Reklama

Reklama

1923

(seriál)
  • USA 1932 (pracovní název)
Trailer 1

Série(2) / Epizody(16)

Ve stopách Yellowstonské rodiny Duttonů z počátku 20. století v USA čelí další generace pandemii, historickému suchu, konci prohibice a nástupu Velké hospodářské krize, zatímco dále prozkoumávají hornatý západ. (SkyShowtime)

Recenze uživatele ledzepfan k tomuto seriálu (5)

1923 (2022) (S01E01) 

A je to tady.. Sheridan mě zase zaháknul svým surovým romantismem a abych si náhodou nemohl stěžovat, že je to potřetí to samé (jen v jiném období) přihazuje koloniální Afriku jako z pera Karen Blixen či fotoaparátu Petera Bearda, kde hned ve startu rozjíždí variaci na slavný J.H.Pattersonův lov na dvojici lvích lidožroutů (zpopularizovaný především filmem The Ghost and the Darkness)... Zajímavý twist je i v tom, že Ford zde hraje bratra zesnulého Jamese Duttona (z 1883).. je to drobnost, ale dodává to tomu Duttonovic osudu na vrstevnatosti. ()

Duch Zebriny (2023) (S01E05) 

Super. Čekal jsem, že na začátku dílu Spencer zaklepe na dveře ranče (protože tak by to prostě dnes asi natočil každý), ale Sheridan nespěchá a klidně vsune velké mezidobrodružství tam kde by to jiní užuž skoro směřovali k finále. Jak to tak tady čtu, tak to většinu lidí spíš sere, ale mě to sedí. Intenzitu si to drží, všechny dějové linky mě baví a jsem okouzlen Alex (to je fakt ženská do nepohody). ()

Pravidlo pěti set (2023) (S01E07) 

První spíše slabší díl série. Že se děj, nebo spíš ty tři dějové linky, k sobě přibližují jen velmi pomalu mi nevadí. Tenhle díl ale trpí podobnými defekty jako třetí série Yellowstone. Sheridan umí perfektně postavy které jednají (nejlépe mlčky). Vcelku dobře umí nějaké to osobní zafilozofování si. Když ty postavy ale začnou trousit životní pravdy a moudra o světě, politice, zkaženosti města vs. ušlechtilosti ranče, začíná to hrozně smrdět pitomostí, laciností a patosem (přesto, že s většinou těch prohlášení se dá věcně souhlasit). Díl trpí i jakousi režijní prvoplánovostí (např. důlní odstřel v Daltonových zádech.. Jak okoukané).. A celá mikrozápletka se dvěma šlapkama působila taky lacině a nevyzrále jako přiblblá pubertální fantasie, která ve výsledku stejně neplní svůj účel. Chápu, že tou scénou chtěl Sheridan Daltonův charakter obohatit o sadistickou rovinu, ale režijně je to od začátku podané tak hloupě (především proto, že Richardson ve své infantilní touze po explicitní erotice nedokázal prostitutky představit jako lidské bytosti hodné nějaké empatie), že to na diváka vlastně nemá žádný efekt. U indiánů docela dobrý. Spencer (až na finální scénu s Alex) prakticky nulový. ()

Není co ztratit (2023) (S01E08) 

Ok. U minulého dílu jsem trošku jedovatě brblal nad přiblblou příhodou s prostitutkama a nutno říct, že v tomhle díle to mělo ještě jakési pokračování které tomu zpětně dodalo jakýs takýs smysl. Eskapáda Spencera a Alex na lodi byla sice zábavná ale i poněkud frustrující. Na ranči to jde po všech stránkách od desíti k pěti. Indiánský útěk se moc neposunul a já můžu fakt jen naslepo hádat kam celá tahle linka směřuje.. No nic. Teď už to jen s dalšíma Sheridanovkama přečkat do druhé série. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Nečekaný konec seriálu Yellowstone?

Nečekaný konec seriálu Yellowstone?

07.02.2023

Seriálové bomby začínají padat už v únoru. Právě jsme se totiž dozvěděli, že jeden z nejsledovanějších a nejúspěšnějších seriálů současnosti – drsné drama Yellowstone od Taylora Sheridana (Sicario,… (více)

Reklama

Reklama