Reklama

Reklama

Kdo přežije

(pořad)
  • Česko Poslední trosečník (více)
Rozhovor 2
Dobrodružný / Reality-TV / Soutěžní
USA, 2000

Režie:

Don Roy King

Účinkují:

Jeff Probst (moderátor), Amber Mariano, Richard Hatch, Judd Nelson, Kimmi Kappenberg, Rudy Boesch, Jenna Lewis, Sugar Kiper, Jenna Morasca, Jerri Manthey (více)
(další profese)

Série(46)

Survivor je televizní reality show, která je v různých podobách vysílána v mnoha zemích na světě. Hlavním principem této soutěže je vysazení soutěžících na izolovaném místě v divočině, kde soupěří o různé odměny a hlavní výhru v hotovosti. V soutěži se využívá systému postupného vyřazování, kdy soutěžící hlasují proti dalšímu členu v kmeni dokud nezůstane poslední soutěžící, který kromě výhry získá i titul "Poslední trosečník" ("Sole Survivor"). Soutěž je také obrovským sociálním a psychologickým experimentem, kdy je možné pozorovat různé typy lidí, jak se k sobě navzájem chovají za různých okolností a v různých podmínkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Laerry k tomuto seriálu (25)

Kdo přežije (2000) 

Nejdokonalejší sociální experiment na televizních obrazovkách, který je skvělou studnicí lidských charakterů, vhozených do extrémních podmínek, a jenž musí ze sebe vydat buď to nejlepší či nejhorší. Nejlepším člověkěm v dějinnách Survivoru vůbec? Samozřejmě excelentní Jeff Probst, bez nějž by tahle soutěž nebyla taková, jaká je! ()

Austrálie (2001) (S02) 

SPOILERS BEWARE.......... Jedna z nejvíce "survivor-mode" řad vůbec - neopakovatelné drsné přírodní podmínky: máme tu lesní požár i bleskovou povodeň, která smete tábor a vezme sebou všechny zásoby jídla.... a pak tu je nemehlo jménem Michael Skupin, který se vrátil k primálním kořenům, když si s šíleným leskem v očích ulovil svého divočáka - a pak si spadne do ohně (tehdy to bylo dozajista dramatické, ale v kontextu s 25. sérií se tahle událost jeví jen jako začátek úsměvné "Skupinovy řady nešťastných příhod."). Výjimečná přírodní scenérie australské buše nabízí úchvatnou kmenovou radu hned vedle vodopádu - to už se později nezopakovalo....a stejně tak jsou i zde jedinečné postavy hráčů, které se zapsaly do historie Survivora: kromě Skupina tu je "original black widow" Jerry, která se bezúspěšně snažila flirtovat s kovbojem Colbym - u kterého neměla sebemenší šanci. Je tu i Tina, u které se zapomíná na její houževnatost v soutěžích a taky to, že bez zaváhání pomohla získat uplavanou rýži z rozvodněné řeky.... no a ještě zmíním nenápadnou Amber, která se zviditelnila hlavně tím, že se stala přívěškem Bostona Roba a začala mu rodit děti... Jednoduše shrnuto, tahle řada je prostě nádherná svým old-school nádechem, který má své jedinečné kouzlo. ()

Markézy (2002) (S04) 

S odstupem času vítěze této řady akceptuji, ačkoliv šlo o naprosto nevýrazného hráče bez žádné strategie, tak párkrát tato osoba vyhrála imunitu, dala si práci poznat všechny ostatní (a chytře si dělala poznámky), na což ostatní kašlali - nebyla tak sebestředná a arogantní - a tudíž si nenadělala žádné nepřátele. Rozhodně tento vítěz nepatří mezi ty nejhorší - ti následovali až v řadách příštích..... k ostatním soutěžícím: respekt Pascalovi, na to, kolik mu bylo let, byl ve skvělé fyzické kondici..... slaďoučká Neleh, až z ní bolely zuby a břicho, neuvěřitelně iritovala pokaždé, když otevřela tu svou naivní pusu.... no a pak ještě zmíním první vystoupení legendárního Boston Roba, který dokázal zaujmout natolik, že se stal pravidelným účastníkem všemožných reality show - a dokonce i své vlastní. Aneb na soutěžích si s rodinkou (ano, narážím na Amber) si založil živobytí:D ()

Thajsko (2002) (S05) 

Některými je tato série považována za vůbec tu nejhorší (včetně Probsta), ale mě to tak nepřišlo - aspoň ne do poloviny série. Krajina tu hraje velké plus (loďka je nezbytnou součástí týmu, bez ní se v Thajsku nelze obejít, což pozná jeden z týmů, když loďku ztratí...) - velkým mínusem tu jsou (nečekaně) soutěžící - i zde se najde několik výrazných karikatur, které baví - ale vývoj některých vztahů je vyloženě nepříjemný (včetně obvinění ze sexuálního obtěžování) a vítěz/ka Thajska byl jen soubojem mezi menším či větším zlem. ()

Amazonie (2003) (S06) 

SPOILERS BEWARE!!!....Tahle série byla soubojem kmene "amazonek" proti prostému mužskému pokolení, ovládaného svými pudy:D Dokud se kmeny nepromíchaly, bylo vážně zábavné sledovat mužský kmen, jak jim ženská přítomnost šíleně chybí a jak jim to leze na mozek. Je tak naprosto příhodné, že Survivor: Amazon vyhrála "amazonka", která se stala legendární pro své společné koupání v řece či svléknutí se do naha jen za kus čokolády a burákového másla během soutěže. V téhle řadě si navíc poprvé zahrála sluchově postižená hráčka, Christy, a jak se s tím dokázala poprat, je vážně obdivuhodné. Nejzábavnějším momentem z celé série byl okamžik, kdy si Matthew s fanatickým výrazem brousil mačetu a komentoval to slovy, že ho pohled na krev zneklidňuje - a všichni ho zděšeně pozorovali (Rob: Proč potřebuje mít mačetu tak ostrou? Určitě nás všechny zabije.) ()

Perlové ostrovy (2003) (S07) 

Pirátská série, se skvělým neobvyklým začátkem. Jonny vs. Rupert, Outcasts.... a super vítěz/ka. ()

Vanuatu (2004) (S09) 

SPOILERS BEWARE!! Opět souboj Men vs Women - kde nepochopitelně vyhrál prototyp obtloustlého nemožného povaleče.... ale mě se tahle série líbí díky prostředí (aktivní sopky způsobující zemětřesení) a kultuře (kanibalové vyděsí soutěžící hned na začátku i následným rituálním obřadem) a i soutěžícím - kteří nejsou sice tolik výrazní (ti zajímaví byli hned vyřazeni a zůstali ti, co mi pili krev hned od začátku). Tak aspoň Jeff si mezi nimi našel svou holku... (škoda jen, že už spolu nejsou). ()

Palau (2005) (S10) 

SPOILERS BEWARE! ...."Vojenská" řada, která přinesla spoustu nej-rekordů, které se pak už v dalších řadách neopakovaly. Jako nejdelší soutěž o finálovou dvojici (téměř 12 hodin) - po které následovala jedinečná rychlá kmenová rada hned na místě. Nebo je zde v úvodu překvapivé vyřazení hned dvou hráčů. V této řadě jako jediné nedošlo ke sloučení kmenů - naopak Palau se může pyšnit prvenstvím, kde byl kmen s jedním členem. A dalo by se najít i několik dalších kuriozit... Celkově Palau byla výjimečná série a to i svými "kulisami" v podobě válečných lodních a leteckých vraků z druhé světové války. A to, že vítěz byl naprosto zasloužený, jen jen třešničkou na dortu. ()

Panama (2006) (S12) 

Poprvé se nám představil Exile island, což beru jako dobré obohacení - v poslední době se pravý survivor efekt začal vytrácet, takže vyhoštění jedince na pustý ostrov, kde je odkázán jen sám na sebe je zase drobný návrat k začátcím soutěže. Co se týče sociální stránky - je tu nový experiment: rozdělení do čtyř skupin podle pohlaví a věku. Nápad to je geniální - škoda jen, že tohle původní rozdělení je brzy "zkaženo" promícháním skupin.... V Panamě se najde opět několik charakterů, které vyčuhují nad průměrem - oduševnělý učitel umění Bruce, magor Shane trpící absťákem (po cigaretách a po synovi), couch potato Cirie, Terry-minátor doslova přežívající mezi mladšími hráči, silikonová Danielle, a Aras, který se rozhodl pro soukromou válku proti Terrymu... ()

Cookovy ostrovy (2006) (S13) 

Moje nejoblíbenější řada vůbec, která mě nikdy neomrzí (viděno nejmíň šestkrát:D) a jsem zvědavá na dabing. Důvody, proč se Cook Islands řadí mezi ty nejlepší série: 1) díky skvělému intru, kdy se z plachetnice musí všichni hráči rychle evakuovat a na vorech dopádlovat na ostrov (aféra se slepicemi:D:D); 2) rozdělení do čtyř kmenů podle ras (aneb další skvělý sociální experiment!), 3) melting pot v praxi; 4) spousta dramatických situací (MUTINY!); 5) velká porce sympatických a pamětihodných hráčů ; 6) Cook Islands je založena především na vodních soutěžích; 7) krásné exteriéry - kromě přírody mě fascinuje Kmenová rada v podobě lodi; 8) ale především je v této řadě fenomenální OZZY!!!!! - i když jeho účinkování v s16 a s23 je už diskutabilní, tak ve s13 je to ten nejschopnější "trosečník" pro kterého celý ten pobyt na ostrově byl jen "odpočinkovou dovolenou". Na Cook Islands vznikla i velmi vtipná parodie z produkce MAD TV http://www.youtube.com/watch?v=0sZ0OJGm6Ak ()

Fidži (2007) (S14) 

14. série nabízí další zajímavý sociální experiment: vezměte dvě skupiny různorodých menšin a dejte je na pustý ostrov - ale oproti ostatním sériím je zde menší háček - zatímco jedna skupina bude hned od začátku žít v neuvěřitelném luxusu a blahobytu, ta druhá bude bojovat s naprostou dehydratací, hladověním až s úplným vyčerpáním. A to je hlavní kámen úrazu téhle řady, jelikož se dá jen ztěžka fandit bandě lidí, kteří si na Fidži užívají placené prázdniny a na druhé straně je divák nucen sledovat útrpné živoření těch druhých, kterým pomalu nezbývá energie ani na to, aby chodili... Ale přesto mě tahle série bavila, především díky třem postavám, které se mi vryly do paměti: horkokrevný Rocky, jehož výbušná povaha zajišťovala dobré momenty; bezpáteřní zmetek Dreamz, který je pro mě do dnešního dne na prvních příčkách nejneoblíbenějšího hráče Survivora; ale především tahle řada stojí za skouknutí kvůli úžasnému Yau-Manovi, který je malý-velký muž. ()

Čína (2007) (S15) 

Historicky poprvé mohl americký štáb natáčet v srdci Číny na tak dlouhou dobu - a tím pádem vznikly naprosto výjimečné exteriéry a odměny za výhru v soutěži (komu se kdy poštěstí mít soukromý piknik přímo na Velké čínské zdi? Nebo si tryskáčem odletět do veřejnosti nepřístupného shaolinského kláštera na soukromou exhibicí bojových umění?). Ale Survivor je především o hráčích - a těch se tu opět sešla velmi pestrá sestava: hrobař James (který započne tradici "the dumbest move ever":D), Misska Amanda s "puppy eyes", ukecaná mrcha Courtney, prolhaná kuchařka Denise (viz aféra na reunion show), arogantní "pokerový profík" Jean-Robert, se kterým si hráli ti ostatní.., "domorodkyně" P.G", panic Erik:D, doposud nejmaldší hráč Frosti.... a malý vychytralý Todd:). Tahle série lehce vybočuje mezi "ostrovními" řadami i díky novým herním zvratům a především neočekávanému vývoji celé soutěže. ()

Mikronésie (2008) (S16) 

16. řada přinesla další ojedinělý sociální experiment: proti sobě postavila zkušené oblíbené hráče, kteří již od prvních okamžiků přesně vědí, co mají dělat - a největší fanoušky hry, kteří sice mají nulové "praktické" zkušenosti, zato zase mají výhodu v teorii a ve znalostech o svých soupeřích. Tahle řada je jednou z nejlepších díky skvělé interakci "hvězd" a "fandů", neuvěřitelným zvratům (tato řada se může "pyšnit" nejvyšším počtem odsoupení ze hry kvůli zdravotním či osobním důvodům) a velmi zábavných kmenových rad (snad na každé se stane buďto drsný blindsind nebo komický výstup hodného Zlaté maliny - aneb výborné hrátky se všemi možnými typy imunit:-D). V téhle řadě jsou skvělé charaktery a figurky, které se vám vryjí do paměti: blbec James pokračuje ve své nekonečné blbosti; Fairplay opět provokující Jeffa; Eliza a její klacek:D; Ozzy+Amanda=Love(not)forever; podrazácká zmije Parvati dotahující svoji taktiku k dokonalosti; Cirie se slizkým úsměvem a záměry hodné krysy; přidrzlý Jonathan; "americký hrdina" Yau-Man :D; nudná a opět nevýrazná Amy.... z kmene fanoušků se prosadili (u mě) především Erick (za svůj "geniální" herní tah a svůj nelíčený entuziasmus), Jason (soupeřící o titul největšího blbce pod sluncem), a pak dvojka Chet-Joel, aneb nejoblíbenější "pár" této série:) ()

Gabon (2008) (S17) 

SPOILERS BEWARE........Jedna z mých nejoblíbenějších řad nejen díky exteriérům "posledního ráje na Zemi" (slona, co chodí pravidelně na "návštěvy" žádná jiná řada prostě nemá:P), ale především díky pár figurkám, které vyniknou nad neustálými zástupy modelů a modelek, kteří jsou na jedno brdo. Je tu skvělý pan učitel fyziky, Bob (aneb motýlci jsou cool), jehož fake imunity jsou naprosto dokonalé. Zároveň je taky jedním z nejstarších hráčů Survivora vůbec. Zakyslý záporák Randy s nejvyšším IQ z celé party, který nenávidí všechny a všechno - a přitom pracuje jako kameraman na svatbách:D (miluji jeho hlasování pro konečného vítěze: All three of you can kiss my ASS!) . "Olympijská vítězka" Crystal, která jednoduše řečeno ve všem fyzickém naprosto SUCKS:D (aneb nejlepší video sestřich "úspěchů" na reunionu). Ace a jeho debatovaný britiš přízvuk; Corinne - mrcha z povolání, která má radost, když může někoho nasrat. Pařmen Ken, který ne a ne sehnat holku (ale ti termiti skoro zabrali!:) ) no a pak je tu Sugar (velká "hvezda" z Gilmore girls), která krásně pasuje na prototyp blbé blondýnky - ale v reálu je pak nakonec chytřejší než právník z Harvardu, he he. ()

Tocantins (2009) (S18) 

DRAGON SLAYER FTW!!! Aneb Benjamínek Wade aka Coach poprvé v akci. Jeho legendární dobrodružství jsou velmi populární v ústavech pro chorobomyslné:) Mám ráda série jako je Tocantins, kde je nám představena unikátní fauna a flora - aneb exile island opravdu není island ale nádherný kus pouště:)) ()

Samoa (2009) (S19) 

One man show of Russell Hantz... and the others. Aneb imunity rostou všude na stromech jak houby po dešti a Russell je jejich sběračem... a je to zatracená zábava! I když samozvaného krále Survivoru nesnáším jako osobu, tak jako významného hráče téhle soutěže ho plně uznávám. Za zmínku stojí black Russell, který se postaral o jeden z nejděsivějších zážitků v celé historii Survivoru; naprosto tupá Shambo s ještě děsivějším účesem a pak banda "blbých holek", z nichž jedna nakonec sebrala titul Sole Survivor panu multimilionáři Hantzovi:P ()

Hrdinové proti padouchům (2010) (S20) 

Nad některými výběry "hrdinů" a "zloduchů" se nemá cenu pozastavovat. Prostě někdo mohl, někdo nechtěl, jiný nemohl (a byl ve vězení), atd... Namíchat dvě poměrně vyrovnané skupiny je docela dřina, a dopadlo to vcelku obstojně. S vítězem jsem spokojená. Pocítila jsem silné zadostiučinění, že to opět nevyhrál jeden jistý pán-všeho-aneb-ropný-magnát-bez-titulu-sole-survivor. ()

Nikaragua (2010) (S21) 

NaOnka a Fabio - dvě karikatury, které mě neuvěřitelně bavily. A musím smeknout před železnou dámou Jane, která s lehkostí nakopávala zadky všem těm mladičkým svalovcům. ()

Jeden svět (2012) (S24) 

BEWARE SPOILERS!!!!........Men vs. Women......aneb má feministická stránka dostala velkou dávku zadostiučinění. Mužský kmen (kterému jsem vážně fandila) se ukázal být tím nejdebilnějším kmenem v historii Survivoru (wtf: vyhrají soutěž a dobrovolně jdou na kmenovou radu??? - tím si podepsali ortel smrti, magoři...). Aneb upgradovaná Mikronésie 2.0. A i když jsem pro-feministka, tak tahle "girl power" byla vyloženě utrpením a zklamáním, protože si ty ženštiny svůj suveréní postup soutěží nijak zvlášť nezasloužily. Jen měly štěstí, že mužské pokolení bylo o něco stupidnější, než ony. Stejně dám 5 hvězd, i když by to nebylo příliš objektivní, protože se i v této řadě našlo dost pamětihodných momentů i kreatur (Colton, Troyzan vs. Tarzan, apod.). ()

Filipíny (2012) (S25) 

Změna lokace (finally!), rozdělení na tři kmeny, tři zajímaví navrátilci (Skupin a jeho "řada nešťastných příhod" je vážně zábavná:D), pouštění celé znělky na začátku, skvělé neokoukané soutěže, dobře vybraní nováčci, výrazní padouši (Abi!!!), sympatičtí stratégové, a zasloužený vítěz/ka.... a výrazná postava Malcoma. To všechno dohromady utváří nejlepší sérii od dob Heroes vs. Villains! ()

Reklama

Reklama