Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Idylický život Grace Trevethanové se hroutí. Sebevražda manžela, po němž zbyla hromada dluhů, k tomu jeho bývalá milenka a představa, že by Grace měla přijít o svůj nádherný venkovský dům, to vše naši hrdinku donutí, aby se pustila do práce. S pomocí svého zahradníka Matthewa vymění Grace své milované orchideje za marihuanu. Dny i noci tráví ve skleníku, který se promění v jakousi tajnou laboratoř, a doufá, že se Bůh smiluje a dá dobrou úrodu. A vskutku, první ubalený joint z vlastní zahrádky by skolil i indiánského náčelníka. Grace se tedy vydává z bezpečí své vesničky do drsného podsvětí Notting Hillu, aby nalezla odběratele

V úspěšné britské komedii, která sklidila nadšený divácký aplaus už při svém předpremiérovém pražském uvedení na letošních Dnech evropského filmu, ztělesnila hlavní roli renomovaná Brenda Blethynová (známe ji např. z filmů Tajnosti a lži či Tichý hlas), dále hrají Tcheky Karyo (Brutální Nikita, Johanka z Arku) a Craig Ferguson. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (238)

BuryGol 

všechny recenze uživatele

S trávou nějaký zkušenosti mám a to je důvod, proč už jsem jí pár let nevtáhnul do plic. Celkově mi hulení i huliči vaděj. V týhle komedii šlo zase jednou o to, že se po trávě člověk hihňá jako osel (což se mně ani jednou nestalo). Námět celkem dobrej, ale jinak to bylo podle mě dost nepropracovaný. Herecký obsazení dobrý, teda až na hlavní roli. Brenda mi přijde jako typická postarší hloupoučká pani. Z Ostrovů už vylezly lepší komedie, než je tahle. Pro mě je to průměr, znova už to jaksi vidět nemusim. Ani Bill Bailey to jako drogovej dealer nezachránil. Potenciál to mělo větší. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Divím se, že tahle hodně povedená britská komedie, mi tak dlouho unikala. Všiml jsem si jí náhodou ve fanklubu některého z uživatelů - a už podle plakátu mě zaujala ;-) "Pohřební" začátek by mě možná u jiného filmu odradil, nikterak u britského. Tam je to naopak příslibem pozitivního vývoje. A vážně - ze skleslé Brendy Blethyn se rázem stává osvobozená vdova, která se s veškerým svým nadšením a nasazením pustí do rizikového podniku s hodně výnosnou plodinou. Skvělě jí sekundují stejně poťapaní sousedé a směřuje to k trochu nedotaženému, ale přesto skvělému grande finále. Nato jak jsou Britové vážní, chladní a upjatí, tak ve filmu si ze sebe umí udělat skvělou legraci, a má to ještě jednu velkou devízu - působí to přirozeně a vážně vtipně. To my u nás už například neumíme. I když se všichni snaží být vtipní, tak vtipně to dopadne málokdy. Film je prošpikován skvělými momenty, dobrou hudbou a především zábavnými herci - naprosto mě dostaly prodavačky po šálku konopného čaje :-) ()

Reklama

LadyDevil 

všechny recenze uživatele

Hahaa, tohle byla skvělá podívaná! Řešení finanční krize a přímý řešení problému postarší dámy a vůbec její změna způsobu myšlení po ovdovění je zkrátka kouzelná..Postupná přeměna konzervativního skleníku v marihuanové doupě s noční světelnou září, kšefty v Londýně, první okusení jointa plus vrcholení na konci filmu (obzvlášť kamarádky, co si ochutnají "magický čaj" a je to na nich pak hodně znát) snad nemůžou nikoho nechat bez úsměvu:-) ()

Cuzan 

všechny recenze uživatele

Na příběhu se mi líbila příjemná komunitní pospolitost lidí v městečku, kde se film odehrává, a jejich, Čechovi sympatický sklon, nedodržovat a nebo rovnou porušovat zákony. Vlídná a kurážná Grace se rozhodne řešit dluhy tím, že začne pěstovat marihuanu. Všichni zainteresovaní se těší na sklizeň, až tedy na Matthewovu přítelkyni Nicky, která je těhotná a chtěla by, aby její přítel byl zodpovědnější. Nakonec se to všechno trochu zamotá, když se do příběhu dostanou londýnští dealeři a vymahač dluhů, a mezi nimi i skvělý Bill Bailey, jako dealer - starostlivej taťka, ale všechno nakonec dopadne dobře. A celkové kladné vyznění filmu mi nezkazila ani faktická chyba, a sice že z čaje připraveného z listů marihuany, se nelze zhulit. Ale ty zhulené babky byly tak boží, že jim to odpustím. ()

El Loco 

všechny recenze uživatele

V posledných 15 rokoch sa stalo doslova celosvetovým kultom natáčať filmy, kde drogy hrajú hlavnú alebo vedľajšiu úlohu. Saving Grace patrí k britskej skupine, kde zaujíma miesto príjemnej odľahčenej komédie prešpikovanej typickým britským humorom, pre ktorý mám slabosť. Avšak má svoje, do očí bijúce muchy. Šprintérskou terminológiou - skvelá štartová reakcia, sľubný začiatok, no postupom času film začne strácať dych a 5 m pred cieľom zakopne o absolútne idiotský a lacný happyend (hlavná hrdinka sa vydá za šarmantného francúzskeho drogového dílera + napíše autobiografickú knihu, na ktorej zarobí neskutočné prachy a za ktorú získa „neuveriteľne“ prestížnu cenu New York Book Award, z ktorej odovzdávania je dokonca priamy prenos v britskej TV) a rozbije si hubu. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Britská vláda dala filmovému štábu na natáčení speciální povolení pro použití 150 rostlin konopí. (Hromino)

Reklama

Reklama