Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Japonsko, 19. storočie. Zatoichi je slepý pútnik, ktorý si na živobytie zarába masážami a hazardnými hrami. Avšak za jeho skromným zovňajškom sa skrýva dych vyrážajúca schopnosť ovládať meč s takou presnosťou a citom, že žiaden protivník nemá šancu ho zdolať. Na svojej púti sa dostane do malého mesta v horách, ktoré terorizuje skupina bojovníkov na čele s nemilosrdným Ginzom. Zatoichi ako vášnivý hazardný hráč využije príležitosť aj tu skúsiť šťastie. Počas hry sa zoznámi s dvoma geishami. Tie sú rovnako nebezpečné ako krásne. Do mesta prišli s jediným úmyslom- pomstiť smrť svojich rodičov, ktorú má na svedomí Ginzo. Zatoichi sa stane ich ochrancom a spolubojovníkom. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (345)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý historicko akčný film od Takeshi Kitana. Má veľmi dobrý príbeh o slepom tulákovi navonok pôsobiaci ako obyčajný masér, ale k tomu aj skvelo ovláda umenie meča, ktorý na svojich cestách narazí na menšie mestečko, kde si nájde nových priateľov, ale táto oblasť je tyranizovaná mocnou zločineckou skupinou, ktorej sa ale on nezľakne. Lenže skupina má medzi sebou aj špičkového zabijaka, ktorý masérovi môže byť adekvátnym súperom. Spracovanie sa mi páči, príbeh ma zaujal už od začiatku, podobnú tématiku si vždy rád pozriem a navyše je tu aj množstvo zaujímavých doplnkových prvkov, ako súrodenecká dvojica, ktorá túži len po pomste, závislý hráč a iné, takže sa tu je na čo pozerať, v druhej polovici sa už síce nájde aj pár pomerne zbytočných scén, ale ani tie nenudia, takže som spokojný. A na záver poteší aj originálne a skvelo zvládnuté tanečné vystúpenie. Akcie je tu priemerné množstvo a je aj celkom slušná. Tvoria ju samozrejme rôzne súboje s katanami, ktoré sú obsahovo zaujímavé, majú viacero výborných nápadov a zaujímavých momentov a sú aj dosť krvavé, len škoda, že tá drsnosť je až príliš animovaná, čo tomu škodí, ale to je asi to jediné, čo sa akcii dá vytknúť. Ani sa nedá vybrať to najlepšie, páčia sa mi všetky akcie. Herecké obsadenie je výborné, ako vždy skvelý Takeshi Kitano v hlavnej úlohe, potešil ma aj Tadanobu Asano v úlohe špičkového zabijaka a veľmi dobre obsadené vedľajšie, ale aj záporné postavy, bavilo ma tu mnoho postáv, takže tomu nemám čo vytknúť. Réžia je výborná a na technickej stránke sklame jedine tá animovaná drsnosť v akcii, inak nemám problém. A pochváliť musím aj vydarenú hudbu, ktorá tu skvelo sadla. Samuraj určite nie je najlepší film so samurajskou tématikou, ale Takeshi Kitano si to natočil po svojom a opäť je z toho zaujímavý filmový zážitok. 77% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Takeshi Kitano je pojem aj u nás a v Japonsku musí byť uctievaný ako malý Boh. Film dobre odsýpa, ale miestami som sa čudoval malým zvukovo-tanečným vložkám, ale ok. Chcel asi navodiť pocit, že slepí využívajú uši na 100%, ale tanečné číslo v závere mi už prišlo naozaj zbytočné. Bojových scén s mečmi tu je naozaj požehnane a sú poriadne krvavé, čo mi vyhovovalo. Medzi bojové scény dokázal Kitano vždy šikovne zakomponovať nejaké srandovné momenty a trochu ten krvák odľahčiť. Krv vážne strieka na všetky strany a počas filmu som sa niekoľkokrát musel prezliecť...80%. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Klasické téma osamělého mstitele-poutníka, jehož slepota jeho umění korunuje ad absurdum. Už trochu méně klasické schéma pomsty - minimálně, co se výsledku týče. Z hlediska kitanovských krvavých hodů špička - choreograficky i vizuálně. Z hlediska samurajských příběhů poměrně novátorské. Výborné hudebně, rytmicky. A pak ten komediální obal - s ním jsem měl trochu problémy. Neříkám, že klasické samurajské filmy humor vůbec neobsahují, ale toto bylo na mě moc. Pousmál jsem se - dobře. Místo snad požadovaného odlehčení se mi tím však dostalo přílišného narušení linie příběhu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Je to zajímavé, japonské filmy ze současnosti mě často oslovují a jsem schopný jim nadělit bez problémů nejvyšší hodnocení. Historická tématika a především tzv. samurajské filmy mě ale obloukem míjí. Nedokážu se obvykle vžít do mentality hrdinů a po emocionální stránce mi film tak nějak proklouzává mezi prsty, a to včetně těch nejslavnějších jmen, jako je Kurosawa. Samuraj je Kitanův příspěvek k v Japonsku tak oblíbenému žánru a využívá tradiční nadsázku, kdy hrdina bez problémů vyřídí desítky protivníků, krev stříká na všechny strany a o výsledku bitvy obvykle rozhoduje jediný vyvolený bojovník. Je to plné rituálů vycházejících z jiné kultury, občas patetické, občas naivní a prakticky neustále hodně nadsazené. Racionální část mého já se na podobnou produkci dívá se silným despektem, ale naštěstí tady pomáhá Kitanův ironický nadhled, vtípky, kterými příběh shazuje a pomrkává přitom na svého diváka a žánrového fanouška. Svůj snímek navíc zdobí ukázkami místní kultury, takže závěr filmu proskotačíme v duchu lidové veselice. Taky jsem si vzpomněl na svá teenagerská léta, kdy jsem hltal takového Hrbáče a Samuraj se dá označit za romantizující dílko podobné úrovně a zaměřené na podobného konzumenta. Takže s přimhouřenýma očima za 3* a celkový dojem 55 %. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Velký Takeshi Kitano dokázal vzkřísit kouzlo starých pecek jako byly například Stíny Nad Soutěskou, ale i poněkud klasičtějších filmů z doby feudálního Japonska, a opět to provedl svým jedinečným způsobem a s humorem sobě vlastním. Jednoznačně film, který byste měli vidět. Kromě jedněch z nejlepších akčních scén jaké kdy byly v samurajských filmech k vidění se dočkáte i nevídaných výstupů v jiných uměleckých odvětvích než je herectví a bojové umění. Navíc, ti z vás kdo neznají Yojimba a spol. konečně uvidí, kdo to sakra byl ten ronin. Plus samozřejmě skvělá hudba made by Hisaishi-san a je z toho 80% jako když mistr meče tasí. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Režisér Takeshi Kitano chtěl, aby bojové scény vypadaly co nejvíce realisticky, zatímco stříkaní krve chtěl mít extrémně přehnané. (pavel11)
  • Na srovnávání Kitanova Samuraje s Kill Billem (2003) se režisér vyjádřil následovně: „Posledního Samuraje jsem neviděl, ale Kill Billa ano a vím, že v Japonsku měl velký úspěch. To asi proto, že je naprosto směšný.“ (AlDelon)

Reklama

Reklama