Reklama

Reklama

Saw X

  • USA Saw X (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

John Kramer (Tobin Bell) je zpět. Dosud nejznepokojivější díl série Saw zkoumá nevyřčenou kapitolu Jigsawovy nejosobnější hry. Děj se odehrává mezi událostmi Saw I a II, kdy nemocný a zoufalý John cestuje do Mexika na riskantní a experimentální lékařský zákrok v naději na zázračný lék na rakovinu - jen aby zjistil, že celá operace je podvod s cílem podvést ty nejzranitelnější. Vyzbrojen nově nalezeným cílem se nechvalně proslulý sériový vrah vrací ke své práci a pomocí vychytralých, vyšinutých a důmyslných pastí obrací karty proti podvodníkům svým typickým niterným způsobem. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (278)

William_ 

všechny recenze uživatele

6/10. Z první poloviny filmu vůbec nepoznáte, že se jedná o Saw. Film se snaží udělat půdu pro následnou revenge část filmu, na kterou jsme od této série zvyklí. Tam se kolotoč nechutností v podobě useklých končetin a hektolitrů krve teprve rozjede. Je to opět hloupoučké s plno random situacemi, obzvlášť závěr je absolutně haluzový nonsence, kteří OG fans tuší už dlouho před jeho vypuknutím a nepřekvapí je. Pokud bych měl vybrat jaký Saw je nejlepší ze všech, tento díl by byl na mém seznamu hned po jedničce. Jako materiál pro chladný a temný večer ideální, jen u toho nejezte a asi ani nepijte. Je to mnohdy skutečná řezničina. ()

Chen 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nebyl fanda bezúčelného násilí v hororech, preferuji práci s atmosférou, ale Saw X se musí nechat, že brutalita úplně bezúčelná není a její motivace je více méně pochopitelná. Zaměření se na ústředního padoucha byl dobrý nápad, děj není až úsměvně překombinovaný a pasti jsou zajímavě řešeny (i když někdy jsem musel odklánět zrak a to nemám úplně slabý žaludek). Nicméně, na další díl se vysloveně netěším, série mě stále nechává docela chladným. ()

Reklama

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Po tolika letech je to tady a po předchozích snahách o modernizaci a hollywoodské zmainstreamování dvou předešlých dílů je tady ten starý dobrý Saw tak, jak jej známe. Teda možná s tím rozdílem, že ubylo špinavého kamerového filtru a místo skákání z jedné “trap scény” do druhé se X soustředil více na jednu místnost se čtyřmi osobami a kromě kvantity pastí jde spíše po kvalitě a předhazuje nám dost bohatý background všech obětí, takže o divákovu nenávist a satisfakci při jejich umíráních je postaráno. Stejně tak oceňuji první rozjezdovou 45minutovku, která odkrývá motivy Kramera a po které už se jde rovnou na věc a jede se naplno až do finále. Má to nápad, využívá se zde skvěle motiv Mexika, špinavá garáž i revenge ve stylu oko za oko, zub za zub a čím víc se film řítí ke konci, tím víc přidává na tempu. Největším potěšením je ale jednoznačně twist v závěru a doslova dechberoucí otočka, která šokuje jako svině, mění celou hru a po které jsem čuměl s otevřenou hubou. Celou dobu si film totiž jede na už tak dost zábavné vlně a tohle je pak nečekaná rána, která prostě rve koule a vnitřně jsem radostí řval jak malé dítě. Gore i pasti jsou důmyslné, máme zde Jigsawovy nápovědy ve formě jeho slovních metafor, Kramer dostává obrovský prostor na vývoj jeho postavy a kromě Amandy dojde i na mini-cameo Hoffmana, takže si film krásně odškrtne všechny divácké touhy naráz. Celou dobu jsem byl přesvědčen o silné čtyřce, ale za závěr nejde jinak než za plnou. Hororová událost roku a fan-service jako prase. Jo a MÁME POTITULKOVOU SCÉNU!!! ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Na úvod je třeba říci, co asi může čekat divák od dalšího dílu Saw? Samozřejmě hru o život a důmyslné pasti. Pokud je však překvapen, že tohle dostal, pak může plakat jen sám nad sebou. Přitom ale první část filmu funguje překvapivě dobře jako drama člověka umírajícího na rakovinu. Jenže samozřejmě čekáte, jak už jsem zmínil výše, kdy začne masomlejn. A úvodní snová scéna jen navnadí. Hra s doktorkou byla opravdu chytrá, a i když jsem pořád čekal nějaké překvapení, tak to vypadalo velmi dobře - že Johna nachytala na švestkách. Samozřejmě hvězdu dávám za střeva ven, to ani nijak nejde, a protože z nich udělali lano, tak to musím ještě jednu přihodit. A tak ze silných dvou jsou najednou čtyři. Jinak poslední čtvrtina měla pěkný spád a mezititulková scéna byla už jen hezkou tečkou. A škodolibě nelituji nespokojence s jednou hvězdičkou, protože snad už mohli vědět, co mají čekat - proto dobře jim tak! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Saw X ponúka zopár milých prekvapení, ktoré sériu oživili. Návrat Jigsawa v plnej paráde, prvú polhodinu ako z úplne inej série, výbornú protihráčku a nečakaný obrat v... druhom bode obratu. Avšak Saw muselo vždy silou mocou prinášať záverečné zvraty a tak jeden solídny a logický neskôr nasleduje zase prekvapenie, ktoré príliš logiku nedáva, ale možno som to do bodky nepochopil. Skrátka mi to prišlo ako veľké riziko. Prečo ale film skončí tesne pred tým, na čo celý čas čakáme, je ešte väčšie prekvapenie. Tak teraz vážne už len letieť do vesmíru a potom crossovery s Jasonom, inak to nevidím. Alebo súboj s Dominicom Torrettom. ()

Galerie (105)

Zajímavosti (19)

  • Potitulková scéna se odehrává v interiérech koupelny z prvního dílu série Saw: Hra o přežití (2004). Takže když John Kramer (Tobin Bell) a Mark Hoffman (Costas Mandylor) promlouvají k oběti další hry, můžeme v pozadí vidět těla Adama Stanheighta (Leigh Whannell) a Erica Matthewse (Donnie Wahlberg). Kramer se tak z hlediska přesnosti děje musel pro Henryho vrátit nejdříve až po událostech filmu Saw IV (2007). (Worry77)
  • Kameraman Nick Matthews povedal, že sa natáčalo tak, aby bola vzdaná pocta pôvodným častiam franšízy: "Myslím si, že pre Kevina a mňa bolo naozaj dôležité, aby sme mohli vzdať hold všetkým raným filmom. Milujeme to, že tie rané filmy majú pomer [1.85], milujeme to, že sú texturálne, že sú drsné, že majú tieto naozaj odvážne, žlté palety farieb, a chceme urobiť svoju prácu tak, aby sme sa na toto odkazovali, so všeobecnou temnotou a publikum to bude reálne a subjektívne pociťovať." (Arsenal83)

Související novinky

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Reklama

Reklama