Reklama

Reklama

Kdo přežije

(pořad)
  • Česko Poslední trosečník (více)
Rozhovor 3
Dobrodružný / Reality-TV / Soutěžní
USA, 2000

Režie:

Don Roy King

Účinkují:

Jeff Probst (moderátor), Amber Mariano, Richard Hatch, Judd Nelson, Kimmi Kappenberg, Rudy Boesch, Jenna Lewis, Sugar Kiper, Jenna Morasca, Jerri Manthey (více)
(další profese)

Série(46)

Survivor je televizní reality show, která je v různých podobách vysílána v mnoha zemích na světě. Hlavním principem této soutěže je vysazení soutěžících na izolovaném místě v divočině, kde soupěří o různé odměny a hlavní výhru v hotovosti. V soutěži se využívá systému postupného vyřazování, kdy soutěžící hlasují proti dalšímu členu v kmeni dokud nezůstane poslední soutěžící, který kromě výhry získá i titul "Poslední trosečník" ("Sole Survivor"). Soutěž je také obrovským sociálním a psychologickým experimentem, kdy je možné pozorovat různé typy lidí, jak se k sobě navzájem chovají za různých okolností a v různých podmínkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele ledzepfan k tomuto seriálu (23)

Amazonie (2003) (S06) 

Ze začátku to bylo něco skoro až nesnesitelného: Banda namachrovaných "chlapáků" myslící jen na cecky svých protivnic a banda kvokajících slepic s ALELÚJA pizdou v čele..Po sloučení to zase chvilku vypadalo na nějáký nesmyslný Amazon Hotel Paradise..no brrrr-málem jsem to vypnul...Brzo ale byla většina nesnesitelných osob "odejita" a začala se z toho klubat docela slušná hra v nádherné přírodě-až nakonec málem zvítězil můj favorit(to se mi u survivoru často nestává)-Takže vlastně spokojenost. ()

Perlové ostrovy (2003) (S07) 

Škoda, že největší frajeři se nedostali dál než za polovinu a krom Rupertovy pravé ruky tam o mega bojovala jen banda mdlých osob, protivných hajzlíků a jedna vychcaná bába na facku..........zajímavé téma, překvapivé zvraty, jeden z největších sympaťáků, jeden z největších záporáků, jedn z největších slabochů a na konci(pro mě) docela uspokojivý vítěz. ()

Cookovy ostrovy (2006) (S13) 

Koncovka trochu slabší(ztráta tempa a plno patetických keců-cca poslední 2 díly=ale to už je taková tradiční slabina trosečnického konceptu)-jinak ale parádní hra-tentokrát hodně strategická, čistá a v rámci možností otevřená. ()

Fidži (2007) (S14) 

Rozjezd byl vpravdě slabší ale celý ten finish s imunitama, skrytýma imunitama a kulervoucí přísahou okolo toho vozítka-no docela nářez............mimochodem=YAU-MAN4EVER! :D ()

Mikronésie (2008) (S16) 

Trochu zklamání=Koho jsem měl rád, toho vyšoupli ze hry radši hned z kraje nebo prostě musel odejít a celková finálová čtyřka(potažmo dvojka a vítěz)-byla taková užvaněná nemastná neslaná..Jediné rozptýlení přináší pár opravdu výživných podrazů a taktických tahů a pár opravdu hloupých(ale fakt hloupých) demencí.=70% ()

Gabon (2008) (S17) 

Jakože paráda..jak to z prvu nevypadalo, tak se z toho postupem času vyloupla pro mě jedna z nejlepších sérií nejenom proto, že relativně rychle vyfičeli takové ty klasické nevýrazné(mainstreamové, úlisné, tuctové, fešácké)typy(které ale nakonec často vyhrajou), ale HLAVNĚ-snad poprvé vyhrál člověk který si to zasloužil a kterému jsem to ze srdce přál (né za strategii, né za kontrolu hry(ani jedno se nekonalo), ale za to, že tím prošel férově a vnesl do hry zase jednou trochu lidskosti). V průběhu se to přelévá sem a tam, mění se strategie i charaktery(!) jednotlivých hráčů, je to jedna haluz za druhou a v celém tom zábavném chaosu si nemohl být jistý fakt nikdo = Bavil jsem se. ()

Tocantins (2009) (S18) 

Lidi ze Survivor castingu jsou už asi docela v pasti, když už musí dělat nábor i v blázincích. Tyson se dá ještě brát jako taková více výstřední postavička. U pitvořící se báby Sandy se už člověk musí pozastavit se zdviženým obočím. A když se po pár dílech ukazuje, že Coach není divnej jen proto, že má nezdravě namasírované ego, ale hlavně proto, že je totálně odtržený od reality a nevnímá rozdíl mezi smyšlenkou, přáním, pohádkou, snem, realitou či pravdou-je hned jasné, že tohle bude hodně výživná série.A taky že ano. Coach se stal nedobrovolným bavičem, tahounem a ikonou celé série-tohle tu opravdu ještě nebylo.Dragonslayer, který několikkrát v životě o vlásek unikl smrti(klidně ti to spočítám Jeffe ), který vlastně nepotřebuje jíst ani pít několik dní, který medituje pomocí starodávných tibetských technik(které se předávají jen ústně), který je neporazitelný, který umí všechno a nejlépe...no to se prostě musí vidět.....A do toho se tu rozjíždí hodně slušná sociální hra plná barvitých charakterů a spletitých taktik.....Jako bonus jedna z nejdrnějších a nejkonfliktnějších finálových kmenových rad(možná fakt nejdrsnější)=Radost na to koukat. ()

Samoa (2009) (S19) 

Bacha bude Spoiler....Russel je prostě frajer a pokud do vývoje hry opravdu produkce nezasahovala, tak je to až neuvěřitelně dějově nabušená řada:vždy se stane ta nejméně pravděpodobná věc, vždy je to napínavé až do poslední sekundy..... Vítěz téhle série je jasný jako facka, nehledě na to co si odhlasovala zatrpklá porota, která prostě nebyla schopna uznat dokonalost Russelova nekompromisního tahu na bránu. Jejich vítěz je směšný a absurdní symbol přizdisráčství(i když mi jako hráč vlastně nevadila, vítěz to být nemůže) ()

Hrdinové proti padouchům (2010) (S20) 

Perfektní série u které mě několikkrát málem kleplo. Zprvu mě hodně překvapilo jak většině hráčů(i mých oblíbencům)od posledně nehorázně nabobtnalo ego, a než jim začalo hořet u prdele(nebo je nezbrzdila vyšší moc)chovali se jako arogantní mistři světa... V tomhle ohledu mě velmi překvapil Rob, který se za ty roky opravdu přetrransformoval z bezohledného zmrda na sympaťáka s-až hrdinským-srdcem......... Poprvé za ty roky, co jsem opravdu spokojený s výsledkem(já to té Neúnavně hláškující osobě prostě přál). Až na pár vyjímek(hlavně v první půlce hry, kde odpadlo dost hodně silných hráčů)dostali všichni přesně to co zasloužili(tozn. někteří vůbec NIC-muheheéé :D )............. V rámci survivorů 100% ()

Nikaragua (2010) (S21) 

Z jistých úhlů pohledu to je opravdu jeden ze slabších survivorů(hlavně v kontrastu s extatickou s20). Nakonec to ale není až taková katastrofa jak naznačovaly první díly( banda plesnivých starochů a mladých bezmozků-no brrr). Problém je v tom, že to síto které zafungovalo a nejnudnější a nejotravnější kusy poslalo šmahem domů, bylo tentokrát až moc hrubé a tak skrz docela brzo propadlo i pár zajímavých hráčů... Výsledek je pak taková znouzectnost, kdy to celé zachránil poslední-alespoň trochu osobitý-hráč(pokud tedy opravdu uvěříme, že hrál..).......... Nakonec bych snad jen vyzdvihnul Martyho(fakt inteligentní hráč), zastal se Neonky(sice trochu hlasitá ale její boj s jednonohýma trosečníkama chápu :D ), smekl klobouk před Jane(neuvěřitelná výdrž), a Danovi předal cenu za nejzoufalejšího bojovníka v soutěžích vůbec) ()

Ostrov vykoupení (2011) (S22) 

Parádní série-aneb-Pohádka o tom, jak B zahrál (víceméně) dokonalou hru a jak tlučhuba odešel domů s brekem(zase). Jestli je Parvati hráč nejnebezpečnější, Sandra hráč nejmaskovanější a Russell H. hráč nejdravější, pak Rob je hráč nejlepší a tentokrát to konečně potvrdil. Poučil se z předchozích chyb, ani na okamžik nepřestal makat, do některých soutěží dal doslova všechno a ve výsledku zahrál hru snad nejčistěji jak to jen jde..Gratulace.. Hře Agenta Philipa Sheparda jsem fandil a konečný výsledek si zasloužil-takové lidi já mám prostě rád. ()

Jižní Pacifik (2011) (S23) 

Z Ozzyho sice náhlá vlna obdivu a slávy udělala namyšleného(skoro až arogantního) šulinka, ale z jeho výkonů člověk prostě musí mít respekt a nejeden by mu nakonec i fandil... Jestli byl Coach ve své první řadě naprosto zoufalou karikaturou a parodií na hrdinu a napodruhé to bylo o kousek lepší, tak tentokrát je až překvapivě střízlivý s nohama na zemi a rozumem v hrsti a člověk musí uznat, že ten svůj Jesuc Camp dokázal vybudovat velmi pohotově a udržel ho až do konce. Uchopení a využití náboženských mechanismů pro kontolu hry to je prvek který tu v tak masivní míře ještě nebyl a rozhodně je to poznávací znamení téhle série. Brandon je evidentně labilní náboženský fanatik který by po půlhodinovém zpracování souhlasil i s tím, že se opásaný dynamitem vyhodí do vzduchu i s nákupním centrem pro těhotné ženy, ale člověk s ním musí mít jisté soucítění, když se snaží vymanit ze superagresivního vlivu vykutálené Hantzovic rodinky(tady je finální reunion opravdu smutnou tečkou).. A pak je tu ještě lempl Kokren(jsem líný hledat si jak se to píše) kterému se jeho supernízké sebevědomí a naprostá absence sebeúcty doslova podepisuje na tělesné stavbě a držení těla..je to zoufalství koukat jak ve výzvách beznadějně tápe a na kmenovkách žadoní, ale aspoň jeho linka trochu naředila to pánbíčkářské dusno... Z mého pohledu je to celkově vzato jedna z výrazněji slabších řad, která má ale pár výrazných prvků a osobností jenž ze série 23 dělají poměrně snesitelnou, koukatelnou a zábavnou show. ()

Jeden svět (2012) (S24) 

Nehodnotím protože jsem nedokoukal.. Bez mučení přiznám, že poté co jsem zkouknul čtvrtý díl jsem ještě dlouho tupě čuměl do monitoru a poté s rozumem v hrsti vyhodnotil, že (s ohledem na zachování svého duševního zdraví) ve sledování téhle megaabsurdity nemohu dále pokračovat. I ostřílený Probst vypadal, že každou chvíli rozhodí rukama, vztekle zahlásí "Tak a dost, na to nemám nervy-seru na vás kreténi!" a odkráčí někam do prdele.. Groteskní, odpudivá a duševně deformovaná parodie na teplouše, houf slepic(převážně bez hlavy), dědek který je úplně mimo, a (povětšinou) anonimní dav namachrovaných beachboyů... Funkčních charaktérů tam pár je(Troyzan,Sabrina..), ale fakt jen pár a žádný mi nebyl natolik sympatický abych kvůli němu zůstal ve hře.... Neříkám, že je to něják odpadní, jen pro mě osobně už je to daleko za čárou absurdity a jistého survivorovského standardu. ()

Filipíny (2012) (S25) 

Samozřejmě obsahuje Spoilery! Docela pohodová série, ve které se ale příliš brzy ukázalo, že výtězem může být vlastně jen Malcolm nebo Denise. Veškerá koukatelnost se mi tak smrskla v čekání na zázrak, fandění Pennerovi a později Abi ze které se dost neprávem stal padouch nenáviděný tak absurdně, že by se vedle ní snad i Russel Hantz červenal. Jasně byla hubatá, často protivná a bylo skoro nemožné hrát s ní hru, ale vykreslovat jí v (a zpětně na ní vzpomínat) tak zlostně je nesmysl a manipulace (jednak ze strany Denis a spol, kteří potřebovali zaměřovat negativní pozornost ostatních na snadný terč.. a jednak televize, která pro sezónu prostě potřebuje zloducha). Asi nikoho prostě nenapadlo, že je to jen normální holka, která je jen extrémně vztahovačná a je sylně nešikovná v navazování jednorázových sociálních vazeb a vážení slov (což nakonec velmi pokorně a sebekriticky přiznala i na reunionu). Taky bych řekl Skupinovi, že je debil a idiot, kdybych viděl jak se dál a dál tahá s viditelně největšíma hrozbama série a nejen, že s tím nic nedělá, ale vlastně mu to vyhovuje... Vítěz si to zaslouží, přestože bych tam radši viděl jiné lidi.. Zajímavé by bylo sledovat, co by se stalo, kdyby poslední (nefinálovou) kmenovku nenechali Malcolm s Denise jen na momentální náladě svých dvou protivníků, ale kdyby se proti nim spojili a došlo by na rozdělávání ohně mezi Lisou a jedním z nich. Jsem si skoro jistý, že Lisa nevykřeše ani jiskřičku. Díky absence tohodle kroku se dá říct, že tady Malcolm osudově zaváhal a Dennis vlastně vyhrála jen náhodou(protože - ať si kdo chce co chce brblá o "strategii"- tohle hlasování bylo pro Scupa a Lisu jen náhodnou volbou mezi dvěma zly) ()

Krev není voda (2013) (S27) 

Za mě paráda.... Koncept blood vs.water alespoň dočasně oživil tu poněkud stagnující survivorovskou šablonu, která už řádnou řadu sérií diváka nepřekvapovala a snad až unavovala. Hra samotná se obešla bez osobní nenávisti, zlých hajzlovin či zaslepující zatrpklosti.. a to mám rád. Vítězovi jsem fandil hned z kraje a v milém překvapení jsem sledoval jak porota v závěru uznala jeho hru - přesto, že se celou dobu tvářili tak strašně ublíženě. ()

Kaôh Rōng (2016) (S32) 

Tak, nejdrsnějším hráčem byl Mark :D který měl sociální hru v malíku. Od začátku do konce byl v alianci s hráčem který mu kryl záda. Přežil víceméně jen z toho co našel, ukradl nebo vyloudil. Všechny hráče obletoval a ráno jim strategicky krátil spánek. Nestěžoval si..... Prostě frajer. ()

Millennials vs Gen X (2016) (S33) 

Výchozí konfliktní nastavení mezi generací X aY je sice vyladěno tak protivně, že člověk nestačí valit bulvy, ale díky bohu ti největší miléniální kreténi a iXoidní zaprděnci vysmahli vcelku brzy a cca od druhé poloviny se tohle téma zmiňuje spíš pro formu. Ve výsledku to objektivně asi není ani lepší ani horší než takový ten ustálený, survivorovský standard. Subjektivně mě to ale prostě nechytilo. Casting a vývoj byl takový, že v poslední třetině jsem nenašel nikoho komu bych vyloženě fandil nebo ho naopak nesnášel.. Bylo mi jedno kdo to vyhraje. Tím spíš když byl vítěz díky dramaturgii střihu prozrazen vlastně už ve startu poslední třetiny (Protože střihač by nekladl důraz na takhle osobní a citlivý příběh kdyby nevěděl, že ho bude moci zakončit melancholickým "happyendem" tak jak to má publikum nejradši.)... Je to nešvar který je stále viditelnější- totiž, že Survivor je reality-show která je nasnímána (a často pravděpodobně inscenovaná), rozstříhána a následně poslepovaná do výsledného tvaru který už ale s realitou nemá mnoho společného... Je to možná větší show, ale vnímavý divák přichází o pocit autenticity a moment překvapení. ()

Game Changers (2017) (S34) 

Nevím no.. Série to není ve své podstatě špatná. Začínám mít ale problém s tím jak Survivor posledních několik sezón stále více a více upadá do stereotypu co se týče dramaturgie. Někdo si tam asi myslí, že už to má těžce v malíčku a seká to tam jak na běžícím páse a vůbec si přitom neuvědomuje, že když divákovi zamlčí celý herní den, jen proto aby byla kmenovka pořádně nevypočitatelná, ztrácí se tak vztah diváka k postavám (nevím nic relevantního o vztazích, motivacích, taktikách jednotlivých hráčů atd..)..... Jinak.. Transkauza byla samozřejmě v duchu hysterické politické korektnosti dnešní doby "správně" přestřelená.. Skrytých imunit a výhod už je na můj vkus až moc a tady se ukázalo, že i Survivor jako takový se do toho začíná sám zaplétat (ikdyž to zpětně prodal jako úžasný twist).. Pathos kolem Cirie překonávající lávku byl poněkud zbytečný (ikdyž odpustitelný)..Poslední cca šestice byla slušně vyselektovaná (možná až moc-protože já si to přecejenom lépe užiju když tam straší někdo koho nesnáším..).. A hlavně se ukázalo jak strašně suverénní hráčkou je Královna Sandra ()

Heroes vs. Healers vs. Hustlers (2017) (S35) 

No hele.. Já sice všechny ty výtky chápu, ale když já té postavě celou dobu fakt fandil :D .. Asi už si dávno nedělám iluze o tom, že by do dění nezasahovala produkce, takže to všechno beru více s nadhledem.. Navíc je evidentní, že produkční popostrkování zdaleka není všemocné a v několika posledních řadách jsme tak viděli, že i protěžovaní hráči stejně vypadli. Tentokrát se to všechno rozjíždělo hodně pomalu, ale v cca poslední třetině už přežívali jen solidní hráči a cílová rovinka tak byla docela ostrej a výživnej boj.. Skryté imunity a výhody už beru prostě jako součást toho jak dnes survivor funguje a že se s touhle proměnnou i za několik sezón ještě někteří hráči nenaučili počítat a efektivně pracovat, to beru jako čistě jejich mínus. Finálová trojka byla výjmečně silná a i outsider byl hráčem silnějším než leckterý vítěz předchozích let.. Jsem rád, že to pro jednou dopadlo jak jsem fandil.. ()

Ghost Island (2018) (S36) 

Jedna z nejslabších sérií... Chtělo by to přestat překombinovávat a zaplavovat hráče imunitama a zase se začít soustředit na základ hry.. ()

Reklama

Reklama