Reklama

Reklama

Kdo přežije

(pořad)
  • Česko Poslední trosečník (více)
Rozhovor 1
Dobrodružný / Reality-TV / Soutěžní
USA, 2000

Režie:

Don Roy King

Účinkují:

Jeff Probst (moderátor), Amber Mariano, Richard Hatch, Judd Nelson, Kimmi Kappenberg, Rudy Boesch, Jenna Lewis, Sugar Kiper, Jenna Morasca, Jerri Manthey (více)
(další profese)

Série(46)

Survivor je televizní reality show, která je v různých podobách vysílána v mnoha zemích na světě. Hlavním principem této soutěže je vysazení soutěžících na izolovaném místě v divočině, kde soupěří o různé odměny a hlavní výhru v hotovosti. V soutěži se využívá systému postupného vyřazování, kdy soutěžící hlasují proti dalšímu členu v kmeni dokud nezůstane poslední soutěžící, který kromě výhry získá i titul "Poslední trosečník" ("Sole Survivor"). Soutěž je také obrovským sociálním a psychologickým experimentem, kdy je možné pozorovat různé typy lidí, jak se k sobě navzájem chovají za různých okolností a v různých podmínkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele paulieM k tomuto seriálu (7)

Kdo přežije (2000) 

Jediná opravdou reality show! Už to, že dokáže natolik triviální koncept udělat 25 sérií a mít stále fanoušky, žiznící po dalších, je fenomenální (já zkoukl za půl roku). Ve všech dosavadních sériích žádná nikdy vyloženě nepropadla a navíc se ukázaly obrovské možnosti vcelku jednoduchého schématu hry. Základem pro jedinečnou show je Jeff, jehož tradiční hlášky si skoro říkám před spaním a produkce, která narozdíl od českých reality show funguje výborně, záběry jsou důvěryhodné a vše do sebe skvěle zapadá. Režie skvěle pracuje s charaktery postav a diváka vtáhne Ohledně hry samotné vždy fandím lidem co se nebojí dělat riskantní movy, projevují rozum a hlavně se na nikom nevezou. Co mě štve jsou lidi co nedokážou oddělit hru od reality a nedokážou např. zkousnout blindside a to je nejspíš ten důvod proč tolik sérií vyhrávají příživníci a ne stratégové. Další jsou lidé co tam vlezou a pak skučí, že mají hlad, je zima atd. a nakonec odejdou, jakoby je do soutěže přihlásila maminka a oni mysleli, že se jedou opalovat. Největší oblíbenci: Russell, Boston Rob & Amber, James, Parv, Steph, JT, Rupert. Nejlepší série: Pearl Islands, Cook Islands, HvV, Samoa, Allstars, Mikronésie ()

Gabon (2008) (S17) 

Hodně nadprůměrná série, skvělý casting, jen škoda že mnozí zajímaví hráči vypadli hodně brzo (Ace). Bavil mě Randy a jeho hlášky a to jak po dvou hodinách na ostrově přišla babka Gillian s tím, že chce žrát sloní hovna. Vítěz asi nepříliš zasloužený, ale velice sympatický. ()

Jižní Pacifik (2011) (S23) 

SPOILER: Pro mě průměrná sezona, přesto se objevilo pár moc zajímavejch charakterů. Coach, ukázal možná až překvapivě velice kvalitní manipulační hru se svými "bratry v Kristu", Ozzy, opět extrémně namyšlenej, a to díky svým skoro nadpřirozeným sportovním výkonům, avšak nulovou social game a Brandon, neuvěřitelně otravnej, labilní mladej kluk, kterej nepředvedl ani ň (to už jeho otec za to odpoledne v kempu udělal pro hru víc). Co však mi vadí nejvíc na téhle řadě je přílišný zveličování víry na úrovni např. hledání imunity a modlení se při každé situaci a vítězka jak bývá zvykem strašná: měla štěstí - např. skládačka proti Ozzymu, nedělala strategický tahy - nešla do rizika a zahořklá porota opět (ne)zklamala. Oblíbenci: Coach, Cochran ()

Jeden svět (2012) (S24) 

Vůbec to není tak hrozná sezóna jak se tvrdí. Je pravda, že je tu poměrně dost absolutně hloupých, nudných a trapných soutěžících, ale na druhou stranu i několik velmi zajímavých a závěrečná kmenová rada po dlouhé době nepřinesla vyloženě příživníky. Vítězku jsem sice extra zvlášť během hry nemusel, ale zaslouženě vyhrála. Ještě bych zmínil mírně horší soutěže, které mi mírně začínají vadit, protože skoro v každé soutěži jsou puzzle a málokdy se taky koná soutěž vyloženě na athletic skills, což je na škodu. Velice často hraje tedy roli štěstí a náhoda a zvýhodňuje nonsurvivory. Lepší 3* ()

Filipíny (2012) (S25) 

SPOILER: Rozhodně jedna z lepších sérií, především mezi častým přeléváním moci a velmi dobrou hrou většiny hráčů, kteří se dostali dál, a není to tedy případ kdy loajální kmen vyloučí po jednom druhý tribe. Řada s zřejmě nejlegendárnější kmenovou radou (v 10 lidech). Castingem prošlo dost zajímavých charakterů (Malcolm, RC, Zane, Jeff..), naopak však také totálně nudná Lisa a jedna z TOP nejhloupějších soutěžících ever - Abi. Navrátilci byli vcelku zajímavým zpestřením, jen mě mrzelo, že místo Pennera, který stejně jednu sérii předtím dohrál, nedostal šanci Colton, negativně vnímaný americkou veřejností po One World sérii. Vítězka zasloužená, škoda Malcolma, který se po Filipínách zařadil mezi mé all-time největší oblíbence. Thumbs up za vynikající soutěže. ()

Caramoan (2013) (S26) 

SPOILERY: Skvělá řada, kde se navrátili spíše průměrní slavní účastníci, nicméně s pár výjimkami velmi zajímaví. Dlouho jsem se tak nenasmál u Survivora jako když úřadoval The Specialist a jeho Stealth R Us. Mělo to drajv, často se přelévala moc a dokonce i nenápadní hráči, snad krom Sherri, vymýšleli různé strategie. Možná někomu přijde finálová pětka nudná, plná outsiderů, ale to spíš zapříčinila téměř dokonalá hra Cochrana a Dawn, kteří se zbavovali silných dříve, čímž jejich hra získala naopak na síle. Musím uznat, že casting fanoušků se příliš nepovedl, ale ti lepší vydrželi do sloučení a nudní příliš nezabírali prostor, protože skončili velmi brzy. Vítěz absolutně zasloužený. ()

Krev není voda (2013) (S27) 

Rozhodně dobrá série, přidaný loved-ones prvek hry přináší spoustu strategických rovin, a tedy nutnost hráčů a diváků uvažovat šířeji. BvW systém zároveň dělá snesitelnějším prvek Redemption Island, který mi v předchozích případech vadil a spíše zdržoval - zabíral podstatnou část každého dílu a na zajímavější a podstatnější věci nezbyl čas. Dalším plusem BvW je casting. Většina hráčů se snažila hrát a nestát pasivně v alianci, což je pro atraktivitu hry dobře. To ústí ve velký počet blindsidů a big moveů, které jsou charakterické pro vyspělé hráče. Vítěz více než uspokojivý a porota málo zahořklá. Co mi však vadilo (nejenom) na této sérii, krom neverending rádoby emocionálních výlevů spjatých s loved-ones jedinci, byla extrémní snaha CBS o maximalizaci napětí před kmenovkou. Jsou prostě kmenovky, kde pro racionální hráče vyvstává jedinej možnej scénář, jak může dopadnout, jednoduše není co řešit. Přesto režie vždy nastíní dva scénáře, a to doslova za každou cenu, tak aby zachránila určitou hladinu napětí. Někdy to však je na úkor autenticity samotné hry. Typickým příkladem jsou poslední kmenovky a rozhodování Monicy. Teď vyvstává otázka, jestli je to dílem televizního střihu a určitého směřování hráčů televizí, anebo hráči samotnými. Obávám se, že jde o první možnost, a proto je to jen za 4 hvězdy. ()

Reklama

Reklama