Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vincent je jeden z posledních lidí, který se narodil z lásky svých rodičů, a tudíž mimo dohled genetických inženýrů. Nedokonalý Vincent je "odsouzen" k práci uklízeče ve velkém centru pro pěstování dokonalých lidí Gattaca, ačkoliv sám tolik touží stát se kosmickým navigátorem. Nakonec volí cestu podvodu. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (870)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo, které mi nepochopitelně dlouho unikalo. Naprosto minimalistický film, který se vyznačuje především pečlivou režií. Andrew Niccol dokáže budovat napětí stejně jako Hitchcock. Zasazení do nepříliš vzdálené budoucnosti evokuje cyberpunkový příběh, čemuž by odpovídalo i to, že film se zaměřuje především na vykreslení chodu společnosti. Důvod cesty na Titan je zcela nedůležitý. Tématem snímku je eugenika. Hlavní hrdina je narozdíl od cyberpunkových děl poměrně jednoznačně vykreslený - je to charakterově naprosto ideální člověk, bez jediné chybičky. To je možná jediná věc, která mi na filmu vadila. Mám radši, když mají hrdinové nějakou temnou stránku. Ale co už. Vizuální stránka je působivá, záběry na futuristické budovy (postavené v 50. letech) zalité zlatou barvou vyvolávají jakýsi dojem nostalgie. Tato falešná nostalgie se odráží i na mnoha dalších prvcích filmu, než jen architektuře. Jazykem Gattaky je esperanto, klavírista hraje upravenou Schubertovu skladbu, automobily pochází z 60. let... Výborný je ten plakát s točitým schodištěm připomínajícím šroubovici DNA. ()

Divočák

všechny recenze uživatele

Dva roky mrazil chcánky, aby mohl letět do vesmíru.;) S vypovídajícím hodnocením raději počkám na opakované shlédnutí. ***Věděli jste, že: Chladně odlidštený charakter sídla korporace Gattaca mají za vinu prostory budovy County Civic Center v kalifornském San Rafaelu, dokončené v roce 1959 podle projektu klasika americké architektury Franka Lloyda Wrighta. Ve stejných prostorech se natáčel už Lucasův celovečerní debut THX 1138 z roku 1971. Spolu s přilehlými stavbami se místo stalo inspirací pro architektonický sloh praktikovaný na planetě Naboo, kterou známe z nové trilogie "Hvězdných válek".*** ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Dokonalá kombinácia ľahkého dramatu, napínavého thrilleru a vzrušujúcej science fiction. Žiadne výbojné efetky, žiadna snaha o prekonanie svojich žánrových bratríčkov. Gattaca si ide vlastnou cestou - ale cestou, ktorá jej však náramne sluší.. a podotýkam, že to v snímku b-e-z-ch-y-b-n-e slušalo aj mladej Ume Thurman. ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

Nádhera..... Přesvědčivé sci-fi Gattaca....společnost, která dostala název podle začínajících písmen prvků složek DNA...guanin, adenin, thymin, cytosin. Pokud však vaše DNA vykazuje jakoukoliv odchylku či anomálii, stává se z vás od narození lidský odpad, druhořadá sorta. Vincent Freeman do ni bohužel patří a dělá vše možné i nemožné, aby mohl jako "vyvolený" letět k vesmírným dálkám........... ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Gattaca je zaujímavý sci-fi projekt, ktorý nie je nabitý vizuálnymi pozlátkami, ale napriek tomu zachováva výnimočnú myšlienku. Nie je potrebné klásť rečnícke otázky, keď aj tak všetci vieme, na aké oblasti ľudského poznania je science fiction zameraná. Pohľad do ďalekej budúcnosti mi imponoval a režisérovi sa podarilo načrtnúť ju tak, aby vyznela naturalisticky. Herci výborní, obzvlášť Jude Law a krásna Uma. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (24)

  • Mnoho "futuristických" budov, které jsou ve filmu k vidění, je ve skutečnosti velmi starých. Některé interiéry pochází například z domu Marin County Civic Center navrženého slavným americkým architektem Frankem Lloydem Wrightem v letech 1957-9 (na jeho střeše, například na začátku filmu, uklízí Ethan Hawke ještě jako Vincent). Obrovský betonový dvorec, na kterém Irene nabízí Jeromovi (Ethan Hawke) svůj vlas, je ve skutečnosti výpust přehrady Sepulveda v Los Angeles a byla postavena ve třicátých letech dvacátého století. (Morien)
  • Cca v 00:55:58 ve scéně na koncertě je záběr svrchu na pianistu sedícího u klavíru. Po své pravé ruce má velikou vázu s kyticí. Za pár sekund poté tam váza už není. (Pavlínka9)
  • Uma Thurman (Irene) a Ethan Hawke (Vincent/Jerome) spolu během navázali romantický vztah a 1. 5. 1998 se vzali, měli spolu dvě děti, ale v roce 2005 se rozvedli. (Morien)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Sci-fi detektivek není nikdy dost

Sci-fi detektivek není nikdy dost

21.05.2015

Obzvlášť těch ambiciózních, mezi něž se bude chtít zařadit i Genus. Co si pod tímhle slůvkem máte představit? Hodně depresivní příběh z futuristického Londýna, v němž si můžete předem koupit… (více)

Reklama

Reklama