Reklama

Reklama

Kdo přežije

(pořad)
  • Česko Poslední trosečník (více)
Rozhovor 3
Dobrodružný / Reality-TV / Soutěžní
USA, 2000

Režie:

Don Roy King

Účinkují:

Jeff Probst (moderátor), Amber Mariano, Richard Hatch, Judd Nelson, Kimmi Kappenberg, Rudy Boesch, Jenna Lewis, Sugar Kiper, Jenna Morasca, Jerri Manthey (více)
(další profese)

Série(46)

Survivor je televizní reality show, která je v různých podobách vysílána v mnoha zemích na světě. Hlavním principem této soutěže je vysazení soutěžících na izolovaném místě v divočině, kde soupěří o různé odměny a hlavní výhru v hotovosti. V soutěži se využívá systému postupného vyřazování, kdy soutěžící hlasují proti dalšímu členu v kmeni dokud nezůstane poslední soutěžící, který kromě výhry získá i titul "Poslední trosečník" ("Sole Survivor"). Soutěž je také obrovským sociálním a psychologickým experimentem, kdy je možné pozorovat různé typy lidí, jak se k sobě navzájem chovají za různých okolností a v různých podmínkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele st.ranger k tomuto seriálu (17)

Kdo přežije (2000) 

Ano, je to pouze reality show a obsahuje několik typických amerických vložek, které seriál kazí, jako například emocionální výlevy, návštevy příbuzných a dotčenost jednotlivých hráčů, ale pořád se jedná o nejzajímavější reality show o tom, co je člověk schopný udělat pro milion dolarů. Kvalita vítězů je sporná, každý se pohlíží na jiné aspekty. Někteří hráči dokáží přežít díky imunitám, přestože byli určeni k vyhození, jiní tiše kontrolují celé dění ve svůj prospěch. Některé řady jsou nezajímavé, některé charaktery nevýrazné a někteří výherci urážkou. Nejoblíbenější série je pro mě All Star a Cook Island, nejhorší Amazonka a Guatemala. ()

Austrálie (2001) (S02) 

Škoda odchodu Michaela Skupina, mohlo to dopadnout vše úplně jinak. ()

Markézy (2002) (S04) 

Hodně slabá řada, hodně pobavil Sean, v češtině je dabován Tomášem Juřičkou, který je zodpovědný za Chrise Tuckera a Sean se velice podobně jako tento herec chová. Favorit: Rob Mariano nebo-li bostonský Rob. ()

Amazonie (2003) (S06) 

Až do finálních epizod výborná řada s úžasným Robem C. a magorem Mathewem, který by beztak s mačetou povraždil celý kmen. A pak se najednou začne dařit v individuálních soutěžích nulové hráčce a dotáhne to až do finále. ()

Perlové ostrovy (2003) (S07) 

Je až k nevíře, že nejvýraznější hráč nedostává z hlediska sledovanosti z počátku žádný prostor. Hráč této série jednoznačně Johnny Fairplay. ()

Vanuatu (2004) (S09) 

Neskutečná řada a konečně opravdu zasloužený vítěz, který se nevzdal. ()

Palau (2005) (S10) 

Nejsměšnější řada ohledně nejhoršího kmene Ulong představuje nejnenažranějšího hráče s permanentně nastřeleným obličejem, Stephanie. ()

Guatemala (2005) (S11) 

Asi nejhorší Survivor. V úžasném prostředí se nacházejí ty nejnesympatičtější charaktery, naprosto trapné odměny ze soutěží a naprostá absence zvratů. Další série, která navíc dokazuje, že proházení členů mezi kmeny nakonec vede k přečíslování a vyhazování "těch druhých". Divím se, že se Judd a Stephanie dostali tak daleko, jeden hádavý a uřvaný zmetek a druhá nenažraná, smůlou prokletá blbka. Poprvé se objevuje skrytá imunita. ()

Čína (2007) (S15) 

Perfektní řada a znamenitě úlisný vítěz. Todd si chytře podmanil ty naivnější a získal tak snadný přístup k výhře. Amanda zde dokazuje, jak není schopná vymyslet vlastní strategii a jen poslouchá nápady intrikána Todda, nedomýšlí, nedokáže nic obhájit a když je přistižena při lži, smutně kouká jako spráskaný pes. Ke konci několikrát padla možnost budoucího výherce vyhodit, ale nikdy k tomu nedošlo, stádo poslušně dál hlasovalo, jak Todd řekl, protože si nikdo z těch posledních ubožáků nedovolil změnit strategii z podlézavých přisluhovačů a strůjce zvratu . Je také zajímavé, jak se největší nuly vždy ke konci snaží a vyhrávají individuální imunitu, viz Jenna z Amazonie. Ve výslechu s porotou je hezké pozorovat ty dvě blbky vedle Todda, při jeho slovech je na nich vidět uvědomění, že s nima po celou dobu hrál lstivou hru. ()

Mikronésie (2008) (S16) 

Je vidět, že opětovní návštěvníci mají navrh a dokáží také lépe spolupracovat než sorta lidí, která všechno dosavadní dění obkoukávala z televizních obrazovek. Fanoušci postupně mizí, z favoritů odstřelí okamžitě mizeru Fairplaye a nebezpečného Yau-mana. Nevyrovnanost poměru sil je zřejmá od začátku až k promíchání, kdy se stále jedná o intrikování proti fanouškům. Zásadní ránou je ale nepochopitelná nebetyčná hloupost a naivita fanouška Erica, který by při troše snaze a logického uvažování dokázal zaujmout pozici ve finálové trojce. Bohužel je zničen slepičím komandem a není schopen nijak rozmýšlet své kroky, které se mu nakonec vymstí. S výhercem nejsem spokojen, protože za celou dobu se pouze vezl na vlně silnějších a prohnanějších. Též nedovedu pochopit důvěru či empatie v charakter Amandy. Pro mě je to nesympatická potvora neschopná vymyslet strategii několik kroků dopředu. Její lži jsou navíc průhledné a chování nedůvěryhodné, zvláště pokud ji porota kritizuje, kouká smutně jako zpráskaný pes. ()

Gabon (2008) (S17) 

Zvláštní řada. Tolik výrazných charakterů se jen tak nevidí, navíc mi Matty připomínal DiCapria z Pláže a Henry Jacka Nicholsona v Lepší už to nebude. Zajímavá je tato řada díky zvratům v podobě prohazování členů mezi kmeny, které totálně zničily alianci vyhrávajícího kmene, ale hlavně díky nejtupějšímu hráči v dějinách Survivor, metronomické Sugar. Naivní ubrečená slepice, z počátku manipulována Aceem, která později z ničeho nic začne opravdu zajímavě hrát. Asi tak do osmého dílu je to opravdu nejhloupější hráč. Pak rozjíždí celkem zajímavou hru, která ale nemá žádný cíl. Vzhledem k její oblíbenosti si říkám, zda nebyl její počáteční sestřih trochu nevypovídající, ale řeč před porotou jasně potvrdila, že tahle holka neměla strategii. Problém Sugar spočívá v jejích začátcích. Těžko říct, zda s ní Ace měl lepší úmysly, Sugar se nechala jím vláčet, ale měla zase krytá záda. Vše rozhodla nalezená skrytá imunita a zmanipulování úlisným Kennym. Jakmile je Ace vyhozen kvůli jejímu přičinění, Matty téhle blonďaté blbce vysvětlí, jak s ní bylo naloženo, zdrcena a v slzách lituje své chyby, aby posléze opět uvěřila proradnému hadovi a přidala tak k likvidaci vyhrávajícího kmene. Favoritem byl pro mě po čase celkem odporný ale nenápadný, přesto takticky výrazný Kenny. A zrovna jemu se podařilo dokonale oblbnout hloupou Sugar, která vlastně fungovala jen jako potřebný hlas. A díky rozhazování hráčů mezi kmeny opět zvažuji, zda nemá štáb připravené možné scénáře zvratů, protože pokud by nedošlo k proházení, dopadlo by vše mnohem předvídatelněji. Kenny mě v závěru zklamal, Bob jasně vysvětlil, za jakých podmínek mu imunitu poskytne, ve výsledku bylo teda zřejmé, že Kennyho hlas porotce nebyl rozumný, pouze závistivý. Nejvíce bavil Randy, i když trochu namyšlený, hrál velice nebezpečnou hru. Moc nesouhlasím se složením finálové trojice, aby se dovlečená Sue dostala před porotu jen díky výhře v soutěži o imunitu, degraduje veškeré snaživé počínání kohokoliv jiného. K jejímu dobru ale nahrává skutečnost, že si alespoň uvědomovala svou důležitost při zlomových hlasování a dokázala se rozhodovat podle výhodnosti pro ni samotnou. A výherce? Jsem celkem spokojený, předvedl opět jinou hru a pokaždé si říkám, že byli i horší (Aras, Jenna nebo Parvatti) . ()

Tocantins (2009) (S18) 

Zvláštní série na poměry Survivor. Hodně zajímavý je bijec draků Coach, ale jen s ohledem na to, jak netypický člověk to je. Největší radostí pro mě bylo vyhození Sierry a Erin, nesympatické trubky, které se vezli jen díky potřebě vyloučit jiné hráče. Nutno přiznat, že tohle je i dost raritní série z hlediska podrazů, protože se jedná skoro až o čestnou řadu. Velká změna, avšak tu si hned vykompenzuje Samoa. Vítěz je s ohledem na strategii opravdový válečník a je rozhodně milé, že vyhraje i někdo jiný než zcela falešný a prolhaný manipulátor. ()

Samoa (2009) (S19) 

Další trapný výherce, který se od začátku jen veze na zádech agresivní strategie. Samoa je jasně v režii prvního hráče, který opravdu na předchozí řady koukal a využívá znalost herních principů. Russell je zábavný a vynalézavý, celou dobu je hra v jeho režii, což nedokázala přijmout snad ta nejhorší zatrpklá porota, co kdy v Survivor byla. A že dostal zrovna on nejvíce prostoru při zpovědích? Většina charakterů byla tak nezajímavá, že si ani prostor nezasloužila. Ostatně po Gabon je tohle druhá řada, při které je znát zkreslení střihu. V Gabonu byla zpočátku Sugar vykreslena jako naprosto nejtupější hráčka, srovnatelná s Dolly, ale pak najednou asi od 7. dílu začala intrikovat a vymýšlet strategii. ()

Hrdinové proti padouchům (2010) (S20) 

Vybrat nejlepší z nejlepších byl geniální tah, i když jejich rozdělení na zlé a hodné má pád mezer. Tato řada ale značně ukazuje naprosto nesmyslně přiřazené tituly manipulátorů. Například komentář Cirie na adresu Amandy o tom, že není příliš bystrá. Amanda není hráč, je to jen vezoucí se ubrečená blbka, která nedokáže vymyslet vlastní plán a jen se veze. Nejprotivnější je opět Parvati, jeden z nejvíce nadhodnocených vítězů. Survivor je bohužel ve většině případů jen o tom se nenápadně dostat do finále a pak mít sebou někoho, kdo naštval co nejvíce lidí, což přesně odpovídá předchozí řadě a po čase zřetelně směřuje i k vítězce Pearl Islands, Sandře. Z počátečního nadšení se nakonec mění naprostá imbecilita hráčů, kteří nejprve založí aliance a díky nim potopí celý kmen. Jednoznačně nejvíce odvážným krokem bylo vyloučení Tyson. Chápu strategii hlasů tupců, jako je bohužel v případě Jamese, ale zpočátku je smysluplnější vyhodit přítěže jako je třeba Courtney. ()

Nikaragua (2010) (S21) 

Tady už bylo vidět, jak seriál ztrácí dech a přišlo na řadu stříhání. Když bylo hlasování celkem jisté, bylo náhle změněno. Dokonce v reunionu bylo v jednom případě řečeno, jak se z jedné dvojice najednou stal odpadlíkem někdo zcela v daný okamžik nečekaný. A po několikáté v řadě zahořklá porota, jasným hráčem byl Sash. Ale tak jako třeba v Amazonii, když je plán, stačí vyhrávat imunitu a pak je výhra zaručena. Takže když to vyhrála Jenna, nejsem ani nijak otráven ale už vůbec ne nadšen. Zpočátku mi byla protivná NaOnka (píše se opravdu s velkým "O"), zvláště kvůli sterotypní gestikulaci afroameričanky z ghetta. Pak se na okamžik stala i zajímavá, dokud její uřvaná a sobecká nátura nevydržela podmínky na ostrově. A hodně mě bavil Marty, škoda, že to nedotáhl dál. ()

Ostrov vykoupení (2011) (S22) 

Po hodně mizerném tempu předchozích řad konečně satisfakce. stále mě fascinuje, že i po tolika řadách hrají někteří hráči jako kdyby show nikdy nesledovali. ()

Filipíny (2012) (S25) 

Úžasná řada. Snad poprvé přiznali členové poroty zahořklost, která většinou vedla k hlasování pro tzv. mrtvou váhu. ()

Reklama

Reklama