willard, Ibrehem. ()

Panama (2006) (S12) 

Opravdu komplikovaná série. Tvůrci se snažili oživit novými prvky a zvraty, co se dalo. Nicméně nepříliš sympatický casting (respektive vývoj soutěže) prostě nejde ignorovat. Vzhledem k tomu, že jsem se k Panamě vrátila zpětně po shlédnutí sérií 13-16, je můj vztah k asi jedné z nejdiskutovanějších postav sérii Cirii poněkud odlišný, než kdybych prvně viděla tuhle a až poté Mikronésii. Tak či tak, Cirie byla jedním z mála opravdových osvěžení a oživení série. Dále musím vyzdvihnout kmen La Mina, co do složení. Zvláště mužské osazenstvo tvořili čestní, pracovití sympaťáci. Na druhé straně, v kmeni Casaya se sešli snad samí šílenci (vyjma zmíněné Cirie), mezi kterými se snad každý cítil být králem. Shane jediný si však své bláznovství (okořeněné prudkým temperamentem a náročnou odvykačkou, ze kterou před ním pomyslně smekám a zároveň si klepu na čelo) veřejně přiznal. K patrně nejlepším prožitkům ze série patří právě promluva Shanea o Cirii. Pakliže jste o něm dosud pochybovali, teď víte jistě, že je to jeden z nejlepších lidí, kteří se tam ocitli. Oblíbení hráči: Terry, Cirie, Austin, Dan, Shane (ne nutně v tomto pořadí). Prudiči: Aras, Danielle, Bobby, Courtney. Ráda bych blíže poznala: Austina, Tinu, Dana. ()

Cookovy ostrovy (2006) (S13) 

Prostě miluju Jeffův výraz ve chvíli, kdy se Billy vyzná ze své lásky. Prostě miluju. ()

Fidži (2007) (S14) 

POZOR, OBSAHUJE SPOILERY! Fidži je výjimečná řada, plná kontroverzí a zvratů, které vezmou dech. Je to ale také řada z počátku až příliš ovlivněná scénářem a hlavní zápletkou - luxusní tábor vs. beznaděj a opravdové přežití. O to větší poklonu je třeba složit těm, kteří se z původního Ravu prosekali do finálových dílů. Nesmírně povedený, ale opět nevyrovnaný, je casting - na jedné straně můžeme porovnat ultrapopulárního Yau Mana, zjev všech zjevů, který se může rovnat Ozzymu i Yulovi z předchozí série, opravdového "Show Mana", spolu se sympaťákem Earlem, který k úspěchům v soutěži nepotřeboval imunitu, ale chladné uvažování. Jednoznačně jde o nejsympatičtější dvojici mnou dosud shlédnutých řad (Kdo přežije 1-4, Kdo přežije 12-16); a na druhé straně tu máme ohromně nesympatickou a omezenou Lizi, která zvláště v posledním dílu (hlasování poroty) předvede nevídané, především zprvu nijak zajímavou intrikářskou Jenny, která skutečnou šanci projevit se v dobrém (co by hráčka) dostane až po sloučení, kontroverzní , horkokrevný Rocky a uťápnutý Anthony, co by Pat a Mat. Díly po sloučení kmenů však nemají nejmenší chybu, co se týče zápletek, zvratů, twistů. Zpětně se nemůžu (zvláště po velmi podařeném Reunion dílu) dívat na Dreamze tak příkře. Je třeba si uvědomit, že hrál - a hrál dobře, dokavad nedomyslel jeden krok, který už zpětně nemohl napravit, a tak se připravil mnohem o víc než jen o možnou výhru. Nelze tedy nesouhlasit s Yau Manem - Dreamz myslí chaoticky, žije v naprostém chaosu, kdy skrze něj prosvitnou záblesky jeho vlastní geniality - se kterými ale neumí sám naložit a neví, co si s nimi počít. Doporučuji tedy všem, kdož soudili zkratkovitě, jako zprvu i já, shlédnout Reunion a pak teprve hodnotit Kdo přežije: Fidži. Hodnotím tedy 3 (a půl) a hvězdu strhávám a dolů zaokrouhluji právě kvůli původní zápletce, která na můj vkus až příliš zamíchala kartami a předurčila tak většinu zásadního dění první poloviny celé série. ()

Čína (2007) (S15) 

Sérii k dokonalosti chybí jediné - Yao Man. :P (Tolik k "otázce" položené Kulmonem, tedy k tomu, čím vítězí Fidži nad Čínou.) Zajímavý (a vtipný) komentář: Pepinec ()

Mikronésie (2008) (S16) 

Mikronésie jakožto série je asi jednou z nejkontrověrznějších, nejvyzdvihovanějších a zároveň nejzatracovanějších z doposavad natočených Survivor. Záleží je na vás, ke kterému z extrémů spektra se přiřadíte. Já však eskapády, kterých jsme se tu dočkali, zbožňuju (takže naprostý souhlas s Tomem Riddle). Mikronésie totiž přináší vše, po čem fanoušci Kdo přežije touží. Atraktivní prostředí, silní stratégové, manipulátoři, sportovci. Silné osobnosti. Zajímavý scénář. Bohužel i spoustu dobrovolných i nedobrovolných odchodů ze soutěže (přičemž se můžeme pouze dohadovat, jak by to všechno dopadlo, nebýt jedné zraněné nohy a jednoho zraněného prstu). A bezpochyby nejlepší blindsidy, kterých jsme se tu doposavad dočkali (Jamesovo veselí z toho, že už nemá na triku "the dumbest move ever" patří k mým favoritům v rámci scén). Vítěz/ka je diskutabilní, zde však záleží na vás a na tom, čemu přisuzujete větší váhu. Někoho prudí záporáci, někoho jiného klaďasové. "Finálová" trojice je podle mne však zasloužená, ba co víc, najdeme zde jak stratégy, manipulátory, tak zdatné sportovce. Oblíbení hráči pro tuto sérii: Amanda, Parvati, Cirie, Natalie, Eric, James, Jonathan (už jen pro jeho výkony při soutěžích po "onom incidentu"). Prudiči: Ami, Joel, Chet, Kathy, Eliza, Jason, Jonny. ()

Gabon (2008) (S17) 

OBSAHUJE SPOILERY: Aneb jak by to asi dopadlo, nebýt jednoho twistu ze strany produkce... To, co řekla Corinne na FTC Sugar, bylo hrubé, ale vůbec ne mimo mísu. A ať si ji zatracuje, kdo chce, jak chce, narozdíl od Sugar jde o výtečnou hráčku se slibným potenciálem. Sugar se však chová jako rozmazlený, zlomyslný, nevychovaný, ufňukaný fracek, který je přesvědčen o své dokonalosti a neodolatelnosti. Tak to tedy ani náhodou. Ač jsem místy doufala v to, že tu husičku jenom hraje, pravda byla mnohem, mnohem krutější, a to v podstatě ke komukoliv, kdo se s ní spojil (nic proti gustu, kdyby šlo o něco blížící se strategii a nikoliv ten emoce zvracející chaos, který nám byl nabídnut). Za to, jak poškádlila Randyho kvůli pivu na dražbě ji nemám ráda, za to, jaký tyjátr udělala kolem sušenek (kde byl zjevně v právu Randy a opravdu nerozumím tomu, proč na to nikdo za celou show nepoukázal a naopak si tento incident přičítala Sugar k dobru) bych jí s chutí plivla do ksichtu, ale za to, co o Randym řekla na kmenovce, když napsala jeho jméno, ji takřka nenávidím. Oblíbenci (ne nutně v tomto pořadí): Marcus, Charlie, Corinne, Bob a RANDY; Prudiči: Sugar, Sue, Ace, Crystal, Gillian. Jak pronesl Randy na FTC: Všichni mi polibte... ()

Tocantins (2009) (S18) 

Oblíbenci: Stephen, Tyson, J.T, Taj. Prudiči: tu vlastně nebyli, i ten Coach je na Reunionu docela sympatický (ačkoliv sdílet s ním jeden tábor byť jen jediný den by na mě bylo moc). Pro dokreslení celé série doporučuji shlédnout právě Reunion. ()

Samoa (2009) (S19) 

Oblíbenci: Russell H., Natalie, Betsy, John; Prudiči: Laura, Ben. ()

Hrdinové proti padouchům (2010) (S20) 

Favorité (tady snad ani nejde mít vsazeno na jedinou kartu): Boston Rob, Parvati, Sandra; Oblíbenci: Boston Rob, Parvati, Sandra, Couch, Courtney, Jerri, Colby, Cirie; Prudiči: Sugar, Danielle, Candice, James. ()

Filipíny (2012) (S25) 

Favorité: Malcolm, Denise; Oblíbenci: Penner, Skupin, Carter ()

San Juan del Sur – Blood vs. Water (2014) (S29) 

Po zvratu ve finálovém díle, Reedově proslovu a díky výsledku hlasování na FTC dávám 2 hvězdy, víc ale ani ťuk. Série "objevila" 4 potenciálně dobré hráče, ale díky diletantství ze strany produkce jim nedala takřka žádný prostor k projevu. Nepotřebuji 6krát za sebou slyšet, že se Missy třikrát rozvedla, nezajímá mě, jaký syndrom Jacklyn má. Chci vidět, jak si soutěžící shánějí potravu, jak si staví přístřešek, jak udržují oheň. Netuším, k čemu jsou dobré Jeffovy živé vstupy, k čemu jezdit k moři do Nicaragui, když vodu v soutěžích takřka vůbec nevyužili, proč vynechali tradiční Survivor aukci a proč, probůh, už vůbec nedávají intro, které mi schází každým dílem víc a víc (to je opravdu tak náročné sestříhat pár záběrů hráčů a přírody?!). Jsem zklamaná z toho, čím se tahle show stala. ()

Worlds Apart (2015) (S30) 

Výborný zážitek a velmi příjemné spravení chuti po San Juan Del Sur. Stále chybí více pohledů do běžného života trosečníků, rozdělávání ohně, shánění potravy, běžné útrapy v divočině, čtení stromové pošty, intro a opening statements na FTC (!). Díky rozmanitému castu, kdy v každém ze tří kmenů lze najít fanditelné lidi, hned několik favoritů, jejich antagonistů, hrdinů i padouchů a nespočet zábavných elementů (Vince, Max, Shirin, Jenn a de facto i Rodney, Will "vorvaň" Sims a Dan) a zaslouženému vítězi mám ale téměř chuť napálit tomu plné hodnocení. No, nechám si ho pro případnou sérii s originálním intrem. P.S. Výborný Reunion! Až se tomu nechce ani věřit. Oblíbenci: Shirin, Tyler, Carolyn, Mike, Joe. Prudiči: WILL!, Dan, Rodney, Lindsey. ()

Reklama

Reklama