Reklama

Reklama

Jen pro tvé oči

  • Česko Přísně tajné! (více)
Trailer

Obsahy(1)

James Bond neztrácí dech, ať už má zdolat alpský ledovec nebo Středozemní moře. Roger Moore v hlavní roli britského akčního filmu. Britská špionážní loď Svatý Jiří najede u albánských břehů na starou válečnou minu a potopí se. V tom okamžiku jsou v nejvyšší pohotovosti jak britská tajná služba MI6, tak sovětská KGB. Na palubě Svatého Jiří byl totiž supertajný kódovací systém A.T.A.C., používaný pro komunikaci s jadernými ponorkami. A obě strany železné opony jej chtějí za každou cenu získat. Britský agent James Bond se napřed vydá vypátrat kubánského nájemného zabijáka Gonzálese, který v albánských vodách zavraždil námořního archeologa Havelocka se ženou. Havelock totiž v hlubinách pracoval pro Brity právě na hledání Svatého Jiří. Bond požádá o spolupráci bohatého řeckého magnáta a spolupracovníka MI6 Kristatose. Zatím netuší, že Kristatos je dvojitý agent, který se chce zmocnit zařízení A.T.A.C. a prodat je Rusům. Než se s ním James Bond bude moci vypořádat, musí zvládnout zabijáky Locqua a Krieglera, stejně jako rychlou jízdu na lyžích, skalní stěnu nebo mořskou hloubku... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (368)

mzss1 

všechny recenze uživatele

[62%] Tak a máme tu osmdesátá léta, Moorovi opět poskočil věk, a přesto je to i zde v cca 53 letech skvělý elegán a ikonická postava 007. Už kdysi mi tahle Bondovka moc k srdci nepřirostla a nyní se též nic extra nemění. Rozhodně to nebudu nijak moc kritizovat. Hlavním problémem je u mě děj, který není výrazný a k tomu záporné postavy, které byly neskutečně nudné. Ještě z úvodu to vypadalo, že bude v závěru nějaká pomsta a ono to celé vyšumělo. No, ještě zmíním úvod před titulní písní. Po klasickém Gun Barrelu tu máme kupodivu scénku s Blofeldem na vozíčku. Dějově to má jaksi navázat na Bondovku s Lazenbym, Ve službách jejího veličenstva. Nevím, jak se k tomu postavit. Přišlo mi to trochu nevhodné a nedůstojné, ale co už. Jak už jsem psal výše, následuje hlavní píseň a ta se mi líbila. I hudební skladatel Bill Conti ji krásně odrážel ve svých hudebních variacích. A krom toho složil super OST. I mi jeho soundtrack připomněl Rockyho, nemůžu si pomoci. ;) Moora jsem zde už psal, že mě bavil. M tu zde chybí, neboť jeho herec Bernard Lee zemřel, tak jeho postavu zde nechali plavat. Q a Moneypenny se zde aspoň objeví. Akční scény nejsou špatné, ale ne moc zapamatovatelné. Třeba v první půli mě ještě bavily. Pronásledování na lyžích bylo dobré, ale v té druhé půlce už to bylo akcí takové natahované. Samozřejmě výstup po hoře na laně byl dobrý a napínavý. Jen samotný závěr šel už mimo mě. Takže ve finále to není žádný brak, ale když to tak zpětně hodnotím, tak je toto pro mě nejslabší Bondovka. Za ní je Thunderball a Žít a nechat zemřít. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Chvílemi mi připadalo, že nesleduji Bonda, ale nějakou bláznivou akční komedii. Po úletu jménem Moonraker sice ubylo "vesmírné" nadsázky, ale i tak je Jen pro tvé oči naprosto zaměnitelný Mooreův kousek s další klasickou výstavbou děje. Akční scény s šíleným osmdesátkovým soundtrackem jsou sice fajn (honička v autech a na lyžích), ale zbytek je jen povinná dialogová výplň a odškrtávání položek ze seznamu (návštěva Q, návštěva záporáka, který Bondovi vysvětlí své plány, závěr s telefonátem...). Žádná inovace se nekoná, jen ledabylé přesouvání mezi lokacemi, v nichž si Moore vždy v jiném kostýmu odbude nějakou akční scénu (nebo ji vlastně udělá dublér) a pak to skončí. ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Jedna velká honička. I tak by se dal tenhle film popsat. Moore ještě stále snesitelný, i když místy mi přišlo, že vlastně ani nebyl moc potřeba. Většina akčních scén si vystačila s kaskadéry a pěstní souboje, které Rogerovi nikdy nešly, jsou omezeny na minimum. Sice se v té hromadě akce trochu ztrácí příběh, ale i přesto se mi to velice zamlouvalo. Carole Bouquet mě zaujala hodně, už jen tím, že jako jedna z mála Bondových dívek měla mozek a nedala 007 během dvou minut. Jednoznačně palec nahoru. A za vtipný úvod s Blofeldem má u mě John Glen malé plus. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Nový režisér, nový Bond. Tam kde Young, Hamilton a Gilbert tvorili štramáckeho agenta, ktorý sa presúva po exotických lokalitách, guľky sa mu zázračne vyhýbajú a stačí mu len úbohých 5 minút aby mu každá žena podľahla, tak tam Glen a v prípade v tajných službách jeho veličenstva Peter Hunt, vytvorili agenta, ktorý je vážnejší, emotívnejší a hlavne uveriteľnejší. Dalo by sa povedať, že črtali akýsi predobraz k novodobému Jamesovi Bondovi. V prípade For your eyes only - to platí dvojnásobne. Moore má už svoje roky a namiesto toho aby pôsobil smiešne, tak to režisér využíva a nedáva Bondovi vydýchnuť. V mnohých scénach je jasné, že sa Moore pekne zapotil, ale o to sa na to lepšie pozerá. Charaktery sú celkovo dokonalé, síce aj tu sa nachádza pár samoúčelných postáv, ale bez nich by to nebolo ono. Prostredie grécka je využité tak ako v žiadnej inej bondovke, plus je tu absolútne najlepšia akčná scéna na lyžiach. Nová generácia bonda je skrátka tu a dokazuje to konečne úchvatná úvodná pieseň. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

For your eyes only! Zlatý vrchol bondovek s tváří Rogera Moora. Film skvěle střídá akci a napětí. Bond si opět mistrně zalyžuje, projede v Citroenu, proletí v helikoptéře a bude čelit drsnému pokusu o vlastní úmrtí. A to v podobně svázaných rukou a vlečení za člunem. James Bond by nebyl věčný, kdyby se mu ani tentokrát nepovedlo utéci. Hned v úvodu mu však bude zatápět jeho úhlavní nepřítel a páteř starých bondovek - Blofeld. Kterého jako bezejmenou postavu hodí nakonec Bond do komínu. Po tomto povedeném začátku čeká na Bonda v posledních minutách ještě horolezecký výstup a následné zachránění situace. Jen pro tvé oči. (87 procent) ()

Galerie (98)

Zajímavosti (52)

  • Po předchozím filmu, Moonraker, který byl laděn do žánru sci-fi, se tvůrci u této bondovky snažili o návrat ke kořenům bondovek z 60. let a větší realističnosti. Proto je například Bondovo superauto zničeno a on musí prchat v obyčejném Citroënu 2CV. (Colonist)
  • V úvodu filmu se naposledy objeví Bondův úhlavní nepřítel, Ernst Stavro Blofeld. (Colonist)
  • Předtitulková scéna s vrtulníkem přímo odkazovala na postavu Ernsta Blofelda, ale kvůli údajným právním nárokům producenta a scenáristy Kevina McCloryho tak nebyl pojmenován. Zlosyn (John Hollis) neukáže tvář, ale jasně ho identifikujeme podle vzhledu, vozíku či kočky a slyšíme typický hlas (Peter Marinker). Producent Albert R. Broccoli tím chtěl dát najevo, že při ztvárnění postavy nepotřebuje použít konkrétního člověka a zároveň propojil svět Iana Fleminga s novým Bondem. (kenny.h)

Související novinky

Zemřel původní Boba Fett Jeremy Bulloch

Zemřel původní Boba Fett Jeremy Bulloch

18.12.2020

Ve věku 75 let zemřel herec Jeremy Bulloch, původní představitel námezdního lovce Boba Fetta z Impérium vrací úder a Návrat Jediho. Stalo se tak jen týden poté, co zemřel jiný herec ze Impéria, David… (více)

Reklama

Reklama