Reklama

Reklama

Kdo přežije

(pořad)
  • Česko Poslední trosečník (více)
Rozhovor 2
Dobrodružný / Reality-TV / Soutěžní
USA, 2000

Režie:

Don Roy King

Účinkují:

Jeff Probst (moderátor), Amber Mariano, Richard Hatch, Judd Nelson, Kimmi Kappenberg, Rudy Boesch, Jenna Lewis, Sugar Kiper, Jenna Morasca, Jerri Manthey (více)
(další profese)

Série(46)

Survivor je televizní reality show, která je v různých podobách vysílána v mnoha zemích na světě. Hlavním principem této soutěže je vysazení soutěžících na izolovaném místě v divočině, kde soupěří o různé odměny a hlavní výhru v hotovosti. V soutěži se využívá systému postupného vyřazování, kdy soutěžící hlasují proti dalšímu členu v kmeni dokud nezůstane poslední soutěžící, který kromě výhry získá i titul "Poslední trosečník" ("Sole Survivor"). Soutěž je také obrovským sociálním a psychologickým experimentem, kdy je možné pozorovat různé typy lidí, jak se k sobě navzájem chovají za různých okolností a v různých podmínkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Pepinec k tomuto seriálu (8)

Kdo přežije (2000) 

Jestli chce někdo dělat reality show, pak takhle. A pokud k tomu není dostatek chechtáků, nápadů, zajímavých lidí nebo pokud nemáte ostrov u Panamy, vyprdněte se na to. ()

Návrat hvězd (2004) (S08) 

Můžete být všichni v klidu a číst; budu jeden z mála, co tu na zadku nemá namontovaný spoiler. Podívejte, že na význam slova ´hra´ zapomínají soutěžící v zápalu boje o přežití bych ještě jakžtakž pochopil. Aspoň měly kmenové rady říz jako nikdy předtím. Ale že ani spousta lidí tady, co na to všechno jen čumí doma z gauče, nedokáže přenést přes srdce herní lži a intriky, které se jich notabene osobně vůbec netýkají...to je k smíchu i k pláči zároveň. Každá hra má vzbuzovat emoce a vášně, z tohohle pohledu je All Stars řada povedená, jako možná žádná jiná. Kvůli spoustě momentům se stala legendární, stejně jako se pro mě stanou legendární plky některých zdejších expertů na morálku. ()

Vanuatu (2004) (S09) 

Mně se vždycky děsně líbí, jak je porota na poslední radě nasratá, uražená a ublížená, že to nikdo z nich nedotáhnul do finálový dvojky. Jako kdyby za to mohl někdo jinej, že prosrali. Holt házet špínou po někom, kdo mě přechytračil ve hře, je větší bingo než ukázat hráčskou duši. S většinou nepřejících pipin a ješitů bych nechtěl hrát ani Dostihy, natož s nima strávit měsíc na ostrově. Nebudu tady chrlit lávu svejch oblíbenejch hráčů, už jenom proto, že na Vanuatu jsem fandil leda tak Jeffovi; tohle obsazení se vážně moc nepovedlo. Spíš si postesknu, že příští série snad budu hledat na internetu v origoši, protože to rozdělení dabérů podle toho, kdo jak daleko dojde, je už vážně móc okatý. ()

Panama (2006) (S12) 

Pokusím se vyvarovat spoileru. Nevím, kolikátá je Panama v pořadí, a zjišťovat se mi to nechce. Zato vám povím, proč je tak povedená a pro mě osobně nepřínosnější. Protože se do ní přihlásil jistý šestačtyřicátník Terry, který vnesl do hry něco, co do té doby nikdo. Všem ukázal, že tuhle hru lze hrát férově. Že není potřeba lhát, podvádět, vymýšlet podfuky na druhé. Že není nutné potlačovat svou sílu, abyste pro ostatní byli za slabého a neškodného. Že jde zůstat sám sebou i ve hře o milion dolarů. Jeho mladší spolubojovníci neustále mleli něco o tom, jak je těch několik dnů na ostrově naučí být lepšími, silnějšími, a kdesi cosi. A příklad měli přitom přímo před svými zraky. Snad se dobře dívali. Souhlasím s tím, že Terry propásl několik možností, jak vývoj hry dostat pod ještě větší kontrolu. Ale cožpak jde oklamat člověka, od něhož byste později potřebovali hlas v boji o takový balík peněz? Sami jste dobře viděli (nebo uvidíte), jaký respekt a uznání si Terry svým počínáním u ostatních vydobyl. Tohoto intrikami a přelétavostí nikdy nedosáhnete. Terry je zkrátka inspirací, proto Panama vítězí. ()

Cookovy ostrovy (2006) (S13) 

Mám takové tušení, že můj komentář bude spoilerový. Děkuji za pochopení, pokračuji v hlášení. Není pochyb o tom, že jde o jednu z nejlepších řad v historii pořadu. Nevím, jestli o vůbec nejlepší nebo druhou, třetí, čtvrtou, neviděl jsem ještě všechny. Ono je to však jedno. Pokud sledujete jakoukoli z řad od výsadku po vypsání šeku, vryje se vám pod kůži. I když vlastně kdo ví - přeci jsem neviděl všechny... Cookovy ostrovy přinesly inovaci v podobě rozřazení do etnických skupin, nabídly nám pestrou škálu charakterů (od inteligentů přes gumové palice až po vypočítavé hajzlíky), nevídaný týmový výkon Aitu, brilantní strategickou hru Yula a neuvěřitelné individuální výkony Ozzyho. Nu a právě u posledních dvou jmenovaných bych se rád zastavil a dopustil se již avizovaného spoileru. Víte, i když jsem Yulovu strategii nazval brilantní, mrzí mě, že nakonec zvítězila. Chcete vědět proč? Protože, jak vidno, lidé si více cení těch, kteří tahají za nitky, vymýšlejí taktické skopičiny a podvádí ty ´správné´ vyvolené, než by si vážili těch, kteří jsou ze všech nejsilnější, spoléhají se sami na sebe, hrají fér ke všem stejně a ve finále živí celý ostrov. To mě mrzí. Jistě, můžete mi oponovat tím, že to byl právě Ozzy, kdo zosnoval vyřazení plešatého metalisty, ale to je tak celé, čím oponovat lze. Od sloučení do jednoho kmene se dostal Ozzy do finále bez pomoci kohokoli druhého, nehledě na to, že nebýt jeho, jen těžko by se zbytek kmene Aitu nějakého sloučení vůbec dočkal. Ano, oceňuji inteligenci a taktickou vyzrálost Yula, ovšem nejsilnějším přeživším byl bezpochyby Ozzy. Nejkrásnější Parvati, nejcharismatičtější pes Jonathan a nejhloupější pravděpodobně opět Parvati... :-D P.S: Na příští kmenové radě navrhuji vyloučit ty, kteří tu vesele spoilerují bez varování. ()

Fidži (2007) (S14) 

Já bych jen rád varoval všechny neznalé výsledku jakékoli řady Kdo přežije, aby do skončení série nenavštěvovali její zdejší profil nebo diskuzi. Zbytečně riskujete, že si pokazíte zážitek. On si totiž kdekdo myslí, že když napíše !SPOILER! hovno, nikdo do něj nešlápne. Výsledná známka je beztak jen a pouze otázkou vkusu, jak vám sednou charaktery soutěžících. Forma zpracování je všeobecně známá a léty neměnná. ()

Čína (2007) (S15) 

Už ten samotný začátek; líná a hloupá Sharia dorazí v letních šatičkách a podpatcích, drsná kozatá zápasnice zase jako kdyby šlo o motorkářský kemp. Chlapáci s kufírky na kolečkách navonění, našampónovaní, a vyfintění - jen začít s pózováním pro nový kalendář. Takováhle sebranka měšťáků přece nemá šanci doopravdy přežít. Kdyby je vyprskli na ostrově s jedovatými hady, první kmenovou radu by přežil jenom Jeff. Sestava charakterů sice různorodá (což ale asi není zas tak velký problém při počtu lidí, kteří se hlásí), leč především z ženské strany plná nesympatických slípek. Navíc zabitá skrytá individuální imunita. To pro Čínu nevypadá moc dobře, alespoň z mého pohledu... Prohřeškem největším budiž fakt, že mi nikdo neukázal patrně to nejlepší, co tato série přinesla, a sice zadeček Amandy. ()

Mikronésie (2008) (S16) 

Je to hra, kterou když nehrajete, nepřežijete. V tom spočívá smysl názvu. Pokud si někdo neuvědomí, že jde právě o hru, a ne o olympiádu, nikdy si žádnou sérii dostatečně neužije. S tím, že většinou dojdou dál intrikáni, než fyzicky silní hráči, můžeme nesouhlasit, dokonce proti tomu můžeme protestovat, ale to je asi tak jediné, co nakonec zmůžeme. Rozumím tomu, že pro každého z nás jsou sympatičtí rozdílní hráči. Ale plakat nad tím, že želva předběhla zajíce...? No, tak to asi byla lepší, ne? P.S: Prosil bych lidi neznalé významu slova spoiler, aby si jej vyhledali a přestali nám je sem házet, jako házel Ozzy ze stromů kokosy. ()

Reklama

Reklama