Reklama

Reklama

V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí Ia Drang poprvé střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel, kteří navíc byli na svém území. Následné třídenní boje vstoupily do historie jako počátek vietnamské války... Film scenáristy a režiséra Randalla Wallace zachycuje nejen pekelnou bitvu, která se v "údolí stínů" rozpoutala, ale též pocity lidí, kteří se jí účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci - dramatické události totiž prožívali na dálku i jejich nejbližší, zejména manželky. Nicméně hlavním hrdinou je plukovník Hal Moore (Mel Gibson), upřímně věřící katolík a otec pěti dětí, ale především vynikající voják a stratég, který se neobává ani těch nejnebezpečnějších situací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (480)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Le Massacre... by si zasloužil lepší scénář. Přitom stačilo jen pár věcí vypustit. Úvodní likvidace francouzské jednotky je skvělá. Stejně tak jsou výborné bitevní scény v druhé půlce filmu, mají ten správný nádech reality a ze spálených položivých vojáků vám bude mizerně. Zamrzí ta nevyrovnanost s vysloveně patetickými hláškami, kde se s hrdostí umírá za vlast. O Vietnamu natočiili mnohem lepší filmy. Bajonety nasadit! ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Áno, áno, je to film skrz naskrz prelezený americkým pátosom a vlastenectvom, ale je to aj film s dobre natočenými bojovými scénami s tématikou vietnamskej vojny. Navyše oceňujem aj snahu o sprostredkovanie pohľadu z druhej strany na strach a úzkosť najbližších rodín. Celkový dojem slušný a Mel Gibson vynikajúci. ()

Reklama

golfista 

všechny recenze uživatele

Překvapivě velmi špatný film. Vedle Patriota to nejhorší s Melem Gibsonem. Ten za to ale může asi nejmíň. Velmi slabý scénář ještě podtrhla naprosto nenápaditá režie. Pokud to mělo být umění - nepovedlo se. Žádný příběh, jenom masakr a spousta mrtvých, sem tam vylepšené o naprosto nevěrohodnou scénku. Vznikla tak dvouhodinová nuda a asi nejhorší válečný film, co jsem viděl. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Nevadí, že to vlastně nebyl žádný pořádný příběh, jen jedna velká dlouhá efektně nasnímaná bitva, nevadí, že to bylo až po strop narvané patetickým vlastenectvím a náboženskou agitkou, užil jsem si to s pocitem téměř úplné spokojenosti. Měl jsem chuť na pořádnou válečnou řež a tu jsem dostal. Nemyslím však, že bych se k tomu někdy chtěl vrátil nebo si z toho za pár týdnů něco pamatoval. Možná tak scénu Halova rozhovoru s malou dcerkou. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, že jsem film tak dlouho odkládal, film jde definitivně do topky největších válečných řežeb. Intouši stěžující se na absenci příběhu, by měli vyskočit z okna. Když si pustím válečný film chci vidět válku, masakr, podobné jako když si pustím Porno, neočekávám příběh, ale chci vidět jak se jde rovnou na věc. Mel Gibson zde je vynikající, dlouho jsem mu tak nefandil. Od 40 minuty je film nonstop řežba s Bambusáky a krví se rozhodně nešetřilo, potěší i skvělá taktika. Pátou hvězdičku si vysloužil emoční doják v podobě roznášení dopisů o mrtvých vojácích manželkám, to jsem řval jak maléj. Kdejaké jiné emoční dojáky o rakovině či psech se s tímhle nemůžou vůbec rovnat. 95% ()

Galerie (88)

Zajímavosti (28)

  • Režisér a scenárista Randall Wallace koupil filmová práva za své vlastní peníze, aby měl při natáčení volnou ruku a nikdo mu do práce nemluvil. (jenik71)
  • Tehdy osmapadesátiletý Sam Elliot (nadrotmistr Basil Plumley) prošel před natáčením zcela bez problémů a bez sebemenších námitek náročným výcvikem spolu s ostatními, o desítky let mladšími herci. (NIRO)
  • Za bitvu v Údolí stínů byli tři američtí vojáci vyznamenání Medailí cti. (ČSFD)

Související novinky

Bruckheimerův Tobruk?

Bruckheimerův Tobruk?

05.09.2008

Že by hollywoodský hitmaker chystal předělávku Marhoulova válečného filmu? To ne, ale v adaptaci románu Stevena Pressfielda Killing Rommel se rovněž staneme svědky bojů mezi spojeneckými vojsky a… (více)

Reklama

Reklama