Reklama

Reklama

Hartova válka

Trailer

Obsahy(1)

Plukovník William McNamara (Willis) je zajat v německém pracovním táboře, ale neustává v boji – dokonce i za nepřátelskými liniemi. S pomocí mladého poručíka (Farrell) ve skvělém plánu proti věznitelům McNamara riskuje všechno v nejnebezpečnější operaci celé své kariéry – v misi za osvobození svých mužů… a zvrácení výsledku války. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (307)

Skip 

všechny recenze uživatele

Jakmile mi chtějí Američané vykládat o tom, co je to čest, vždycky to stojí za starou belu. Ani tento film není výjimkou. Po formální stránce velmi dobré, ale ten obsah...no prostě zase jeden z těch filmů o amerických vojácích, jejichž morální vlastnosti jsou na výši a neztratí nic ze své cti ani v zajateckém táboře. Chvílemi má čověk pocit, že ho z toho sežere kopřivka. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Film mnohých žánrov a dejových liniek, čo je jeho hlavný problém. Aby to všetko dokopy fungovalo, tak by to chcelo buď pridať aspoň hodinu na stopáži alebo napísať geniálny scenár, ktorý by aj v skratkovitom podaní všetky línie adekvátne vystihol. Ale to sa nepodarilo. Najviac sa mi páčil akčný úvod s pôsobivou haváriou džípu a následným výbušným bombardovaním. Technická stránka filmu je zvládnutá špičkovo. Ešte celkom dobre funguje aj nasledujúca časť, keď sa hlavný hrdina dostane do zajateckého tábora a zoznamuje sa s jeho fungovaním. Lenže akonáhle sa rozbehne hlavný príbeh, tak to začne pôsobiť skôr otravne. Ako ďalšia protirasistická agitka, ktorá sa pretriasa v absurdnom súdnom procese v zajateckom tábore v ktorom svedčia aj bachári alebo hlavný veliteľ. Nakoniec film príde ešte s ďalším odhalením, ktoré zase trochu zmení žáner. Tú líniu mohli odhaliť skôr a viac ju zakomponovať do deja. Najviac ale film zlyháva v podaní hlavného posolstva ohľadom cti, ktorá má motivovať všetky ústredné postavy. Naivného a neskúseného Farrela, starého psa Willisa, ktorý toho už v živote dosť zažil, súdeného černocha Howarda a aj veliteľa tábora Iuresa. Žiadna z tých postáv nemala byť čiernobiela, ale nakoniec pôsobia ako jednorozmerné figúrky ktorým som nejaké váhanie v rozhodujúcich chvíľach neveril a obetovanie sa jednej z hlavných postáv vo finále vo mne nič nevyvolalo. Je to jeden z filmov, ktoré majú fantastický začiatok a postupne ich kvalita klesá až k fádnemu vyvrcholeniu. Škoda. Nuda to nie je ale ani dobrý film to nieje. Aspoň že ten Willis sa ešte celkom snažil hrať. 5/10. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Film mnoha tváří – syrové válečné drama plynule přechází ve drama soudní, které se ukáže být pouze zástěrkou k provedení velké tajné akce. První část patří díky své snaze o autentičnost zároveň k té nejlepší. Vystřelený mozek sem, do masa omrzlé nohy tam, všude mráz a karikatury zlých německých vojáků. K pohodové atmosféře takového Velkého útěku má nálada panující ve Stalagu A VI pěkně daleko. Jenže po necelé hodině nastane zásadní zvrat, s nímž se na nás začnou ze všech stran valit „velké“ dialogy o důležitosti cti, odvahy, popř., o nesnadném postavení černošských amerických vojáků. Z tvrdého velitele tábora je naráz ke všemu svolný „tatíkovský“ typ, naopak americký kapitán se ukáže být pěknou sviní. To už však soudní proces směřuje k vynesení rozsudku, film nabírá na napínavosti a jednotlivé figurky si zase zpátky „vydobývají“ své předem určené pozice – zlí zůstanou zlými, hodní se zachovají jako hrdinové a ti, od kterých se to obecně očekává nakonec taky odhalí svou „správňáckou“ povahu. Jinými slovy - to nejoblíbenější americké klišé. Patříte-li ke „sběratelům“ dobře zahraných nácků, stojí vám za zapamatování jméno Marcel Iures. 80% za část první, 40% za druhou a 60% za finále po zprůměrování dává čistou obrácenou devadesátku. 60% Zajímavé komentáře: StarsFan, Květula, Pisoarec ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

První půlka filmu je naprosto kulervoucí. Postupem času ztrácí rychlost a mění se ve vyčkávací a vykecávací soudní drama. Willis je docela prkenný, přijde mi, jako kdyby se při hraní nudil. Naopak Farrell svým výkonem táhne většinu filmu. Iures je také výborný. Nicméně nějak si nedokážu představit, že v 2.sv. válce by se Němci ke svým zajatcům chovali takhle "gentlemansky" jako se nám tenhle film snaží vnutit... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Upřímně podle mě je dost na škodu obsazení Willise. Kvůli němu se z tohoto filmu stává hnedka kandidát na TOP 5 roku, ale to je v tomto případě naprostá hloupost. Bruce nehraje nijak úžasně (asi si je vědom výsledku) jeho honorář by se vyplatilo vložit jinam.... Jinak jde o slušný film, kterému chybí více "herců" jako Colin Farrell. Škoda, mohlo jít o skvělí film. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (18)

  • Ve skutečnosti by nebylo možné, aby dva zajaté letce strčili do tábora plného pěšáků. Letci od pěšáku měli ve skutečnosti oddělené tábory. (liebgott)
  • Petr Moravec z české společnosti ETIC, která místní natáčení natáčení zajišťovala, v čase premiéry popisoval genezi vzniku filmu a jak se vlastně dostal k nám: "Příprava projektu začala už v devadesátém devátém, kdy na něm měl pracovat mexický režisér Alfonso Cuarón. Pak se přepisoval scénář a jako režisér nastoupil Gregory Hoblit. Taky roli poručíka Harta měl původně hrát Edward Norton a teprve později, když se neshodl se studiem na úpravách ve scénáři, tu roli získal Colin Farrell. (...) Co se našeho vstupu týče, Hartova válka byl film, který se dal natáčet prakticky kdekoli na světě. Devadesát procent příběhu se odehrává v zajateckém táboře, který bylo třeba postavit od nuly. Ve hře bylo několik zemí - kromě nás ještě přinejmenším Kanada a Německo. Nakonec se nám díky kreditu naší společnosti a cenám podařilo dostat natáčení sem. (...) Tenhle film byl svým způsobem unikátní tím, že šlo o první podobně velký studiový projekt, na kterém byla některá oddělení obsazena výhradně českými lidmi. Produkce byla kromě americké koordinátorky výhradně česká a i všichni osvětlovači a tvůrci speciálních efektů byli Češi. Toho se nám u žádné dřívější produkce dosáhnout nepodařilo. (...) Ta důvěra se projevila například, když bylo potřeba udělat dotáčky. Takové ty 'náladovky'. Například jsme museli čekat, až napadne sníh, protože v úvodních záběrech je vidět zasněžený celý hrad Kost. To už bylo úplně v naší režii, z Ameriky nepřijel nikdo. Věřili nám." (NIRO)
  • Plukovník McNamara (Bruce Willis) je dle nášivky na bundě z první pěší divize „Big Red One“. (liebgott)

Reklama

Reklama